Η Τούμπα είναι αίμα από το αίμα του ΠΑΟΚ

Δημήτρης Μπούζας09 Σεπτεμβρίου 2020

Με την άδεια σας σήμερα θα «απομακρυνθώ» από την τρέχουσα επικαιρότητα, αποφεύγοντας τον πειρασμό να ασχοληθώ με τον φαιδρό και αμετανόητο «ληστή ενός τίτλου» (Κομίνης), όπως και με την παραχώρηση του Λημνιού, αλλά και τις σχετικές μεταγραφικές δραστηριότητες του ΠΑΟΚ, μια ανάσα πριν την έναρξη της σεζόν, για τις οποίες ευχόμαστε ολόψυχα να έχουν αίσιο τέλος.

Αφορμή τα όσα «ξύπνησαν μέσα μου» από τις ανακοινώσεις των συνδεσμιτών που αφορούσαν μια επέτειο της θρυλικής έδρας των ΠΑΟΚτσήδων. Με την δική σας άδεια θα απευθυνθώ στους οργανωμένους της «Θύρας 4» για να μου δώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους το δικαίωμα να δανειστώ ένα κομμάτι από την ανακοίνωση τους, αλλά και τον συγκλονιστικό τίτλο τους για τον... «ναό» (Η Τούμπα είναι αίμα από το αίμα του ΠΑΟΚ). Διαβάστε το με ιδιαίτερη προσοχή: «Η Τούμπα δεν είναι ένα γήπεδο σαν όλα τα άλλα, έχει μπολιασμένο μέσα στα γερασμένα τσιμέντα της, το μεράκι και την αγάπη των προσφύγων παππούδων μας για το σύλλογο που λατρεύουμε.

Δεν χτίστηκε με κρατικά κονδύλια, αλλά ο Λαός του ΠΑΟΚ συνέβαλλε στην ανέγερσή του γηπέδου τόσο μέσω του «Λαχείου υπέρ ανεγέρσεως του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ», όσο και με προσωπική εθελοντική εργασία. Οι περιγραφές και οι μαρτυρίες που περνούν από γενιά σε γενιά σχετικά με τη συνεισφορά του απλού ΠΑΟΚτση στην κατασκευή του γηπέδου συνιστά ένα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία της ΠΑΟΚτσήδικης ιστορίας. Η Τούμπα είναι αίμα από το αίμα του ΠΑΟΚ, ενός συλλόγου ο οποίος ιδρύθηκε από ανθρώπους κατατρεγμένους που βήμα βήμα μέσα από τις δυσκολίες και τη ανέχεια κατάφερε να αγκαλιάσει και να κατακτήσει την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και να γίνει ταυτόσημη έννοια με το Βορρά».

Κάτω από την αναδημοσίευση των συνδεσμιτών επιτρέψτε μου να προσθέσω τα όσα έζησα και έχουν σχέση με ένα αποτυχημένο πραξικόπημα που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή και το οποίο αν πετύχαινε το στόχο του, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για τη θρυλική Τούμπα την έδρα του ΠΑΟΚ, αλλά για το γνωστό προσφυγικό συνοικισμό. Έζησα και κατέγραψα εκείνη την εποχή τα εξής: Μια πολύ σημαντική και κρίσιμη συνέλευση που προκάλεσε η τότε αντιπολίτευση στη διοίκηση Δημάδη, αποτέλεσε την αφορμή έντασης και κόντρας που ευτυχώς δεν οδήγησε σε εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την... τύχη της Τούμπας.

Τις παραμονές της συγκεκριμένης συνέλευσης με κάλεσε στο γραφείο του ο ιδιοκτήτης των «ΣΠΟΡ» ο οποίος και με ενημέρωσε πως ο Δημήτρης Δημάδης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ήθελε να με δει επειγόντως. Είναι αλήθεια πως αιφνιδιάστηκα γιατί δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να καταλάβω τι ακριβώς ζητούσε από έναν νεαρό αθλητικογράφο, ο απρόσιτος σιδηρούς πρόεδρος και νομικός σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Πήγα επιφυλακτικός και ελαφρά τρακαρισμένος στο γραφείο του.

Απλό και λακωνικό το καλωσόρισμα: «Κάθισε. Ζήτησα από τον φίλο μου τον Τασούλη (από τον ιδιοκτήτη των «ΣΠΟΡ») να σε δω και να σου δώσω μια συμβουλή. Γνωρίζω ότι αγαπάς τον ΠΑΟΚ και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω να καταλάβεις πως αυτοί (εννοούσε την αντιπολίτευση, τη γραμμή της οποίας υποστήριζα) εκμεταλλεύονται τον νεανικό σου παρορμητισμό και σε οδηγούν σε λάθος δρόμο. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως αυτό που επιδιώκουν είναι να ρίξουν τη διοίκηση και να ανατρέψουν μια απόφαση που έχουμε πάρει και η οποία αφορά την απαγόρευση στον οποιοδήποτε να ακουμπήσει τον «λογαριασμό» με τα χρήματα που συγκεντρώνουμε για να δώσουμε προκαταβολή για το οικόπεδο της Τούμπας.

Εμείς από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε οτι φεύγουμε από το Συντριβάνι πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση με γενική συνέλευση. Τα ποσοστά του γηπέδου να τα βάζουμε σε έναν λογαριασμό τον οποίο δεν θα μπορούσε κανείς να τον χρησιμοποιήσει ούτε καν να τον πλησιάσει. Έχουμε συγκεντρώσει ένα σοβαρό ποσό και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην καταβολή της προκαταβολής της συμφωνίας, για το οικόπεδο της Τούμπας. Από ότι μου μεταφέρεται οι αντιπολιτευόμενοι ισχυρίζονται ότι θα μας ανατρέψουν, ότι θα σπάσουν τον λογαριασμό και με αυτά τα λεφτά θα κάνουν μεγάλες μεταγραφές στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ. Πιθανολογώ ότι αν τον σπάσουν αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο και τραγικό λάθος. Θα κινδυνεύσουμε να μείνουμε άστεγοι. Για αυτό ανησυχώ και για αυτό σε κάλεσα να κανονίσεις την πορεία και τη θέση σου».

Η συνάντηση έκλεισε χωρίς αναφορές σε άλλα θέματα. Είναι αλήθεια ότι προβληματίστηκα κι αυτό γιατί με τους ανθρώπους της τότε αντιπολίτευσης διατηρούσα καλές σχέσεις και δεν ήθελα να πιστέψω ότι αυτοί δεν επιθυμούσαν το καλό του ΠΑΟΚ. Προχώρησαν δυστυχώς όμως στην έκτακτη γενική συνέλευση, επιθυμώντας να ανατρέψουν την διοίκηση Δημάδη. Η πύρρειος νίκη της οποίας, αποτυπώθηκε στη διαφορά της μιας ψήφου (;) στο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του μπάρμπα Γιάννη του Κοντόπουλου που ανακουφισμένος μετά τη μεγάλη αγωνία και ταραχή έλεγε «γλιτώσαμε από μεγάλες περιπέτειες, ο κουμπαράς έμεινε άθικτος για να αγοράσουμε το οικόπεδο». Ο

Δημήτρης Δημάδης λοιπόν και ο ιστορικός πατριάρχης πρόεδρος του πρόσφυγα ΠΑΟΚ Γιώργος Χαραλαμπίδης είναι οι θεμελιωτές του μεγάλου θαύματος της αστραπιαίας μεταστέγασης του ΠΑΟΚ από το Συντριβάνι στην Τούμπα. Τεράστια συμμετοχή σε αυτό το εντυπωσιακό επιχείρημα είχαν εκατοντάδες απλοί ΠΑΟΚτσήδες που δούλεψαν εθελοντικά σαν εργάτες στην κατασκευή του ποδοσφαιρικού τους ναού. Δικαιωματικά θα πρέπει κάποια στιγμή οι προτομές και των δύο να βρεθούν μέσα στο δικό τους δημιούργημα για να τους βλέπουν και να τους τιμούν όλες οι γεννιές των ΠΑΟΚτσήδων. Όσο για την πρώτη και μοναδική συνάντηση μου με τον Δημήτρη Δημάδη που έγινε με αφορμή αυτή την τόσο κρίσιμη συνέλευση, είναι αλήθεια πως μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Αυτά αφορουν τις νέες γεννιές των ΠΑΟΚτσήδων που δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα για το παρελθόν και για την ιστορία της αγαπημένης τους ομάδας. Κι αυτά τα ελάχιστα είναι πολλές φορές στρεβλά και σκόπιμα νοθευμένα. Το να μην γνωρίζεις ποιοι είναι εκείνοι που εμπνεύστηκαν και θεμελίωσαν την θρυλική Τούμπα μια έδρα που δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά αίμα από το αίμα του ΠΑΟΚ, είναι κάτι που πληγώνει, προβληματίζει αλλά και που επιβάλλεται κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό και να εμπεδοθεί υπεύθυνα σε μια τεκμηριωμένα διαμορφωμένη άποψη, σύμφωνη με τον αξιακό κώδικα του λαοφιλέστατου συλλόγου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.