Η οικονομική καταστροφή αθλητών είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Βασίλης Μάστορας09 Μαρτίου 2020

Στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Γιώργος Σκαρτάδος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής τεράστιου ταλέντου και προσφοράς, δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Οσο κι αν αυτό φαίνεται σε κάποιους αδιανόητο για σταρ του αθλητισμού οι οποίοι κέρδισαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους τεράστια, σε σχέση με τον μέσο εργαζόμενο, ποσά είναι πραγματικότητα.

Πρώτο παράδειγμα ο Μάρκους Εβανζελίστα ντε Μοράις, γνωστός ως «Καφού». Μετά από μια σπουδαία καριέρα στην οποία κέρδισε συμβόλαια εκατομμυρίων ο Καφού στα 49 του χρόνια πλέον βιώνει έναν οικονομικό εφιάλτη καθώς δικαστήριο του Σάο Πάουλο διέταξε πέρυσι την κατάσχεση πέντε ακινήτων του εξαιτίας χρεών που προέκυψαν από επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Σύμφωνα με έρευνα το 80% των σταρ του αθλητισμού χάνουν τις περιουσίες τους. Αλλα παραδείγματα είναι ο διεθνής Γερμανός ποδοσφαιριστής Αντρέα Μπρέμε και ο Αντουάν Γουόκερ του ΝΒΑ που έφτασε στο σημείο να πουλήσει το δακτυλίδι που κέρδισε με τους Μαϊάμι Χιτ. Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισαν επίσης οι Κριστιάν Βιέρι, ο Τζορτζ Μπεστ αλλά και ο Άλαν Αίβερσον.

Στη Γερμανία, μόλις ένα 9% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, θεωρητικά δεν θα χρειαζόταν να ξαναδουλέψουν στην ζωή τους, λόγω της περιουσίας που απέκτησαν μέσω του αθλητισμού. Το ποσοστό των αθλητών που σταματούν την καριέρα τους παγκόσμια και έχουν περιουσία που θα μπορούσε κανονικά να μην χρειαστεί να ξαναδουλέψουν, είναι πολύ μικρό. Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό χάνει την περιουσία του μετά το τέλος της καριέρας τους.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Sports Illustrated 60% των παικτών του ΝΒΑ χρεοκοπούν πέντε χρόνια από την στιγμή που θα αποχωρήσουν από την ενεργό δράση. Στο NFL το 78% των παικτών είτε χρεοκοπούν είτε αυτοκτονούν δύο χρόνια από την στιγμή που θα συνταξιοδοτηθούν.

Η λίστα με τους παίκτες που έχουν χρεοκοπήσει είναι τεράστια. Ο Άλεν Αϊβερσον το 2012, λίγα χρόνια από τη στιγμή που σταμάτησε το μπάσκετ, είχε δηλώσει πως δεν είχε λεφτά ούτε για να αγοράσει ένα cheeseburger! Ακόμη ο Σον Κεμπ, και ο Σκότι Πίπεν είναι κάποιοι μόνο από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι λόγοι, τουλάχιστον για τους αθλητές του ΝΒΑ έχουν να κάνουν με τις μεγάλες διατροφές που πληρώνουν, τις φιλανθρωπίες και τον τζόγο. Ο σημαντικότερος πάντως λόγος έχει να κάνει, κι αυτό ισχύει για όλους, με το ότι λίγοι επαγγελματίες αθλητές έχουν άποψη για τη ζωή πέραν των αθλητικών τους δραστηριοτήτων, όσο καιρό αγωνίζονται. Ετσι όταν συνειδητοποιούν ότι μετά το τέλος της καριέρας τους θα ζήσουν ακόμη πολλά χρόνια, χωρίς να εισπράττουν παχυλά συμβόλαια, είναι πλέον αργά.

Το "NBA Rookie Transition Programme" είναι ένα πρόγραμμα που προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να μάθει στους νέους παίκτες τον τρόπο να διαχειρίζονται την περιουσία τους.

Αντίστοιχα η Ε.Ε. έχει εκπονήσει το πρόγραμμα «Gamified and Online Activities for Learning to Support Dual Careers of Athletes – GOAL”. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη διπλή καριέρα των αθλητών έτσι ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να είναι σε θέση να μεταβούν ομαλά από την αθλητική καριέρα σε νέα επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι χρήσιμο οι εγχώριοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να ρίξουν μία ματιά στο περιεχόμενο του προγράμματος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.