Η τελευταία παράσταση μια σπουδαίας γενιάς στο Μουντιάλ του Κατάρ

Κωστής Παναγιώτου19 Νοεμβρίου 2022

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι και για τους ποδοσφαιριστές φτάνει κάποτε η στιγμή που βγάζουν τη φανέλα της Εθνικής τους ομάδας και αποχαιρετούν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους. Το προσεχές Μουντιάλ στο Κατάρ θα είναι η τελευταία παράσταση για μια σπουδαία γενιά ποδοσφαιριστών, οι όποιοι - ίσως- φορέσουν για τελευταία φορά τη φανέλα με τα χρώματα των χωρών τους.

Ο χρόνος είναι ανίκητος και αμείλικτος, παρόλα αυτά αναφερόμαστε σε παίκτες που έχουν καταφέρει και τα έχουν βάλει μαζί του και παρότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 30 βρίσκονται ακόμη στο κορυφαίο επίπεδο, γι' αυτό μπαίνει και το ίσως. Εξάλλου οι εποχές που οι ποδοσφαιριστές κρεμούσαν τα παπούτσια τους μόλις πατούσαν τα 34-35 έτη ανήκουν στο παρελθόν. Οι νέοι τρόποι εκγύμνασης έχουν αυξήσει κατά πολύ τη διάρκεια της καριέρας τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αγωνίζονται ακόμη στα κορυφαία πρωταθλήματα.

Έντισον Καβάνι (35 ετών) – Ουρουγουάη

Μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Ουρουγουάης ετοιμάζεται για το τέταρτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του, έχοντας 14 συμμετοχές και 5 γκολ στη διοργάνωση. Ο Καβάνι έχει φορέσει 133 φορές της φανέλα της "σελέστε" σε όλες τις διοργανώσεις ( και διεθνών φιλικών αγώνων) και έχει πετύχει 56 τέρματα.

Η σπουδαιότερη στιγμή του με την Εθνική του ομάδα είναι η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2011, αλλά και το Μουντιάλ του 2010, με την Ουρουγουάη να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά, όπου γνώρισε την ήττα από την Ολλανδία (3-2), ενώ στον αγώνα για την τρίτη θέση ηττήθηκε από τη Γερμανία (3-2).

Μάνουελ Νόιερ (36 ετών) – Γερμανία

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βασικός τερματοφύλακας των "πάντσερ" και της Μπάγερν Μονάχου είναι ο γκολκίπερ που με τρόπο παιχνιδιού του επηρέασε μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται κάτω από τα δοκάρια. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ότι ήταν ο άνθρωπος που εξέλιξε τη θέση, καθώς παίζει αρκετά μακριά από την περιοχή του, βοηθώντας στην ανάπτυξη της ομάδας. Ως ένα βαθμό έχουν δίκιο αλλά δεν ήταν πρώτος, αφού πριν και άλλοι τερματοφύλακες έπαιζαν με αυτόν τον τρόπο (όπως ο Χορχέ Κάμπος), αλλά ο Νόιερ κατάφερε να πάει ένα βήμα πιο πέρα τη θέση του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Αδιαμφισβήτητα μιλάμε για έναν σπουδαίο γκολκίπερ που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με την Εθνική Γερμανίας έχει τρεις συμμετοχές σε Μουντιάλ, κατακτώντας και τον τίτλο στη Βραζιλία, το 2014. Συνολικά έχει αγωνιστεί 113 φορές με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και τις συμμετοχές σε διεθνή φιλικά, έχοντας κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 47 παιχνίδια.

Τιάγκο Σίλβα (38 ετών) - Βραζιλία

Παρότι πλησιάζει τα 40 ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός παραμένει βασικό κομμάτι τόσο της "σελεσάο", όσο και της Τσέλσι. Το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του το έκανε στις 12 Οκτωβρίου του 2008 απέναντι στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2010, στο οποίο έδωσε το παρών αλλά χωρίς να αγωνιστεί.

Ο Σίλβα έχει πραγματοποιήσει 109 συμμετοχές με την Εθνική Βραζιλίας σε όλες τις διοργανώσεις (και διεθνή φιλικά) και με τη "σελεσάο" έχει κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα του 2019 και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που κλήθηκε στην αποστολή της Βραζιλίας για την τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Καρίμ Μπενζεμά (34 ετών) – Γαλλία

Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Στις 17 Οκτωβρίου αναδείχθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2022, καθώς βραβεύτηκε με τη Χρυσή Μπάλα. Το αξιοπερίεργο με τον Μπενζεμά είναι ότι αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του σε τελικά Μουντιάλ, αφού το 2014 και το 2018 ήταν εκτός αποστολής.

Με τους "τρικολόρ" ο 34χρονος φορ έχει 97 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις (μαζί με τα διεθνή φιλικά) και έχει πετύχει 37 γκολ. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του με την Εθνική Γαλλίας είναι η κατάκτηση του Nations League το 2021.

Κριστιάνο Ρονάλτο (37 ετών) – Πορτογαλία

Δίπλα από τις λέξεις ρεκόρ και γκολ πρέπει να γράφεται το όνομά του. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι ο κορυφαίος σκόρερ σε επίπεδο εθνικών ομάδων και ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS).

Με τους Ίβηρες μετράει 191 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και φιλικά παιχνίδια, έχοντας 117 γκολ. Η μεγαλύτερη επιτυχία με την Εθνική του είναι η κατάκτηση του Euro 2016. Επίσης έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο πέντε φορές (2008, 2013,2014, 2016, 2017), έχοντας στην πλούσια τροπαιοθήκη του πέντε Χρυσές Μπάλες.

Λιονέλ Μέσι (35 ετών) – Αργεντινή

Από το έναν Goat στον άλλο. Ο Αργεντινός είναι για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Πέρα από τους αμέτρητους τίτλους που έχει με τους συλλόγους που αγωνίστηκε, έχει και επτά Χρυσές Μπάλες. Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στις διοργανώσεις CONMEBOL, ο κορυφαίος της Εθνικής Αργεντινής και ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα της "αλμπισελέστε".

Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έχει 164 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (μαζί με τα διεθνή φιλικά), έχοντας σκοράρει 90 τέρματα. Κορυφαία στιγμή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το 2014, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, αλλά η Γερμανία του στέρησε την ευκαιρία να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ. Το 2021 κατάφερε να κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα, ενώ το 2008 ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδα της Αργεντινής που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Επίσης, έστεψε υπερπρωταθλήτρια κόσμου την "αλπισελέστε" στον τελικό του Finalissima επί της Ιταλίας. Η συμμετοχή του στο Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι η πέμπτη.

Λουίς Σουάρες (35 ετών) – Ουρουγουάη

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της "σελέστε" ετοιμάζεται να αγωνιστεί για τελευταία φορά σε Μουντιάλ. Ο Ουρουγουανός επιθετικός είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τη χώρα του, με 68 γκολ σε 134 αναμετρήσεις σε όλα τις διοργανώσεις και διεθνή φιλικά.

Μαζί με τον Καβάνι αποτελούσαν για χρόνια την αιχμή του δόρατος για την ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες και φέτος θα είναι η τελευταία τους παράσταση σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις του με την Εθνική Ουρουγουάης είναι η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2011 και η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2010. Στο Κατάρ θα πραγματοποιήσει την τέταρτη συμμετοχή του σε τελικά Μουντιάλ.

Λούκα Μόντριτς (36 ετών) – Κροατία

Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι με διαφορά ότι καλύτερο έχει να αποδείξει η Κροατία στο ποδοσφαιρικό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Με τους "μερένχες" κατέκτησε τα πάντα και το 2018 ψηφίστηκε ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία της Κροατίας στον τελικό του Μουντιάλ εκείνης της σεζόν, με τον Μόντριτς να είναι βασικός και αναντικατάστατος μέχρι το τέλος.

Ο 36χρονος είναι πρώτος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές με την Εθνική του, με 154 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (και διεθνή φιλικά). Η σπουδαιότερη στιγμή του με την Κροατία είναι η απίστευτη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ενώ φέτος θα δώσει το παρών για τέταρτη φορά σε Μουντιάλ.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (34 ετών) – Πολωνία

Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα είναι το κορυφαίο όνομα της Εθνικής Πολωνίας εδώ και με δεκαετία, καταφέρνοντας να πιάσει και δύο κορυφές με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, καθώς είναι πρώτος σε συμμετοχές με 134 σε όλες τις διοργανώσεις (και διεθνή φιλικά) και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τους "πόλσκα" με 74 τέρματα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα αγωνιστεί σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά το παράδοξο είναι ότι ακόμη δεν έχει πετύχει γκολ σε παιχνίδι του Μουντιάλ. Κορυφαίο επίτευγμα με την Πολωνία είναι η πορεία στο Euro του 2016, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, γνωρίζοντας την ήττα από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία στη διαδικασία των πέναλτι.

Ντάνι Άλβες (39 ετών) - Βραζιλία

Η κλήση του πολύπειρου ακραίου μπακ στη "σελεσάο" τον καθιστά τον γηραιότερο Βραζιλιάνο που θα δώσει το παρών σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ρεκόρ κρατούσε από το 1966 ο Ντζάλμα Σάντος, όντας 37 ετών τότε, στη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αγγλία. Ο Άλβες στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018) δεν ακολούθησε το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, καθώς είχε υποστεί ρήξη χιαστώ. Παρόλα αυτά δεν τα παράτησε και φέτος θα δώσει το συμμετάσχει για τρίτη φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με την Εθνική ομάδα της χώρας του έχει 124 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (και διεθνή φιλικά), ενώ με τη φανέλα της Βραζιλίας έχει πανηγυρίσει δύο Κόπα Αμέρικα (2007, 2019), δύο Κύπελλα Συνομοσπονδιών (2009, 2013). Επίσης, ήταν στην Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας τη σεζόν 2020/21 που κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της και το 2003 πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20, αγωνιζόμενος σε όλους του αγώνες μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.