Η πίστη μας που δεν κινδυνεύει και η ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης

Δημήτρης Κανελλάκης21 Μαρτίου 2020

Πόσο σοφά ήταν τα λόγια του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ Βαρθολομαίου, στο μήνυμά του για τον κορωνοϊό προς τους απανταχού της γης Χριστιανούς Ορθόδοξους.

“Σας προτρέπω πατρικά να ανταποκρίνεστε με ακρίβεια και υπομονή σε όλα τα δύσκολα, αλλά απαραίτητα, μέτρα που λαμβάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα κράτη. Ολα γίνονται για την προστασία μας, για το κοινό καλό, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αρα, η απαλλαγή μας από την οδύνη του εξαρτάται απόλυτα από τη δική μας συνεργασία.

Ισως κάποιοι από εσάς αισθάνθηκαν ότι με τα δραστικά αυτά μέτρα υποτιμάται ή θίγεται η πίστη.

Ομως αυτό που κινδυνεύει, δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι.

Η πίστη μας είναι βαθιά θεμελιωμένη στις ρίζες του πολιτισμού μας. Η πίστη μας είναι ζωντανή, και καμία έκτακτη κατάσταση δεν μπορεί να την περιορίσει. Εκείνο που είναι ανάγκη να περιοριστεί είναι οι συναθροίσεις, οι μεγάλες συγκεντρώσεις προσώπων, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Να μείνουμε στο σπίτι. Να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε τους γύρω μας. Εκεί, η κάθε μία και ο κάθε ένας να προσευχηθεί για όλη την ανθρωπότητα, στηριζόμενοι στη δύναμη της πνευματικής μας ενότητας”

Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα, πόσο θα διευκολυνόταν η προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να κάνουν την δουλειά τους, πόσο λιγότερες οι αφορμές για στείρα αντιπολίτευση, αν τέτοιες απόψεις επικρατούσαν από την πρώτη στιγμή...

Και πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν μπορούσαμε όλοι μας να κατανοήσουμε την ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτή την τόσο ζωτική στρατηγική για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.

Μια στρατηγική που αντιτίθεται μεν στο βαθύ ένστικτό μας να είμαστε μαζί και χειροτερεύει τη διάθεσή μας σε αυτούς τους ήδη δύσκολους καιρούς, αλλά είναι απαραίτητη γιατί κρατώντας αποστάσεις αυξάνουμε πάρα πολύ την πιθανότητα να μείνουμε υγιείς.

Ακόμη κι η απομόνωσή μας, είναι μια πράξη αλληλεγγύης. Φτάνει η σωματική απόσταση να μην ταυτίζεται με την συναισθηματική.

Και, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεφύγουμε απ' αυτό τον κίνδυνο. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία μας προσφέρει άπειρες δυνατότητες επικοινωνίας. Ε, λοιπόν, σ' αυτές τις ειδικές συνθήκες, ας κάνουμε χρήση αυτών των δυνατοτήτων.

Ας το κάνουν κι αυτοί που σε... κανονικές συνθήκες θεωρούν ότι οι διαδικτυακές τεχνολογίες βλάπτουν τον κοινωνικό ιστό.

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (20/3)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.