Η «περιπέτεια» στον άσο: Οταν ο ΠΑΟΚ επένδυσε σε ξένους τερματοφύλακες

Χρύσανθος Δοβλέτογλου01 Ιουνίου 2022

Η θέση του τερματοφύλακα είναι η πιο απαιτητική και η μοναδική που το λάθος δεν έχει... γυρισμό. Ο παίκτης που αγωνίζεται κάτω από τα γκολπόστ πρέπει εκτός από ικανότητες να έχει και ψυχολογία νικητή και φυσικά και προσωπικότητα. Στο πρόσωπο του Πασχαλάκη ο ΠΑΟΚ βρήκε τα τελευταία χρόνια τον βασικό του πορτιέρε, αλλά πλέον ο έμπειρος τερματοφύλακας αποτελεί παρελθόν, προ των πυλών της Τούμπας βρίσκεται ο 22χρονος Κροάτης, Ντομινίκ Κοτάρσκι, και το Metrosport.gr κάνει μία αναδρομή στους ξένους γκολκίπερ που πέρασαν από την Τούμπα στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη. Από τον Σανθ Χακόμπο μέχρι τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς, κανείς δεν κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σανθ Χακόμπο


Ο Ισπανός έπαιζε στον Αστέρα Τρίπολης και αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012. Κατέγραψε συνολικά με την ασπρόμαυρη φανέλα σε δύο σεζόν 30 παρουσίες, ξεχώρισε για τις ικανότητές του, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ ο Δικέφαλος να βασιστεί πάνω του λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα. Τελευταίο του ματς με τους ασπρόμαυρους ήταν στις 10 Νοεμβρίου του 2013, η ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 4-0. Κανείς δεν έχει ξεχάσει το ξέσπασμά του στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στις 18 Νοεμβρίου του 2012, όπου μετά την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε τον κρατούσε... όλος ο πάγκος του ΠΑΟΚ!

Σαρλ Ιτάνζ

Ο Γάλλος γκολκίπερ έπαιξε στον ΠΑΟΚ σε δύο περιόδους. Την σεζόν 2012-13 αγωνίστηκε μέχρι το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο, που ολοκληρώθηκε με ήττα του Δικεφάλου με 2-1. Οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν το σκορ από το 72' και μετά, με τον Ιτάνζ να κάνει τραγικό λάθος στην εκτέλεση φάουλ του Σουμπίνιο από την οποία προήλθε το νικητήριο τέρμα. Την επόμενη χρονιά έπαιξε ως δανεικός στην Κόνιασπορ, για να επιστρέψει τη σεζόν 2014-15 και να καταγράψει 26 παρουσίες, 25 στο πρωτάθλημα και μία στο κύπελλο.

Ρόμπιν Ολσεν


Ηρθε στον ΠΑΟΚ σαν ο επόμενος βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Σουηδίας. Και όντως, έτσι εξελίχθηκε. Μετά την ταραχώδη θητεία του στον Δικέφαλο πήγε με την χώρα σε EURO και Μουντιάλ, ενώ από τότε πέρασε από ομάδες όπως η Κοπεγχάγη, η Ρόμα, η Κάλιαρι, η Έβερτον, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και η Αστον Βίλα. Στην Τούμπα, ωστόσο δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Οι... μουρμούρες για την απόδοσή του είχαν αρχίσει από πολύ νωρίς και κορυφώθηκαν μετά το 3-3 με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, στις 18 Οκτωβρίου του 2015, όπου του χρεώθησε η ισοφάριση στην τελευταία φάση. Πρόλαβε και έγραψε με τον ΠΑΟΚ 19 συμμετοχές.

Ζέλικο Μπρκιτς

Ηρθε ως ένας τερματοφύλακας που είχε φτιάξει το όνομά του στα ιταλική γήπεδα, με Ουντινέζε, Σιένα, Κάλιαρι και Κάρπι, αλλά και ως 11 φορές διεθνής με την Σερβία. Στον ΠΑΟΚ όμως δεν... ακούμπησε. Κατέγραψε συνολικά 11 παρουσίες και η μοναδική στιγμή του που ίσως θα θυμούνται οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήταν η συμμετοχή του στο βασικό σχήμα του εκτός έδρας αγώνα με την Φιορεντίνα τον Νοέμβριο του 2016, που είχε ολοκληρωθεί με θρίαμβο του Δικεφάλου με 2-3, με γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες στο 90'.

Ροντρίγκο Ρέι


Συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ για να γίνει το Νο1 της ομάδας, ωστόσο μετά από 18 συμμετοχές στην ενδεκάδα και συγκεκριμένα έπειτα ένα 2-2 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, τον Νοέμβριο του 2017, μπήκαν ουσιαστικά τίτλοι τέλους στην παρουσία του στο βασικό σχήμα. Από τότε τον ξαναείδαμε σε ένα ματς κυπέλλου με τα Τρίκαλα τον επόμενο μήνα, τρεις φορές την επόμενη σεζόν, στη συνέχεια έφυγε δανεικός με προορισμό την Πατσούκα και πλέον αγωνίζεται στην Γοδόι Κρουζ.

Ζίβκο Ζίβκοβιτς

Ο τελευταίος ξένος πριν τον Κοτάρσκι που ήρθε στην Τούμπα ήταν ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Ηταν και ο μοναδικός, μετά τους Χακόμπο και Ιτάνζ, που είχε παρελθόν σε ελληνική ομάδα. Στην Ξάνθη. Μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 52 συμμετοχές. Ενα διάστημα, επί Αμπέλ Φερέιρα, ήταν αναντικατάστατος και μάλιστα είχε παίξει βασικός σε σημαντικά ματς, με την Μπεσίκτας, την Μπενφίκα και την Κράσνονταρ για τα προκριματικά του Champions League. Η σεζόν 2020-21 ήταν και η πιο γεμάτη του με τον Δικέφαλο στο στήθος, με 28 παρουσίες, ενώ την σεζόν που ολοκληρώθηκε μέτρησε μόλις τέσσερις.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.