Η πολιτική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης είναι εντυπωσιακή, η δυναμική της ανύπαρκτη

Δημήτρης Κανελλάκης02 Σεπτεμβρίου 2021

Απ' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, μόνο αρνητικό είναι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, ως ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στην Ελλάδα, έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στα κυβερνητικά σχήματα την τελευταία διετία.

Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε και με τον προχθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μόνο ένας από τους 10 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης, κατέχει υπουργική θέση.

Θέση υφυπουργού, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και ένας ακόμη Θεσσαλονικιός, ο Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος, όμως, δεν είναι βουλευτής, ήταν γενικός γραμματέας (απολύτως επιτυχημένος) στο συγκεκριμένο υπουργείο και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τον αναβαθμίσει.

Η πολιτική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης είναι εντυπωσιακή. Δύο, όλοι κι όλοι, βουλευτές της ΝΔ, ο Θόδωρος Καράογλου και ο Σταύρος Καλαφάτης, στο ίδιο υπουργείο (Μακεδονίας-Θράκης) έχουν αξιοποιηθεί στους 25,5 μήνες που κυβερνά τη χώρα η ΝΔ και μοιάζει πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπουργοποιηθεί κάποιος από τους υπόλοιπους της Α' και Β' Θεσσαλονίκης στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η πολιτική δυναμική της πόλης, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το καταλαβαίνει, νομίζω, ο καθένας που ασχολείται με ζητήματα για τα οποία απαιτείται η λήψη αποφάσεων, οι οποίες είναι αδύνατο να ληφθούν στην Θεσσαλονίκη, λαμβάνονται στην Αθήνα.

Ακόμη και για πολύ απλά πράγματα, ο ρόλος των βουλευτών της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη είναι μεσολαβητικός και σχεδόν ποτέ αποφασιστικός.

Προσωπικά, απ' όσο είμαι σε θέση να θυμάμαι, ανατρέχοντας στο παρελθόν δεν καταφέρνω να βρω αντίστοιχο παράδειγμα ως προς την δυναμική του πολιτικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης, σε περιόδους που κυβερνούσε η ΝΔ.

Νομίζω ότι ποτέ σε κυβέρνηση της ΝΔ οι βουλευτές Θεσσαλονίκης δεν ήταν τόσο περιθωριοποιημένοι και τόσο δραματικά μικρός ο αριθμός αυτών που αξιοποιούνταν αναλαμβάνοντας υπουργοί οι υφυπουργοί.

Δεν ξέρω, πραγματικά, αν προβληματίζει τους βουλευτές της ΝΔ στην Α' και Β' Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αυτή η κατάσταση, αλλά νομίζω ότι τους ψηφοφόρους τους θα πρέπει να τους απασχολήσει πολύ σοβαρά...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.