Η πολιτική και επιστημονική φοβία κοστίζει ακριβά στον αθλητισμό

Βασίλης Μάστορας25 Φεβρουαρίου 2021

Ξεκαθαρίζω εκ των προτέρων ότι σέβομαι τις επιστημονικές απόψεις των λοιμωξιολόγων, χωρίς όμως να τις ασπάζομαι όλες.

Πριν περίπου έναν χρόνο μπήκε σε καραντίνα ολόκληρος ο αθλητισμός. Η πανδημία είχε χτυπήσει την πόρτα και της Ελλάδας, οι πληροφορίες γύρω από την μεταδοτικότητα αλλά και την αντιμετώπιση του φονικού ιού ήταν ελάχιστες, και ο φόβος στην επιστημονική κοινότητα περίσσευε. 

Από κοντά και η κυβέρνηση που ανησυχούσε μήπως δεν αντέξει το σύστημα υγείας και προκύψει πλήγμα για το πολιτικό προφίλ της. Η επιβολή ενός σκληρού lockdown ήταν η μοναδική επιλογή. Αλλωστε όλος ο πλανήτης βρισκόταν σε πανικό και δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Μετά το καλοκαίρι όμως, η επιστημονική κοινότητα έγινε σοφότερη, όπως και οι ηγέτες των κρατών. Ο αθλητισμός άρχισε να βρίσκει πάλι την κανονικότητα του, έστω και χωρίς την παρουσία κόσμου και τα Πρωταθλήματα άρχισαν να «ανοίγουν» το ένα μετά το άλλο. Η Ελλάδα όμως δεν ακολούθησε τα βήματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Αφησε σε καραντίνα για αρκετό καιρό τη Super League2 και μέχρι προσφάτως τη Football League και τη Γ΄ Εθνική. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν πείθουν κανέναν ότι δικαιολογούνται τόσο ακραίες αποφάσεις. 

Ούτε φυσικά την παράταση της καραντίνας των Πρωταθλημάτων των ΕΠΣΜ. Χθες ο κ. Αυγενάκης σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την έναρξη των τοπικών Πρωταθλημάτων, δεν έκρυψε ότι είναι θετικός στην επανέναρξη των προπονήσεων στις Ακαδημίες και τα τμήματα υποδομών, αφήνοντας ερωτηματικά για τη δυσκολία της επανέναρξης των Αντρικών τμημάτων ερασιτεχνικών σωματείων. Το επιχείρημα έχει να κάνει με τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων, για τις οποίες πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι είναι προϊόν του φόβου να μην βρεθούν απολογούμενοι.

 Η Κυβέρνηση όμως που έχει τον τελευταίο λόγο, υποχρεούται να διαχειριστεί με μεγαλύτερο ρεαλισμό το θέμα. Αλλωστε αποδείχθηκε ότι ούτε η Super League2, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα Πρωταθλήματα που «άνοιξαν» αποτέλεσαν εστία μετάδοσης του ιού. Ισως ο συγχρωτισμός σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα ΜΜΜ να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι μία αθλητική δράση όπου θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

FOCUS

H απαίτηση του πρώην εργαζόμενου ποδοσφαιριστή του Αρη, Πορτίγια, να διεκδικήσει τα χρήματα του από την παλιά ΠΑΕ από τη στιγμή που δικαιώθηκε από τη ΦΙΦΑ, ανήκει στα όρια του δικαίου. Το να απαιτεί όμως και… χρηματικό πέναλτι γιατί οι «κίτρινοι» καθυστέρησαν μία δόση, φθάνει στα όρια της υπερβολής.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.