Η πολυφωνία της Premier League

Δημήτρης Μπασμπαρέλας16 Ιουνίου 2020

Την τελευταία δεκαετία στην Premier League τέσσερις είναι οι ομάδες, οι οποίες έχουν γευτεί τη χαρά ενός Πρωταθλήματος.

Ο λόγος για τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Λέστερ. Η Λίβερπουλ θα γίνει πλέον η πέμπτη της παρέας.

Η μοναρχία της Μπάγερν

Αν αναλογιστεί κανείς τα άλλα μεγάλα Πρωταθλήματα, υπάρχει διαφορά, έτσι; Στη Γερμανία; Στα 10 τελευταία χρόνια η Μπάγερν Μονάχου έχει πάρει τα οκτώ Πρωταθλήματα. Από το 2012-13 το κατακτά μάλιστα διαδοχικά (επτά συνεχόμενες φορές). Θα το πάρει και φέτος…

Η παντοκρατορία της Γιουβέντους

Στην Ιταλία, οκτώ συνεχόμενα Πρωταθλήματα μετρά η Γιουβέντους.

Από το 2011-12 είναι η μόνιμη κάτοχος του τίτλου στην Ιταλία. Εχει στη συλλογή της σχεδόν διπλάσιους τίτλους απ' ότι έχουν Ιντερ και Μίλαν μαζί.

Η ομάδα από το Τορίνο μετρά 35, ενώ από 18 έχουν οι άλλες δύο.

Το σερί της Μπαρτσελόνα

Πάμε Ισπανία και Γαλλία, αν θέλετε; Στη La Liga, δύο είναι οι ομάδες, οι οποίες ερίζουν κυρίως για τον τίτλο. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ή αν προτιμάτε το αντίθετο. Εξαίρεση αποτέλεσε η μεγάλη προσπάθεια της Ατλέτικο, όταν και κατέκτησε εσχάτως μία φορά το Πρωτάθλημα.

Και... φέτος, οι δύο τους παλεύουν πάλι για τον τίτλο. Βέβαια, τα τελευταία 10 χρόνια θα πρέπει να καταγραφεί ότι η Μπαρτσελόνα είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην Ισπανία έχοντας επτά φορές κόψει πρώτη το νήμα. Φέτος, είναι πάλι πρώτη.

Κυριαρχία της Παρί

Στη Γαλλία, η κατάσταση μοιάζει απόλυτα με τη Γερμανία και την Ιταλία τα τελευταία χρόνια. Τα επτά στα οκτώ τελευταία Πρωταθλήματα, τα έχει βάλει στην τροπαιοθήκή της η Παρί.

Μπορεί να ιδρύθηκε μόλις το 1970, αλλά την τελευταία 10ετία δεν έχει αντίπαλο στη Ligue 1.

Το... αφεντικό

Αν βάλει κανείς την τελευταία 20ετία στην Αγγλία, τότε θα προσθέσουμε και την Αρσεναλ.

Πάντως, από καταβολής Premier League (1992-93) η Μάντσεστερ είναι το... αφεντικό, διότι κατέκτησε 13 φορές τον τίτλο, η Τσέλσι πέντε, η Σίτι τέσσερις φορές, στις τρεις κατακτήσεις είναι η Αρσεναλ και από μία φορά πανηγύρισαν το Πρωτάθλημα οι Μπλάκμπερν και Λέστερ.

Ξεκάθαρη πρωταθλήτρια

Σε σύνολο; Για την ακρίβεια, 24 είναι οι ομάδες στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας, οι οποίες έχουν γευτεί τη χαρά του τίτλου.

Φέτος, η Λίβερπουλ από τα Χριστούγεννα ακόμη, έδειξε ότι θα είναι το... απόλυτο αφεντικό. Εχει 25 βαθμούς διαφορά από τη 2η Σίτι. Απλά, έχει ένα ματς περισσότερο.

Οι τιτλούχοι

Πόσα είναι, όμως, τα club με τίτλο πρωταθλητή στην Αγγλία;

Αυτή είναι η λίστα των ομάδων. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τα περισσότερα (20, αλλά ο τελευταίος ήταν το 2012-13), ακολουθεί η Λίβερπουλ (18, που έχει να πάρει τίτλο 30 ολόκληρα χρόνια).

Στην 3η θέση της λίστας είναι η Αρσεναλ (13) και μετά οι Εβερτον (9), Αστον Βίλα (7), Σάντερλαντ, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι (6), οι Νιούκαστλ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ (4), καθώς και οι Γουλβς, Λιντς, Χάντερσφιλντ και Μπλάκμπερν (3). Από δύο Πρωταθλήματα μετρούν οι Πρέστον, Τότεναμ, Ντέρμπι Κάουντι, Μπέρνλι και Πόρτσμουθ. Από ένα έχουν οι Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Μπρομ, Ιπσουϊτς, Νότιγχαμ Φόρεστ και Λέστερ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.