«Η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει μόνο ποινικό μητρώο»

Metrosport Team14 Οκτωβρίου 2020

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Βασιλειάδης, ανέλυσε μέσω του Metropolis 95.5 τα δεδομένα σχετικά με την διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.  

«Υπάρχει και επιστημονικό ενδιαφέρον. Χθες έλεγα στους μαθητές μας ότι αυτό που βλέπουμε έχει να κάνει γενικότερα με τις διεθνείς σχέσεις. Στην διπλωματία δεν υπάρχουν σταθεροί φίλοι και σταθεροί εχθροί, οι αρχές πάνε περίπατο όταν υπάρχει το συμφέρον» είπε αρχικά και συνέχισε:  

«Η Τουρκία δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και το Αιγαίο. Είναι παντού παρούσα. Υπήρχε η λογική του κατευνασμού και απέναντι στον Χίτλερ, αλλά τελικά συνέβη το μοιραίο και αιματοκύλησε την Ευρώπη. Η Τουρκία έχει προτερήματα και ελαττώματα. Δεν έχει ιστορία, έχει μόνο ποινικό μητρώο. Έχει κάνει πολλές γενοκτονίες. Έχει, όμως, σταθερή προσήλωση στην εξωτερική της πολιτική».  

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Υπάρχει το κοράνι της εξωτερικής πολιτικής. Είναι η θεωρία του νεοοθωμανισμού, που λέει ότι μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου η Τουρκία πρέπει να γίνει υπερδύναμη στην περιοχή και να αναζητήσει κοινές πολιτισμικές αναφορές. Μέσα σε αυτή την πολιτική θα πρέπει να μηδενίσει τα προβλήματα, με την δική της λογική.  

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει σταθερή εξωτερική πολιτική. Υπάρχει το δόγμα δεν διεκδικούμε τίποτα. Έρχονται άλλοι και διεκδικούν τα δικά μας. Η Τουρκία είναι τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.