Η οπαδική βία θα παταχθεί μόνο όταν ξεριζωθούν μίσος και δηλητήριο

Δημήτρης Κανελλάκης24 Μαρτίου 2022

Όπως και πάρα πολλοί άλλοι, φαντάζομαι, έτσι κι εγώ έχω αναρωτηθεί άπειρες φορές όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ τον ελληνικό αθλητισμό ως επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης, αν φτάνει μόνο η αυστηρή νομοθεσία για να λύσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο είναι η βία στα γήπεδα, με όποιον τρόπο κι αν αυτή εκδηλώνεται...

Είμαι βέβαιος, όχι τώρα αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό, πως δεν αρκούν μόνο οι νόμοι. Όσο αυστηροί κι αν είναι... Δεν αρκεί ούτε καν το κλίμα, που σε κάποιες συγκεκριμένες χρονικές περιόδους είναι τόσο αποτρεπτικό που δεν μπορείς καν να σκεφτείς, να διανοηθείς, ότι θα υπάρχουν φαινόμενα βίας, ενέργειες οι οποίες απειλούν την σωματική ακεραιότητα κάποιου ο οποίος συμμετέχει σε μια αθλητική εκδήλωση, ή πηγαίνει να την παρακολουθήσει.

Κι όμως... Υπάρχουν. Λες και δεν είχαμε πριν από λίγο καιρό την δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Λες και δεν υπήρχε όλη αυτή η συζήτηση περί κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτους (αστυνομία, δικαιοσύνη).

Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε το τελευταίο διάστημα, είχαμε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αυτό που μας πέρασε, τα σοβαρότατα επεισόδια στον αγώνα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, με την επίθεση -κουκουλοφόρων με σιδερογροθιές- στους ποδοσφαιριστές της Νίκης Νεοχωρούδας και τον φίλαθλο στο Βόλο που έχασε την ακοή του, επειδή κάποιος ανεγκέφαλος πέταξε κροτίδα στο κλειστό γυμναστήριο της Ν. Ιωνίας, στον αγώνα μπάσκετ Νίκης Βόλου-Ολυμπιακού Βόλου.

Οι αθλητικοί χώροι είναι... ξέφραγα αμπέλια. Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Γιατί μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει; Μα επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Θα μου πείτε «μα καλά, είναι δυνατόν σε όλα τα γήπεδα της χώρας, είτε για την διεξαγωγή αγώνα επαγγελματικής κατηγορίας, είτε ερασιτεχνικής, σε όλα τα σπορ, να υπάρχει αστυνομία;» Όχι, δεν γίνεται αυτό, είναι αδύνατο. Δεν θα παρατήσει η αστυνομία όλες τις άλλες δουλειές της για να ασχολείται μόνο με τη βία στα γήπεδα.

Όμως, εκεί όπου υπάρχει αστυνομία, να γίνονται, τουλάχιστον, τα αυτονόητα. Πώς πέρασε αυτός ο ανεγκέφαλος την κροτίδα στο κλειστό της Ν. Ιωνίας στο Βόλο; Πώς γίνεται με όλη τους την άνεση κάποιοι να φοράνε την κουκούλα και να επιτίθενται σε ποδοσφαιριστές εν ώρα αγώνα σαν να μην συμβαίνει τίποτε;

Δεν θα σταματήσω να το λέω και να το επαναλαμβάνω: το ζητούμενο δεν είναι να βρει η αστυνομία τον φονιά όταν θα έχει αφαιρέσει μια ζωή, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που δεν θα τολμήσει ο χούλιγκαν να απειλήσει ανθρώπινη ζωή...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.