Η τακτική του Άρη «κλείδωσε» επιθετικά του ΠΑΟΚ σ’ έναν αγώνα χωρίς ρυθμό

Βασίλης Μάστορας15 Δεκεμβρίου 2020

Τα ντέρμπι κερδίζονται από τις ομάδες που έχουν παίκτες που αγωνίζονται με μυαλό και πλάνο στο παιχνίδι τους. Στοιχεία τα οποία είχε χθες ο Αρης και κατάφερε να κερδίσει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Οι «κίτρινοι» δεν έχουν λόγους να καυχώνται για την ποιότητα τους στον χθεσινό αγώνα, γιατί η γενική τους αγωνιστική συμπεριφορά ήταν δυσανάλογη με το ταλέντο των ποδοσφαιριστών τους. Στην εξίσωση των ντέρμπι όμως έχει αξία το τελικό αποτέλεσμα, κι αυτό είναι που έφερε ντελίριο ενθουσιασμού στην ομάδα του Αρη.

Γιατί αυτή η νίκη είχε τεράστια βαθμολογική αξία, εκτός των άλλων, με δεδομένο ότι ο αντίπαλος του βρισκόταν έναν βαθμό μπροστά του. Οπότε ο Αρης προφανώς και δεν δίνει μία για τις διαμαρτυρίες των αντιπάλων του με θέμα τον Ολλανδό διαιτητή, ο οποίος έγινε ο πρωταγωνιστής του αγώνα. Ο λόγος; Γιατί σφύριξε το πέναλτι με το οποίο ο Αρης πέτυχε το «χρυσό» γκολ σε μία αμφισβητούμενη φάση, ανακάλεσε ορθώς ένα πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του ΠΑΟΚ και δεν «είδε» τίποτε στην τελευταία φάση του αγώνα όταν η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Μπαγκαλιάνη μέσα στην περιοχή.

Ο αγώνας ήταν επόμενο, ότι για ευνόητους λόγους, δεν θα είχε δύο ομάδες οι οποίες θα έπαιρναν πολλά ρίσκα. Αρης και ΠΑΟΚ μπήκαν με ενθουσιασμό στον αγώνα και μέσα σε έξι λεπτά δημιουργήθηκαν τέσσερις τελικές, δύο αντίστοιχα η κάθε ομάδα. Περισσότερο σοβαρή ένα φάουλ που εκτέλεσε ο Γκάμα και η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Ο ΠΑΟΚ μάρκαρε ψηλά δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην πρώτη πάσα, άρα και στην ανάπτυξη του Αρη, πρόβλημα που δεν κατάφεραν να το λύσουν οι «κίτρινοι», σχεδόν, σ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Ο Μάντζιος επέλεξε το 4-2-3-1.

 Εβλεπε όμως τους Σάσα και Ματίγια να ψάχνουν χώρους για να κυκλοφορήσουν την μπάλα, τον Μάνο να μην υποχρεώνει τους κεντρικούς αμυντικούς του ΠΑΟΚ να κρατήσουν τις θέσεις τους και τον Ματέο Γκαρσία να πελαγοδρομεί. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και την απόδοση του Μπερτόγλιο που ανέπτυξε δράση μόνο όταν μετακινήθηκε στο άκρο, αποτυπώνεται η εικόνα του Αρη. Οτι δεν έκανε όμως επιθετικά το έκανε εξαιρετικά μεσοαμυντικά. Εδωσε χώρο στον ΠΑΟΚ, ο οποίος τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με κατοχή 64%, αλλά φρόντισε να κλείσει τους διαδρόμους σε Ζίβκοβιτς και Τζόλη. Ετσι ο ΠΑΟΚ που έφθανε εύκολα έξω από την περιοχή του Αρη δεν είχε επιλογές για αν απειλήσει σοβαρά την εστία του Μπουσέ.

Κι αυτή ήταν η εικόνα σ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα και έγινε περισσότερο έντονη στο β’ ημίχρονο, διάστημα στο οποίο Αρης προσπάθησε να προστατεύσει το γκολ του Γκάμα και να δημιουργήσει ευκαιρίες με αντεπιθέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μάντζιος έβαλε στον αγώνα τον Σίλβα αντί του Ματίγια και τον Λόπεθ αντί του Μάνου στο 61ο λεπτό. Αποτέλεσμα; Μόνο ένα σουτ του Σίλβα σ’ ένα επιθετικό τρανζίσιον που έστειλε όμως την μπάλα απελπιστικά άουτ. Ο Αρης όμως κατάφερε να πάρει ένα πολύτιμο τρίποντο κι αυτό είναι που έχει τεράστια αξία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.