Η πολύτιμη δουλειά του Μάντζιου και τα διαπιστευτήρια του Άρη

Βασίλης Μάστορας22 Δεκεμβρίου 2020

Λένε ότι ορισμένα πράγματα, όπως η ευγένεια και η αγάπη, βιώνονται και δε δηλώνονται. Θα συμπληρώσω ότι το ίδιο ισχύει και για τις ικανότητες ενός προπονητή. Μπορεί τα βιογραφικά να χτίζονται, αλλά αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα από έναν προπονητή με αδύναμο βιογραφικό, να διεκδικήσει τη δική του ευκαιρία να ζήσει ένα όνειρο δόξας. Ο Άκης Μάντζιος επιβεβαιώνει την εξαίρεση του κανόνα και το είχα γράψει τις πρώτες ημέρες που προσλήφθηκε από τον Άρη. Ανεξαρτήτως από τους λόγους που έγινε η πρόσληψη του, είτε ως λύση ανάγκης, είτε ως επιλογή που άξιζε το ρίσκο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τη χαρακτηρίζουν πετυχημένη.


Το βιογραφικό του πάντως δεν αποτελούσε ισχυρό στοιχείο για την πρόσληψη του από τον Άρη. Έχοντας συνολικά εννέα χρόνια προπονητικής καριέρας, ο Μάντζιος δεν είχε χρονιά απ’ αυτές που μένουν στην ποδοσφαιρική ιστορία. Δούλεψε μόνο σε μικρομεσαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου και μάλιστα σε λίγες απ’ αυτές έκανε τον κύκλο μίας ολόκληρης αγωνιστικής περιόδου. 

Το 2011-‘12 κάθισε στο πάγκο του Πανιωνίου, ενώ την επόμενη χρονιά ανέλαβε την Κέρκυρα, από την οποία παραιτήθηκε. Τον Μάιο του 2013 ανέλαβε τον Πανθρακικό, θέση από την οποία αποχώρησε στα τέλη του 2014. Τον Φεβρουάριο του 2015 προσλήφθηκε από τον Λεβαδειακό, παραμένοντας μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Τον Δεκέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τον Απόλλωνα Σμύρνης από τον οποίο έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2017. Στη συνέχεια επέστρεψε στον Λεβαδειακό απ’ όπου έφυγε μετά από πέντε μήνες. Ακολούθησε ο Πανιώνιος τον Δεκέμβριο του 2018 στον οποίο παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο του 2019 και ο τελευταίος του σταθμός ήταν Λαμία. 

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 ανέλαβε προπονητής στον Άρη. Τι πέτυχε σ’ αυτούς τους τρεις περίπου μήνες; Να δημιουργήσει μία ομάδα η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και παίζει ποδόσφαιρο τέτοιο που αποσπά τα εύσημα από την ποδοσφαιρική κοινωνία της χώρας. Ακόμη καταφέρνει να διαχειρίζεται με επιτυχία το ρόστερ στο οποίο υπάρχει ταλέντο, άρα και η απαίτηση πολλών παικτών για συμμετοχή στην 11άδα. Με λίγα λόγια έχει βάλει τη σφραγίδα του στον Άρη αφήνοντας, με σεμνότητα, τα αποτελέσματα να μιλούν για το έργο του. 

Τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του Μάντζιου στον πάγκο των «κίτρινων» κρίνονται εντυπωσιακά, αλλά επιβάλλεται να έχει και την ανάλογη συνέχεια. Ο Άρης είναι η προπονητική του αφετηρία σε ομάδες με υψηλές βαθμολογικές απαιτήσεις. Και η επιτυχία στη σχέση ομάδας-προπονητή έχει αμφίδρομα κέρδη.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.