Η προσθήκη ταχύτητας και δεξιοτεχνίας, το γκρουπ των βασικών και οι νεαροί

Στέλιος Γρηγοριάδης19 Ιουλίου 2021

Aγαπητή Metrosport

“Σ' αυτή τη φάση είμαστε πολύ αργοί”, δήλωσε ο Λουτσέσκου μετά το φιλικό με τη Σαρλερουά. Ο διερμηνέας μετέφρασε “λίγο αργοί”, αλλά το κατάλαβε και παρενέβη για να το ξαναπεί: “Πολύ αργοί”.

Βλέπει, λοιπόν, ο Ρουμάνος ό,τι βλέπουμε κι εμείς. Αλίμονο. Κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Το ερώτημα είναι πόσο πιο ταχύς θα γίνει ο ΠΑΟΚ και αν το επίπεδο της ταχύτητας με την οποία θα αγωνίζονται οι παίκτες του θα είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι.

Εννοείται ότι τον αργό παίκτη δεν μπορεί κανείς προπονητής να τον κάνει ταχύ. Αλλο είναι το ζητούμενο: Να παίζει γρήγορα η ομάδα. Να βγαίνουν αυτοματισμοί, να γίνονται γρήγορα οι μεταβάσεις, να κυκλοφορεί γρήγορα η μπάλα, να δουλεύει, δηλαδή, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μηχανή, τόσο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και την εκδήλωση επιθέσεων, όσο και στην ανασταλτική λειτουργία. Αν ο Λουτσέσκου κατορθώσει να ανεβάσει τον ΠΑΟΚ δυο-τρία επίπεδα σε ταχύτητα, όντως θα είναι μια ομάδα που δεν θα μοιάζει με την περσινή και, βέβαια, με αυτά τα δείγματα που έχουμε μέχρι σήμερα στα φιλικά ματς.

Το άλλο ζητούμενο, το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει με τις μεταγραφές είναι η ποιότητα, με την έννοια της δεξιοτεχνίας, αλλά και άλλων χαρακτηριστικών που διαπιστώνει ότι λείπουν από την ομάδα. Για παράδειγμα, η απόκτηση του Κούρτιτς σ' αυτό αποσκοπεί. Ο Λουτσέσκου δεν έψαξε απλά έναν αμυντικό χαφ θηρίο, γιατί τέτοιον έχει τον Εσίτι. Εψαξε έναν αμυντικό χαφ που να ξέρει και μπάλα, όπως λέμε. Και επειδή ούτε έναν άτεχνο ποδοσφαιριστή μπορεί ο προπονητής να τον κάνει φανταιζίστα, είναι προφανές ότι και οι υπόλοποι “τρεις-τέσσερις” παίκτες που θα αποκτηθούν από εδώ και πέρα θα είναι κι αυτοί, πάνω απ' όλα, ταχείς και καλοί χειριστές της μπάλας. Κι αν όντως συμβεί αυτό, τότε ναι, ο νέος ΠΑΟΚ θα είναι σίγουρα ανώτερος από τον ΠΑΟΚ των δύο τελευταίων χρόνων. Το αν θα αποδειχθεί ανώτερος και από όλους τους αντιπάλους του για να πάρει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, θα φανεί στην πράξη. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο θα ενισχυθούν οι υπόλοιποι και, κυρίως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Ολυμπιακός.

Ακόμη, έχει ενδιαφέρον η δήλωση του Λουτσέσκου ότι θέλει τουλάχιστον 15-16 παίκτες, αν δεν σταθεί δυνατό να είναι 17-18, που θα αποτελούν το γκρουπ των βασικών. Οι υπόλοιποι στο ρόστερ θα είναι νεαροί, οι οποίοι, όπως τόνισε, πρέπει να “δουλευτούν” για να βελτιωθούν και να εξελιχθούν. Πολύ ωραία η αναλογία και ευχής έργον θα ήταν, με την παραμικρή ευκαιρία, να δίνεται χρόνος συμμετοχής και στους πιτσιρικάδες.

Γιατί, καλές είναι οι προπονήσεις, καλά είναι τα φιλικά, καλές είναι οι οδηγίες και οι συμβουλές του προπονητή, αλλά χωρίς συμμετοχές σε επίσημους αγώνες κανείς νεαρός δεν μπορεί να βελτιωθεί και να αποκτήσει εμπειρίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο Λουτσέσκου ανέλαβε βαρύ φορτίο. Το ξέρει και το επαναλαμβάνει συνεχώς και ο ίδιος: Οι προσδοκίες είναι πολλές. Ολοι περιμένουν τίτλους. Ολοι περιμένουν να ξαναζήσουν τη διετία 2017-2019, με εξαίρεση φυσικά τα αίσχη σε βάρος του ΠΑΟΚ στους αγώνες με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Αν θέλουμε, όμως, να δούμε και λίγο πιο μακριά, όλοι περιμένουν και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Το επόμενο καλοκαίρι να δουν τον ΠΑΟΚ να προκρίνεται σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πέτυχε ούτε ο Λουτσέσκου στη “χρυσή” διετία.

ΥΓ. Μεγάλη υπόθεση για τον φετινό ΠΑΟΚ το γεγονός ότι όλες οι μεταγραφές αποτελούν επιλογή του προπονητή. Εχω ξεχάσει πότε είχε ξαναγίνει αυτό για τελευταία φορά...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.