Η οπαδική βία, η εκπαίδευση, το 2ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Πυλαίας, ο Χαριστέας και ο Ορφανός

Δημήτρης Κανελλάκης14 Μαΐου 2022

Όταν λίγο μετά το Πάσχα, δύο φίλοι εκπαιδευτικοί, η υποδιευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Πυλαίας, Λία Βαρμπομπίτη, και ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας, Δημήτρης Χατζημιχαήλ, μου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να οργανώσουν για τους μαθητές τους μια ημερίδα με θέμα την οπαδική βία και με ρώτησαν αν θα μπορούσα να τους βοηθήσω ώστε να είναι ομιλητές άνθρωποι από τον χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς δεύτερη σκέψη τους απάντησα ότι είμαι στη διάθεσή τους.

Η ημερίδα αυτή οργανώθηκε χθες, στην αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάλου αυτού σχολικού συγκροτήματος, στο οποίο φοιτούν 500 περίπου παιδιά, με προσκεκλημένους και κεντρικούς ομιλητές τον Άγγελο Χαριστέα και τον Κώστα Ορφανό.

Είμαι βέβαιος ότι αν διέθετε το σχολείο χώρο ο οποίος θα χωρούσε όλα τα παιδιά κι αν δεν υπήρχαν και κάποιοι -ακόμη- περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, την ημερίδα θα παρακολουθούσε το σύνολο των παιδιών.

Όμως, και τα παιδιά, περί τα 150, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για να ακούσουν τον Χαριστέα και τον Ορφανό, είμαι βέβαιος ότι έφυγαν με... τροφή για σκέψη και προβληματισμούς για το πόσο σημαντικό είναι η δική τους γενιά να αλλάξει τα πράγματα, να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να αλλάξει η κουλτούρα, να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει και τόσο κακό κάνει στον ελληνικό αθλητισμό.

Χαριστέας και Ορφανός τούς έδωσαν ερεθίσματα. Τους μίλησαν για τις εμπειρίες, τις παραστάσεις, τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους, τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να πολεμηθεί και να νικηθεί αυτή η μάστιγα, η οπαδική βία.

Ειδικά ο Χαριστέας, ο οποίος λειτουργεί τον τελευταίο καιρό ως ένας... πρεσβευτής στη μάχη για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, με δεκάδες επισκέψεις και ομιλίες σε σχολεία για αυτό το θέμα, με το οπτικό υλικό που παρουσίασε και την διαδραστικότητα της ομιλίας του, είναι βέβαιο ότι έδωσε στα παιδιά να καταλάβουν ποιο είναι το νόημα του αθλητισμού.

Όπως κι ο Ορφανός, με την συγκίνησή του, που ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη της πίστης του ότι αυτή η γενιά, τα παιδιά που είναι τώρα 14-15-16-17 χρονών, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στον αθλητισμό και όχι μόνο.

Το συμπέρασμα από την χθεσινή ημερίδα στο 2ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Πυλαίας ήταν ότι μόνο μέσα από την εκπαίδευση μπορούμε να νικήσουμε τη βία. Σε κάθε μορφή της και όχι μόνο την οπαδική.

Ομως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνο την όποια πρωτοβουλία κάποιων εκπαιδευτικών. Αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και συγκροτημένα.

Κι όπως έλεγε και ο Άγγελος Χαριστέας «στην Γερμανία και στην Ολλανδία δεν περιμέναμε να μας φωνάξει κάποιο σχολείο για να μιλήσουμε, το οργάνωναν οι ομάδες στις οποίες αγωνιζόμασταν». Τόσο απλό είναι... Φτάνει να υπάρχει η βούληση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.