Αλλαγή νομοθεσίας: Η σύντμηση χρόνου φέρνει πιο γρήγορα τον Βοτανικό

Metrosport Team25 Νοεμβρίου 2020

Προς διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τις δημοπρατήσεις που φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης. «Bonus» προβλέπονται στον ανάδοχο του έργου έτσι ώστε να τελειώσει νωρίτερα. Ταχύτερη και η διαδικασία επίλυσης ενστάσεων.

Άκρως ενθαρρυντικός ο νέος νόμος που φέρνει το υπθργείο Ανάπτυξης, όπου αφορά το χρονοδιάγραμμα του Βοτανικού. Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος ενόψει της αξιοποίησης των δεκάδων δισ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η χώρα μας θα λάβει ως «μερίδιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση 19,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Το πρότζεκ του Βοτανικού, επηρεάζεται από την αλλαγή του νόμου, και η σύντμηση χρόνου προβλέπεται να φέρει πιο γρήγορα την υλοποίησή του.

Για τον περιορισμό των καθυστερήσεων και των χρονοτριβών, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει κατ’ αρχήν ότι ο ανάδοχος οφείλει να ενημερώσει τη διευθύνουσα υπηρεσία εγγράφως, για τυχόν αστοχίες στη μελέτη του έργου εντός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60 ημερών.

Επίσης, προσδιορίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια οι συνθήκες υπό τις οποίες οι ανάδοχοι δημοσίων έργων δικαιούται πριμ ύψους 5% της αξίας της συμβατικής δαπάνης, αλλά και «bonus» εφόσον ο χρόνος παράδοσης του έργου είναι μικρότερος κατά 10% του προβλεπόμενου στη σύμβαση σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έξτρα οικονομικά κίνητρα για την κατασκευαστική εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου προκειμένου να το ολοκληρώσει γρηγορότερα.

Επιπρόσθετα, με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, η προθεσμία για τον ανάδοχο να υποβάλει ενστάσεις μειώνεται σε 15 ημέρες από δύο μήνες που ισχύει σήμερα και, αντίστοιχα, μειώνεται η προθεσμία εντός της οποίας ο αρμόδιος φορέας υποχρεούται να εκδώσει την απόφασή του επί της ένστασης. Από τρεις μήνες σε 60 ημέρες.

Με ξεκάθαρο στόχο την ταχύτερη διαδικασία επίλυσης διοικητικών διαφορών.

Η τελευταία παράμετρος έχει σημασία, μια και το Προεδρικό Διάταγμα για τη Διπλή Ανάπλαση δεν επιδέχεται προσφυγών από τη στιγμή που έχει περάσει από το ΣτΕ, αλλά η δημοπράτηση για την κατασκευαστική εταιρία που θα κατασκευάσει το γήπεδο θα μπορούσε να επιφέρει ενστάσεις που θα πήγαιναν πίσω το χρονοδιάγραμμα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.