Η σεζόν σώζεται μόνο αν ο Φερέιρα κερδίσει τρία στοιχήματα

Κώστας Πετρωτός24 Φεβρουαρίου 2020

Δεν χωνεύεται η ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό, αλλά αν ο προπονητής του δει χωρίς παραμορφωτικό φακό την κατάσταση γύρω από την ομάδα του μπορεί να βγει κάτι πραγματικά χρήσιμο για την τελική ευθεία της σεζόν.

Όταν ένα ματς τόσο μεγάλης σημασίας όπως το χθεσινό στην Τούμπα κρίνεται με ένα τόσο άδοξο γκολ, προφανώς και κάνει τον κόσμο που το παρακολουθεί να σκάει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, κανείς φίλος του ΠΑΟΚ δεν ξεχνά ότι πέρυσι στο Καραϊσκάκη χρειάστηκε ένα τέτοιο γκολ από τον Βούκοβιτς για να φύγει ο Δικέφαλος θριαμβευτής από εκείνο το ντέρμπι. Μόνη διαφορά, η απορία που θα μας συνοδεύει για το αν στο γύρισμα του Ραντζέλοβιτς χθες η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη εκτός αγωνιστικού χώρου. Επειδή, όμως, είναι ανώφελο να στεκόμαστε περισσότερο σε μία φάση που δεν μπορούμε να κρίνουμε απόλυτα, ας προχωρήσουμε την σκέψη μας. Ναι, ο ΠΑΟΚ ήταν άτυχος,παράλληλα, όμως, ήταν και ακίνδυνος. Με εξαίρεση την φάση του γκολ του Βαρέλα που ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ, δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Σα.

Η ανάπτυξή του στηρίχθηκε σε μεμονωμένες ενέργειες και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ευκαιρίες που βγάζουν μάτια.Κάπως έτσι το -2 έγινε -5 κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο φινάλε η κερκίδα να παρακολουθεί παγωμένη. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν οι φίλοι του ΠΑΟΚ περίμεναν πώς και πώς την συγκεκριμένη αναμέτρηση, άλλοι ταξίδεψαν από μακρινά μέρη της Ελλάδας ή ακόμη και του εξωτερικού για την ζήσουν από κοντά.

Η απογοήτευση, μάλιστα, οδηγούσε ορισμένους στο να υποστηρίζουν ότι η σεζόν τελείωσε πρόωρα για τον ΠΑΟΚ και καλό είναι να αρχίσει το ξεσκαρτάρισμα από τώρα. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο να μπει ο ΠΑΟΚαπό τώρα σε μία τέτοια λογική (ανεξάρτητα από τον μεταγραφικό σχεδιασμό που γίνεται από τώρα για το καλοκαίρι) και καλό θα είναι ο ΠΑΟΚ να εξαντλήσει τις πιθανότητες να πάρει κάτι καλό από αυτή τη σεζόν. Από Πρωτάθλημα που η υπόθεση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ μετά το διπλό των «ερυθρολεύκων», μέχρι και το Κύπελλο όπου υπάρχουν δύο ματς με την ομάδα του Πειραιά και οι πιθανότητες πρόκρισης είναι ακόμη απόλυτα ανοιχτές. Ωστόσο, για να έχει σοβαρή βάση αυτή η κουβέντα, ο Αμπέλ Φερέιρα οφείλει να προβληματιστεί πολύ σοβαρά για τρεις τομείς του έως τώρα πλάνου του.

Ας τους δούμε, όπως φάνηκαν μέσα από το χθεσινό ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους»:

1. «Ο Ολυμπιακός κατάφερε και μπλόκαρε όλες τις ενέργειές μας»,ομολόγησε με αφοπλιστικό τρόπο ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Κοινώς, ο ομόλογός του, Πέδρο Μαρτίνς διάβασε σε απόλυτο βαθμό τον τρόπο παιχνιδιού του Δικεφάλου και τον βραχυκύκλωσε. Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που συμβαίνει ο ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει προβλήματα και μάλλον δείχνει ότι σε πολλά ματς ο τρόπος ανάπτυξης της ομάδας είναι προβλέψιμος. Σίγουρα απώλεια όπως αυτή του Χοσέ Κρέσπο έχει επηρεάσει τον ΠΑΟΚ, κυρίως ως προς τον τρόπο που βγάζει την μπάλα από την άμυνα, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί αυτό δικαιολογία για τα πάντα. Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ έχουν μάθει πόσο πολύτιμος παίκτης στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ είναι ο Γιαννούλης και προσπαθούν να τον μπλοκάρουν και ο Φερέιρα δεν έχει δώσει σοβαρές εναλλακτικές επιλογές παιχνιδιού στην ομάδα του. Ο 41χρονος κόουτς του ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να προβληματιστεί γι' αυτή την εικόνα, να καθίσει να μελετήσει και να δουλέψει πάνω στον πλουραλισμό λύσεων. Αποδείχθηκε, άλλωστε, ότι όσο ευεργετική μπορεί να είναι μία συνομιλία skype με τον μεγαλομέτοχο που βοηθά να αφυπνίζεται η ομάδα, όπως επίσης και η αλλαγή διάταξης, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ξαφνικά να μεταμορφώσει τον ΠΑΟΚ μ' αυτόν τον τρόπο.

2. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να λύσει το θέμα της ενέργειας που βγάζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν ματς που μοιάζει ότι δεν μπορεί να τρέξει, που δεν έχει να σπρώξει τον αντίπαλο στα καρέ του. Και το κακό είναι ότι αυτή η κατάσταση μοιάζει να γίνεται χειρότερη όσο προχωρά η σεζόν κι ας μην έχει ο ΠΑΟΚ καταπόνηση από ευρωπαϊκά παιχνίδια. Όσο κι αν ο Φερέιρα εστίασε στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός χθες ήταν μαζεμένος στην άμυνά του και δεν χρειάστηκε να τρέξει για να φανεί η κόπωση από το ματς με την Αρσεναλ, η ουσία είναι ότι οι παίκτες του έχασαν αρκετές μονομαχίες, βρέθηκαν πολλές στιγμές δεύτεροι στην μπάλα και σε κανένα διάστημα του παιχνιδιού δεν έβγαλαν ένταση. Ο Φερέιρα πρέπει να δει σε τι οφείλεται το πρόβλημα και να το διορθώσει με τους παίκτες του.

3. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι το μεγαλύτερο προσόν για κάθε άνθρωπο που επιχειρεί να καθοδηγήσει ένα σύνολο. Ο Φερέιρα, κατά συνέπεια έχει ως βασικό καθήκον του να προσπαθεί να κρατά το ψυχικό δέσιμο με τους παίκτες και να έχει«φτιαγμένους» όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει με τον Μάτος και τον Ζίβκοβιτς. Και οι δύο βρέθηκαν εκτός ενδεκάδας γιατί ο Φερέιρα ήθελε να δώσει την ευκαιρία στον Βιεϊρίνια και τον Πασχαλάκη να δείξουν ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο δεν εξήγησε επαρκώς στους παίκτες που έχασαν την θέση τους στο συγκεκριμένο ματς από την ενδεκάδα γιατί βρέθηκαν ξαφνικά εκτός. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να περνάς το μήνυμα «κάνω ροτέισιον στον τερματοφύλακα, άλλος στο Πρωτάθλημα και άλλο στα ματς του Κυπέλλου» και λίγο καιρό μετά να αλλάζεις την φιλοσοφία σου. Εφόσον σ' όλα τα παραπάνω ο 41χρονος τεχνικός δώσει πειστικές απαντήσεις, δικαιούται να λέει ότι η σεζόν δεν έχει κλείσει ακόμη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.