Η πιθανή αλλαγή του κ. Κλάτενμπεργκ και ο στόχος του κ. Μπαλτάκου για τη διαιτησία

Βασίλης Μάστορας21 Ιουνίου 2022

Η ιστορία είναι γεμάτη από αναντιστοιχίες μεταξύ των λόγων και των έργων των ηγετών. Ολων των χώρων, χωρίς καμία εξαίρεση. 

Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, μετά την εκλογή του οριοθέτησε τους στόχους που βάζει. Μεταξύ των άλλων υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει η διαιτησία να επιστρέψει στους Ελληνες διαιτητές. Είναι αλήθεια ότι σε κανέναν δεν αρέσει το… «καπέλωμα». 

Γκρινιάξαμε για την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών, αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή ακολουθήσαμε τις επιταγές των μνημονίων ως πειθαρχημένα στρατιωτάκια. Το δυσάρεστο ήταν ότι στο τέλος της πολύχρονης εποπτείας το αποτέλεσμα είχε αρνητικό πρόσημο. 

Είναι αυτό που λένε «εμείς γι’ αλλού ξεκινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει». Ηπιότερες ήταν οι αντιδράσεις για τον ορισμό Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στην ΕΠΟ, το φθινόπωρο του 2016 και σχεδόν ανύπαρκτες με το καπέλο στη διαιτησία με τον ορισμό ξένων στην ΚΕΔ. 

Ο λόγος; Είχε προηγηθεί το σοκ από την λεηλασία της διαιτησίας από τον Ολυμπιακό, οπότε επιβάλλονταν ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.

Μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της ΚΕΔ των ξένων, ήταν και η ανάπτυξη της εγχώριας διαιτησίας. Η βελτίωση δηλαδή της ποιότητας των Ελλήνων διαιτητών ώστε όταν (και αν) κάποτε πάλι η διαιτησία επιστρέψει σε ελληνικά χέρια να είχε ανέβει επίπεδο. Επ’ αυτού είχε τοποθετηθεί και ο Κλάτενγμπεργ υποστηρίζοντας ότι ορίζει Ελληνες και σε σημαντικούς αγώνες ώστε να τους «εκπαιδεύσει».

Η αλήθεια είναι ότι όσα χρόνια διαφεντεύει την ΚΕΔ ξένος αρχιδιαιτητής, μειώθηκε η καχυποψία απέναντι στους διαιτητές, αλλά δεν εξαφανίστηκε. Οι ξένοι διαιτητές βοήθησαν να υπάρχουν λιγότερες γκρίνιες στους μεγάλους αγώνες και το VAR για να διαλύονται οι αμφισβητήσεις στις δύσκολες φάσεις.

Οι ξένοι διαιτητές δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα, αλλά σίγουρα σφυρίζουν σαφώς καλύτερα και πιο ανεπηρέαστα από τους περισσότερους Ελληνες ρέφερι. Σφυρίζουν περισσότερο αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που προσπαθούν να εκμαιεύσουν οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν επηρεάζονται από το χρώμα της φανέλας. Το VAR βοηθάει επίσης να διαλυθούν το 90% από τις αμφιβολίες σε πολλές από τις οριακές ή αμφισβητούμενες φάσεις.

Χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τάκης Μπαλτάκος ενημέρωσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με τον νέο αρχιδιαιτητή τονίζοντας ότι « η Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με την FIFA και την UEFA, θα εξετάσει και άλλα ονόματα αλλοδαπών αρχιδιαιτητών και υπεύθυνων VAR, με κύριο κριτήριο προτίμησης τους την ενασχόληση με την παραγωγική διαδικασία, ούτως ώστε, σε εύθετο χρόνο να επανέλθει η διαιτησία-ερασιτεχνική ή επαγγελματική-στους Έλληνες διαιτητές». Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντήσει πρώτα ο κ. Μπαλτάκος, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είναι ένα και απλό: Αν οι παράγοντες έχουν ωριμάσει και μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη στους Ελληνες διαιτητές, όταν και αν γίνουν αφεντικά του χώρου τους. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.