Η περηφάνια του ΠΑΟΚ και το «νταβατζιλίκι» των άλλων

Δημήτρης Μπούζας12 Ιουνίου 2022

Εκκωφαντικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση (Συντριβάνι, Τούμπα, Παλατάκι, Νέα Τούμπα). Επιβεβαιώσεις και αποδείξεις που επιτρέπουν σήμερα σε έναν σύλλογο, να στέκεται πολύ πιο ψηλά από όλους, στην κορυφή μιας ιστορικής καταξίωσης. Εμπνεύσεις, θαυματουργά έργα, θρύλοι και οράματα από μια διαχρονικά ζωντανή φάρα χαρισματικών προσφύγων που έγραψαν κι εξακολουθούν να γράφουν ιστορία. 

Δεν πρόλαβα πιτσιρικάς να «ζήσω» το Συντριβάνι, παρά το γεγονός ότι ήμουν ενταγμένος στα τσικό του δικέφαλου. Εκείνο όμως που έζησα πολύ έντονα, είναι το πως στήθηκε, ορθώθηκε και μετουσιώθηκε σε μια θρυλική έδρα η Τούμπα. Κι αυτό, γιατί ξημεροβραδιαζόμουν με την τσαλακοπαρέα μου – ΠΑΟΚτσάκια από το Κουλέ Καφέ – βοηθώντας τους εθελοντές απλούς ΠΑΟΚτσήδες, που σχολώντας από τα εργοστάσια, έσπευδαν για δεύτερο απλήρωτο νυχτοκάματο. Ζούσαν την ένταση αλλά και την έκσταση ενός ονείρου, στη μεγάλη προσπάθεια της μετεστέγασης της ομάδας τους. Δεν γνώριζαν κούραση. 

Η αγάπη για τον ΠΑΟΚ τους έδινε χίλια κουράγια. Ήταν εντυπωσιακό το φαινόμενο, να βλέπεις πιτσιρικάδες, ηλικιωμένους να κουβαλάνε χαλίκι, άμμο και να προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια σε ότι τους ζητούσαν. Η ιστορία έγραψε τότε: Τούμπα, ιδιόκτητο γήπεδο ΠΑΟΚ. Η ίδια ιστορία έγραψε ότι αυτό το θαύμα το πέτυχαν χαρισματικοί ηγέτες. Πρόσφυγες, προικισμένοι με ήθος και αρχές, διορατικοί και παράτολμοι που προνόησαν να αγοράσουν το οικόπεδο, πριν ακόμη τους διώξουν από το Συντριβάνι.

Ακολούθησε το δεύτερο θαύμα. Δύο προσφυγόπουλα αδέρφια και πετυχημένοι επιχειρηματίες, προχωρούν σε μια μεγάλη δωρεά. Παραχωρούν το οικόπεδο για να στηθεί μετά από συντονισμένες και ταχύτατες προσπάθειες των τότε διοικούντων, το γήπεδο μπάσκετ. Το γνωστό Παλατάκι. Κι εκεί η ιστορία έγραψε: ιδιόκτητο γήπεδο μπάσκετ του ΑΣ ΠΑΟΚ. 

Στη σειρά το τρίτο κι εντυπωσιακότατο άλμα με τη «Νέα Τούμπα». Ήδη υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα και ο οραματιστής ηγέτης έδωσε και εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου σταδίου. Ο ίδιος το εξήγγειλε και ανέλαβε το ρίσκο να προχωρήσει μόνος του, μη έχοντας βοήθεια από πουθενά. Ανέλαβε το κόστος, χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων ακόμη και αυτά που έχει η Πολιτεία σαν υποχρέωση απέναντι του. Ο ΠΑΟΚ και σε αυτήν την περίπτωση «μόνος του», «περήφανος» και όχι επαίτης, επιχειρεί το νέο τεράστιο άλμα. Είναι σίγουρο πως και πάλι θα τα καταφέρει. 

Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά πως ο ΠΑΟΚ αναλαμβάνει τις μεγάλες ευθύνες και εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα και πως «κινούνται» κάποιοι άλλοι. Ολοφάνερη η διαφορά. Από τη μια έχουμε την περηφάνια και από την άλλη ένα παρασκήνιο απίστευτο, με αβάντες και τσατσιλίκια που εκθέτουν. Δείτε την περίπτωση με το «Γ. Καραϊσκάκης». 

Μια μικρή έρευνα θα σας πείσει για όσα επιχειρήσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε απλά και συνοπτικά, σχετικά με τον τρόπο που προσεγγίζουν – όχι όλοι βέβαια – το πολύ σημαντικό θέμα της κατασκευής ενός νέου (ως εκ τούτου και σύγχρονου) γηπέδου.

ΥΓ1: Σοβαρός ο τραυματισμός του Λημνιού σε μια περίοδο που ο συμπαθής πρώην άσος του ΠΑΟΚ βρισκόταν στα καλύτερα του. Ευχές από όλους να επιστρέψει σιδερένιος για να συνεχίσει την εντυπωσιακή βελτίωση που έχει και την οποία επιβεβαίωσε θεαματικά στα τελευταία παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας.

ΥΓ2: Ο Ολυμπιακός περνά προς τα έξω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη συμφωνία με τον Ελ Αραμπί. Παράλληλα και ότι δεν υπολογίζει ο Μαρτίνς τον Φορτούνη. Αυτό το τελευταίο μάλλον μοιάζει με πωλητήριο για τον συγκεκριμένο παίκτη. Άγνωστο αν συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά, γιατί υπάρχει μια υπόνοια πως τον χρησιμοποίησε σαν πίεση, για να χαμηλώσει τις απαιτήσεις του ο Μαροκινός.

ΥΓ3: Οι έχοντες πρόθεση να εγκαταλείψουν το Χαριλάου, αλλάζουν ξαφνικά άποψη. Προφανώς γιατί βρήκαν κλειστές τις πόρτες που είχαν ανοίξει με την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή και πολλές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.