Η ώρα της αλήθειας για τα στημένα παιχνίδια

Metrosport Team19 Ιουλίου 2020

Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα από τα πιο καυτά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και αφορά τα στημένα παιχνίδια και την εισήγηση της πρωτοδίκη Παναγιώτας Σπανού που ζήτησε τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου, καθώς και τον διά βίου αποκλεισμό των μεγαλομετόχων των δύο ομάδων.

Οι αγορεύσεις ολοκληρώθηκαν, η κα Σπανού επέμενε όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αρχική της εισήγηση και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία της υπόθεσης. Η ώρα της αλήθειας έφθασε για τα στημένα παιχνίδια, για την σύσταση συμμορίας και αλλοίωσης αποτελεσμάτων. Πως αυτό το θέμα, αφορά τον ΠΑΟΚ; Διαβάστε αναλυτικά:

Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική της απόφαση ακόμη και τις επόμενες ημέρες, έως τα τέλη Ιουλίου, ίσως και νωρίτερα. Εφόσον δεχθεί η ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας, την εισήγηση της πρωτοδίκη Παναγιώτας Σπανού (είναι μέλος της Επιτροπής και επιμένει στην θέση της), τότε θα ανακοινωθεί ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, πριν ακόμη επικυρωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ και δηλωθούν οι ελληνικές ομάδες στην UEFA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν, θα έχουμε πλήρη ανατροπή των δεδομένων που υπάρχουν.

Είπαμε, εφόσον αποφασιστεί υποβιβασμός του Ολυμπιακού πριν εκπνεύσει η φετινή σεζόν και με την επικύρωση της βαθμολογίας, τότε οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για να ανατρέψουν την απόφαση. Μιλάμε για την ίδια επιτροπή, για την λειτουργία της οποίας, βάζουν εμπόδια προκειμένου να μην συνεδριάσει για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Ηδη αρκετοί δικαστές της Εφέσεων παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους και υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει δίκη.

Με μία όμως πιθανή καταδίκη για υποβιβασμό του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες θα πιέζουν άρον άρον για να συνεδριάσει η εφέσεων. Τα χρονικά περιθώρια βεβαίως είναι στενά. Ακόμη όμως και αν συνεδριάσει η εφέσεων της ΕΠΟ και βγάλει απόφαση περί υποβιβασμού του Ολυμπιακού, τότε το επόμενο δικαστικό στάδιο θα είναι το CAS.

Από την άλλη πρέπει να αναφέρουμε πως εάν δεν καταδικαστεί με υποβιβασμό ο Ολυμπιακός στην επιτροπή δεοντολογίας, τότε λογικά το θέμα θα «κλείσει». Εκτός κι αν προσφύγουν εκ νέου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Τα πάνω – κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Στο ενδεχόμενο όμως απόφασης περί υποβιβασμού, μιας και αυτή είναι η εισήγηση της πρωτοδικη Παναγιώτας Σπανού, θα έρθουν τα πάνω – κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει μία προσπάθεια (από τον Ολυμπιακό κυρίως) να ανατρέψει την απόφαση στην επιτροπή Εφέσεων. Και αν χάσει και εκεί, τότε πρέπει να στραφεί στο CAS. Είναι απίθανο, να μπορέσει να συνεδριάσει και η Εφέσεων και το CAS και να βγάλουν απόφαση, το αργότερο μέχρι τις 9 Αυγούστου, μία ημερομηνία όπου μπορεί να δοθεί παράταση από την UEFA για να δηλωθούν οι ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Η πρώτη ημερομηνία στην οποία μπορούν να δηλωθούν οι ομάδες για την Ευρώπη, είναι η 3η Αυγούστου.

Επιπροσθέτως, εφόσον αποφασιστεί ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού από την Επιτροπή Δεοντολογίας και από την Επιτροπή Εφέσεων (εάν προλάβει και γίνει η δίκη) μπορεί ξεκάθαρα να τεθεί σε αμφισβήτηση και το φετινό Πρωτάθλημα που κατακτούν οι Ερυθρόλευκοι. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως η επιτροπή δεοντολογίας θα βγάλει άμεσα την απόφασή της, πριν «κλείσει» η φετινή σεζόν.

Τι έγραφαν σε ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στα ρεπορτάζ της ΑΕΚ, πριν από τον αγώνα του ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ, είχε γραφεί, πως εφόσον κερδίσει η Ενωση τον Δικέφαλο, θα είναι ανοιχτή για την ΑΕΚ ακόμη και η πρώτη θέση (!!) του Πρωταθλήματος. Γιατί αναφέρθηκε κάτι τέτοιο; Προφανέστατα, διότι και στην ΑΕΚ γνωρίζουν (όπως και στον ΠΑΟΚ) πως σε περίπτωση απόφασης για υποβιβασμό του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι κινδυνεύουν να χάσουν τον φετινό τίτλο.

Επιμένει η Σπανού

Η εισηγήτρια της υπόθεσης υποβιβασμού του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου Παναγιώτα Σπανού, μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέφερε: «Θα εμμείνω στην έκθεσή μου, το αποδεικτικό υλικό συνελέγη από την ποινική διαδικασία. Ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση. Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία θεωρήθηκαν επαρκή και από το δικαστικό τμήμα για να πάει η υπόθεση σε ανακριτική διαδικασία. Ορισμένοι ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις, άλλοι όχι...».

Να θυμίσουμε πως στην υπόθεση υπάρχουν 15 πειθαρχικά ελεγχόμενα πρόσωπα που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων. Για τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο η Πρωτοδίκης, Παναγιώτα Σπανού, και ερευνήτρια της Επιτροπής, εισηγήθηκε υποβιβασμό και πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.