Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί νέα αναστάτωση σε όλο τον κόσμο

Metrosport Team27 Νοεμβρίου 2021

Έντονος ο προβληματισμός στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που έχει αναστατώσει όλο τον πλανήτη.

Μια σειρά από χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Τα βασικά ερωτήματα για την παραλλαγή Όμικρον είναι αν είναι περισσότερο μεταδοτική από τα μέχρι τώρα στελέχη του κορωνοϊού και αν την «πιάνουν» τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή του ο πλανήτης. Σε αυτά τα ζητήματα τοποθετούνται τις τελευταίες ώρες και μια σειρά επιστήμονες στην Ελλάδα, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος που συνόψισε τα τελευταία στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για την παραλλαγή Όμικρον. Όπως και να έχει, πάντως, η ύπαρξη της νέας μετάλλαξης, αλλά και η εικόνα που δίνουν οι «σκληροί» πανδημικοί δείκτες στην Ελλάδα όλο τον Νοέμβριο, φέρνουν στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο νέων μέτρων και «απειλούν» τα Χριστούγεννα, δηλαδή τον τρόπο που θα τα γιορτάσουμε.

Ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να δούμε αν η παραλλαγή Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνα ή αν θα ξεφεύγει από τα εμβόλια. Σε αυτή τη συζήτηση μπήκε η Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, η οποία σχολίασε τα έως τώρα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

Η κ. Γκιούλα, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι μάλλον αυτό το νέο στέλεχος θα είναι πιο μεταδοτικό. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι και πιο παθογόνο, αλλά και κατά πόσο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το ενθαρρυντικό όμως όπως σας είπα είναι ότι μπορούμε αυτό να το ανιχνεύσουμε, να το δούμε στα εργαστήρια».

Δεν έχει αλλάξει το πώς ανιχνεύουμε τον ιό. «Ευτυχώς μέσα σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός δεν έχει αλλάξει η δυνατότητα ανίχνευσής του», επισήμανε η κ. Γκιούλα. Εξήγησε ότι «οι αλλαγές αυτές εξακολουθούν και τον κάνουν ορατό με τις μοριακές τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούμε και μας δίνει μια ένδειξη που τη βλέπουμε εμείς στα κέντρα αναφοράς, δίνει ένα σήμα στην PCR, που πιθανώς θα μας καθοδηγήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αλληλούχιση και να αναλύσουμε το γονιδίωμά του». Είπε, επίσης, ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα εάν μιλάμε για έναν ακόμα πιο μεταδοτικό ιό.

Καθησυχαστικός για την παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται. «Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.


Σε ό, τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται εν αναμονή των δεδομένων. «Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη. Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων δεν αρκούν τα υπάρχοντα τεστ, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει αλληλούχηση όλου του ιού

Σε ό, τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να αποδώσουν. «Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση με πάρα πολλά κρούσματα, δυσκολεύεσαι να την περιορίσεις ακόμα και με αυστηρά μέτρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. «Υπάρχουν δύο επιλογές: Ή να αυξηθούν τα lockdown, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους. Ελπίζω να μην πάμε σε ολικό lockdown, γιατί θα ήταν άδικο και πλήρης αποτυχία των προσεγγίσεων».

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο κ. Μανωλόπουλος θα είναι θετικό που υπάρχει ακόμα μια μετάλλαξη του ιού αφού δείχνει ότι αυτός αποδυναμώνεται. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε για άλλη μια φορά θα μπούμε σε κύκλο με νέα μέτρα, με μάχη από τους επιστήμονες να αναβαθμίσουν τα εμβόλια για να «πιάνουν» και αυτή τη μετάλλαξη και πάνω από όλα περισσότεροι νεκροί και διασωληνωμένοι.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.