Η... οριζόντια αλλαγή εφέτος, του ΠΑΟΚ

Αρις Νικολάκης31 Δεκεμβρίου 2023

Χρόνια σας Πολλά και Καλά. Με υγεία κι ευτυχία. Πάμπλουτοι να είστε στη χαρά και πάμπτωχοι στη λύπη. Καλή Χρονιά Ελληνίδες, Έλληνες. Καλή χρονιά Ελλάδα. Καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο, με ειρήνη... Ποιος το περίμενε - πέρυσι - και ποιος έκανε λόγο, πως εφέτος ο ΠΑΟΚ θα ανανέωνε με μεγίστη χαρά την παρουσία και του Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά και του Τόμας Μουργκ; 

Αν κι είχαν κι ο Ρουμάνος προπονητής κι ο Αυστριακός παίκτης ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο. Και για τον Τάισον; Μήτε κρύο έκανε, μήτε ζέστη έκανε κάθε λόγος περί ανανέωσης της παρουσίας του. Εξάλλου ο Βραζιλιάνος μισή αγωνιστική περίοδο έπαιξε όλη κι όλη πέρυσι... Αλλά είπαμε... Άλλος ΠΑΟΚ τότε, άλλος ΠΑΟΚ τώρα. Τότε για δυο ολόκληρες αγωνιστικές περιόδους βυθιζόταν σε πελάγη αποτυχίας. Τώρα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Αποτέλεσμα; Η ανανέωση της παρουσίας και του Ραζβάν Λουτσέσκου και των δυο παικτών. 

Ο Ρουμάνος πρόπερυσι και πέρυσι πήρε - που λέει ο λόγος - τον ΠΑΟΚ στον λαιμό του. Εφέτος; Τον πήρε στην πλάτη του! Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε. Άλλαξε τον ΠΑΟΚ ως ομάδα αλλάζοντας το ρόστερ του. Με μεταγραφές εξωτερικού αλλά κι ...εσωτερικού. Καλοί όσοι ήρθαν πρόσφατα στην Τούμπα. Δε λέμε. Καλοί κι όσοι εμφανίσθηκαν, αν και καιρό εκεί, στην Τούμπα. Η περίπτωση (έργο Ραζβάν Λουτσέσκου. Χριτς, χρατς) μάλιστα, του Τόμας Μουργκ είναι για μάθημα σε σεμινάριο προπονητών. 

Μάθημα με θέμα: Πως ένας προπονητής μπορεί, να σκαλίσει τις στάχτες ενός παίκτη και να ξανάβρει φωτιά; Μέχρι και πέρυσι ο Τόμας Μουργκ προκαλούσε απορία για την αξία του. Αν και “κάπτεν” της Ραπίντ Βιέννης ήταν για τα ανάθεμα στον ΠΑΟΚ. Αφήστε που φορώντας τη φανέλα με το ιερό νούμερο δέκα, έκανε χείριστη την εικόνα του. Τον πίστευε μόνον ο συμπαίκτης του στην αυστριακή ομάδα και στον ΠΑΟΚ, ο Στέφαν Σβαμπ. Ίσως η δική του πίστη στήριξε την πίστη του Ρουμάνου προπονητή στον Τόμας Μουργκ. Ανάλογης σημασίας αλλά με διαφορετικά δεδομένα η περίπτωση (επίσης, έργο Ραζβάν Λουτσέσκου. Χριτς, χρατς) του Τάισον. 

Ο Βραζιλιάνος δεν ήταν βέβαια, για τα ανάθεμα. Δεν έπιναν και νερό στο όνομα του τότε, όπως πίνουν τώρα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν χρειάσθηκε να σκαλίσει στάχτες στην περίπτωση του Τάισον. Φωτιά υπήρχε. Απλά, τη φούντωσε η πνοή του Ρουμάνου προπονητή. Για να έχει έτσι ο ΠΑΟΚ δύο μεταγραφές... εσωτερικού! Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να δικαιούται από αυτές... μανατζερικά ποσοστά. Εντάξει. Πλάκα κάνουμε. Το εφετινό παζλ του ΠΑΟΚ όμως, δεν άλλαξε επειδή ήρθαν νέο κομμάτια αλλά και ανανεώθηκαν δυο παλιά. Άλλαξε επειδή βελτιώθηκαν κι άλλα παλιά. Δεν είναι ίδιος εφέτος ο Ντομινίκ Κοτάρσκι. 

Δεν είναι ίδιος ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Άλλος είναι ο Ράφα Σοάρες. Επανεμφανίσθηκε ωραίος και δυνατός ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Βρήκε τον καλό του εαυτό ο Στέφαν Σβαμπ. Κι η λάμψη του Γιάννης Κωνσταντέλια εξελίσσεται εκτυφλωτικά! Και πέραν αυτών βάλτε κι όσους νεοφερμένους ήδη βγάζουν τα λεφτά τους! Για να καταλήξουμε πως ο ΠΑΟΚ εφέτος άλλαξε...οριζόντια. Γιατί όχι; Ο ΠΑΟΚ άλλαξε τρισδιάστατα. Δίχως - το λέμε και το ξαναλέμε - αυτή η αλλαγή , η οποία επί του παρόντος, τον εκτόξευε σε κορυφές εντός κι εκτός συνόρων, να εγγυάται την παραμονή του σε αυτές. 

Ήδη το Κόπα Άφρικα και κάποιοι τραυματισμοί (του Αντρίγια Ζίβκοβιτς επί παραδείγματι) δύνανται να καταστούν σοβαρά εμπόδια. Ως εκ τούτου χρειάζονται προσεκτική διαχείριση. Με τον ΠΑΟΚ να χρειάζεται συνάμα ενισχύσεις επιπέδου πρωταθλητισμού. Διαφωνείτε; Καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο. Με υγεία κι ειρήνη...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.