Η τελευταία φάση της πανδημίας απειλεί την Ελλάδα όσο καμία από τις προηγούμενες

Δημήτρης Κανελλάκης28 Οκτωβρίου 2021

Δεν είναι καλά τα πράγματα το τελευταίο διάστημα. Το καταλαβαίνει, νομίζω, ο καθένας, όποια γνώμη κι αν έχει για την πανδημία. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς. Δεν χρειάζεται να ακούσουμε την καθημερινή επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για να το αντιληφθούμε. Ούτε να ακούσουμε τους πάσης φύσεως ειδικούς στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το καταλαβαίνουμε στο κοντινό περιβάλλον μας. 

Κάθε μέρα ακούμε για φίλους, συγγενείς, συμμαθητές των παιδιών μας, ή περιστατικά σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά γνωστών μας, που προσβάλλονται από κορωνοϊό και νοσούν. Πολλοί μάλιστα από αυτούς -μεγάλους ή παιδιά- που νοσούν, είναι εμβολιασμένοι. Απόδειξη ότι... ουδείς άτρωτος. Ειδικά στα σχολεία, η τάση είναι τέτοια που δείχνει πως με μαθηματική, σχεδόν, βεβαιότητα οδηγούμαστε σε μια κατάσταση η οποία δεν θα αφήνει περιθώρια να μείνουν ανοιχτά τμήματα ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες.

Αν και είμαι μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι ούτε η οικονομία αντέχει άλλα lockdown, ούτε οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποστούν συνέπειες που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε ότι -σε καμία περίπτωση- δεν θα υπάρξουν γι' αυτούς, πραγματικά δεν είμαι καθόλου βέβαιος, εσχάτως, ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Φοβάμαι ότι δημιουργούνται συνθήκες που θα καταστήσουν αναπόφευκτα κάποια κλεισίματα. 

Μακάρι ψεύτης να βγω αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, αν κάθε μέρα αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα στα σχολεία, αν εκτοξεύεται σε κάποιες πόλεις το επιδημιολογικό φορτίο, όπως το βλέπουμε να συμβαίνει και ειδικά σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, η λήψη σκληρών μέτρων θα έρθει νομοτελειακά. Δεν αποκλείεται να δούμε την κυβέρνηση να υπαναχωρεί από θέσεις τις οποίες έλαβε το προηγούμενο διάστημα, επειδή δεν θα μπορεί να γίνει αλλιώς.

Είναι οξύμωρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα: παρότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ελέγξει και να ξεμπερδέψει, εντέλει, με την πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την τελευταία φάση να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Τόσο βαρύ που κανένας δεν μπορούσε να το φανταστεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.