Η «πτώση» του Ζίβκοβιτς και η ανάγκη για «άνοδο»

Κωστής Παναγιώτου13 Αυγούστου 2022

Η πτωτική πορεία του Αντρίγια Ζίβκοβιτς τους τελευταίους μήνες έχει προβληματίσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, με τον Σέρβο να αποτελεί από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στην ομάδα και τον παίκτη με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο ρόστερ του Δικεφάλου (6 εκατομμύρια ευρώ).

Ο 26χρονος εξτρέμ διανύει τον τρίτο του χρόνο με την ασπρόμαυρη φανέλα και είναι αντιληπτό σε όλους ότι από τον Δεκέμβριο και έπειτα δείχνει σημάδια ντεφορμαρίσματος, με την επίδοσή του να έχει αντίκτυπο και στην απόδοση της ομάδας.

Σε καμία περίπτωση ο αποκλεισμός από την Ευρώπη δεν είναι ευθύνη του Ζίβκοβιτς αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Παρόλα αυτά, τα όσα κάνει ο Σέρβος μέσα στον αγωνιστικό χώρο έλειψαν στις αναμετρήσεις με τη Λέφσκι Σόφιας.

Οι ερυθρόλευκες σειρήνες… τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο

Να θυμίσουμε πως το Νοέμβριο του 2021 υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, διάρκειας τριών χρόνων, με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Ιβάν Σαββίδης για να δελεάσει τον Ζίβκοβιτς να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε χτυπήσει την «πόρτα» του Σέρβου, του πρόσφερε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα, κάνοντάς τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου.

Η ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών ήταν προτεραιότητα για του ιθύνοντες των «ασπρόμαυρων» και το έδειξαν από την πρώτη στιγμή στον ποδοσφαιριστή, με τον Σέρβο να βάζει την υπογραφή του στο νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που του πρότεινε ο Δικέφαλος.

Την πρώτη σεζόν παρών στα ντέρμπι…

Ένα στοιχείο που δείχνει την «πτώση» του Ζίβκοβιτς είναι η απόδοσή του στα μεγάλα ραντεβού του ΠΑΟΚ τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά ας δούμε πρώτα τι έκανε την πρώτη του σεζόν στην Τούμπα.

Τα διαπιστευτήρια για την ποιότητά του φρόντισε να τα δώσει άμεσα και το έκανε με το καλύτερο τρόπο. Στην αναμέτρηση με τη Μπενφίκα, για τα προκριματικά του Champions League, πέρασε ως αλλαγή στο 67΄και επτά λεπτά αργότερα (75΄) σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του, «τιμωρώντας» την πρώην του.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2020 οι Θεσσαλονικείς φιλοξενούσαν την PSV Αϊντχόφεν και ο Σέρβος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, πετυχαίνοντας δύο γκολ και μοιράζοντας μια ασίστ, στη νίκη με 4-1 επί των Ολλανδών.

Το πρώτο ντέρμπι που έκρινε ο Σέρβος ήταν την πρώτη αγωνιστική των play-offs της Super League, πετυχαίνοντας δύο τέρματα στη νίκη επί της ΑΕΚ, με 3-1. Ένα μήνα μετά ο Ζίβκοβιτς πραγματοποιεί ακόμη μια εξαιρετική εμφάνιση βάζοντας φαρδιά πλατιά τη υπογραφή του στην επικράτηση επί του Ολυμπιακού (2-0), σημειώνοντας και τα δύο γκολ της ομάδας του.

Έντεκα μέρες αργότερα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα για ακόμη μια φορά, πάλι απέναντι στην ΑΕΚ, κάνοντας το 2-1, την ώρα που η Ένωση πίεζε στα τελευταία λεπτά για να πάρει εκείνη την πρόκριση στον τελικό, καθώς είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα με 1-0 στο ΟΑΚΑ.

Τρεις στροφές πριν το τέλος των play-offs ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Άρη, δίνοντας μάχη για την κατάκτηση της 2ης θέσης, με τους δύο συμπολίτες να ισοβαθμούν πριν το ντέρμπι. Στις καθυστερήσεις του 90λέπτου ο Ζίβκοβιτς πέτυχε ένα ακόμη γκολ (2-0), με το Δικέφαλο να «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση.

Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε στον τελικό του Κυπέλλου, απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ ο αγώνας όδευε προς την παράταση ο Ζίβκοβιτς τρύπησε την αντίπαλη άμυνα με ένα πανέμορφο τακουνάκι, βγάζοντας τον Κρμέντσικ απέναντι στον Ζοσέ Σα, και τον Τσέχο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας παράλληλα το τρόπαιο στο Δικέφαλο.

Τη σεζόν 2020/21 ο 26χρονος εξτρέμ αγωνίστηκε σε 48 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 14 γκολ και 8 ασίστ.

…τη δεύτερη απών

Φτάνοντας στην περασμένη σεζόν οι αριθμοί του Σέρβου ήταν εμφανώς χειρότεροι, αλλά η «απουσία» του ήταν περισσότερο αισθητή στα μεγάλα παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

Το οξύμωρο είναι ότι πέρυσι ο Ζίβκοβιτς σκόραρε μόλις σε ένα ντέρμπι, αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό, στις 3 Απριλίου , αλλά το γκολ του δεν ήταν αρκετό και οι «πράσινοι» επικράτησαν με 2-1. Από εκεί και πέρα μοίρασε τρεις ασίστ στα υπόλοιπα ντέρμπι που αγωνίστηκε.

Η περσινή του παρουσία διασώθηκε από τους αγώνες στην Ευρώπη, σε 10 παιχνίδια από τους ομίλους έως τα προημιτελικά του Conference League, ο Σέρβος σκόραρε 4 φορές και σε άλλες τρεις περιπτώσεις έδωσε την τελική πάσα στους συμπαίκτες του. Την αγωνιστική χρονιά που μας πέρασε κατέγραψε 51 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 7 γκολ και 12 ασίστ.

ΠΑΟΚ και Ζίβκοβιτς ψάχνουν την ανάκαμψη

Ο Δικέφαλος μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Λέφσκι Σόφιας έχει περάσει σε διαδικασία ανασύνταξης σε όλα τα επίπεδα, με το Ραζβάν Λουτσέσκου να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μια μίνι προετοιμασία πριν ξεκινήσουν οι εγχώριες υποχρεώσεις, με σκοπό να παρουσιαστεί η ομάδα βελτιωμένη εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ο Ρουμάνος τεχνικός στηρίζεται στην «άνοδο» του Ζβίκοβιτς, καθώς τα χρόνια πέρασαν για τον Αντρέ Βιεϊρίνια και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, οι οποίοι ήταν οι στυλοβάτες του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ περσινός πρώτος σκόρερ της ομάδας, Γιασμίν Κούρτιτς, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός και το άλλος εντός ομάδας.

Η ανάκαμψη του Αντρίγια Ζίβκοβιτς θα βοηθήσει σαφέστατα τον ΠΑΟΚ, αλλά το ίδιο ισχύει και αντίστροφα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.