Η σκοπιμότητα νέρωσε το κρασί

Κυριάκος Θωμαϊδης31 Ιουλίου 2022

Στην τελευταία τηλεοπτική «Δίκη» της σεζόν, ο Τάκης Μπαλτάκος ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη όχι μόνο συναντήθηκε, αλλά και διαπίστωσε δυνατότητες μακρόπνοης συνεργασίας. Η αλλαγή στάσης του προέδρου της ΕΠΟ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με την κυβέρνηση, κάτι που ήθελε και η UEFA.

Ο κ. Μπαλτάκος διαθέτει πολιτική εμπειρία και ενδεχομένως να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για στρατηγική υποχώρηση. Παράλληλα μπορεί να βάλει στο τραπέζι το γεγονός ότι η ΕΠΟ επέστρεψε στη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης και για πρώτη φορά θα πάρει ποσοστό από το στοίχημα.

Όμως αυτή η συμφωνία προϋποθέτει την πλήρη παράδοση του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου στην κρατική αγκαλιά. Το να κανονίζει η πολιτεία ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πληρώνουν οι ΠΑΕ για τα τηλεοπτικά συμβόλαια στην ΕΠΟ, ξεπερνάει κάθε κανόνα και είναι σαφέστατα αθέμιτη κρατική παρέμβαση.

Η δικαιολογία που επικαλέσθηκε η ΕΠΟ ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την επαγγελματική διαιτησία κινείται στα όρια της φαιδρότητας. Δηλαδή οι ΠΑΕ θα κρατάνε το 4% του ποσοστού των τηλεοπτικών συμβολαίων για να το χρησιμοποιήσουν στο εγχείρημα της επαγγελματικής διαιτησίας, το οποίο θα «τρέξει» η ΚΕΔ της ΕΠΟ;

Αύριο – μεθαύριο η κυβέρνηση μπορεί να περικόψει και το ποσοστό που λαμβάνει η ΕΠΟ για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών ή των προπονητών. Τι θα κάνει ο κ. Μπαλτάκος; Θα συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι η συνεργασία με την πολιτεία για τα θέματα του στενού ποδοσφαιρικού πυρήνα είναι απαραίτητη;

Η ΕΠΟ έχασε οριστικά και αμετάκλητα τη δυνατότητα να ζητήσει τη συνδρομή των υπερεθνικών ομοσπονδιών σε περιπτώσεις κυβερνητικών παρεμβάσεων. Μπορεί να νοιώθει ότι κέρδισε μια μάχη, αλλά είναι βέβαιο ότι έχασε τον πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά από το 2006 (νόμος Ορφανού) που το ποδόσφαιρο ταυτίζεται με όλα τα υπόλοιπα αθλήματα στην Ελλάδα.

Το ωραίο είναι ότι μέχρι τώρα η FIFA έλεγε ότι δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Με το modus vivendi της περασμένης Πέμπτης, το ποδόσφαιρο αποδέχτηκε πλήρως τη λειτουργία του κρατικού μητρώου αθλητικών σωματείων.

Παράλληλα ξενίζει η στάση της κυβέρνησης, η οποία την επομένη της εκλογής Μπαλτάκου δήλωνε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη δεν εισφέρει στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Και δεν το είπε όποιος – όποιος. Το είπε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Γιάννης Οικονόμου. Αλήθεια, τι άλλαξε μέσα σε δυο μήνες και ο κ. Αυγενάκης έφτασε στο σημείο να αποθεώνει τις ενωτικές διαδικασίες και να διαπιστώνει τις μεγάλες προοπτικές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας;

Φτάσαμε στο σημείο να μην γνωρίζουμε ποιος θα πρωτοχρηματοδοτήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία του ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση, η ΕΠΟ ή η Λίγκα; Οπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.