Η οικονομία δεν αντέχει νέο lockdown, η χώρα αντέχει το κόστος των νεκρών;

Δημήτρης Κανελλάκης03 Νοεμβρίου 2021

Η οικονομία δεν αντέχει άλλο οριζόντιο κλείσιμο. Το έχει πει ο πρωθυπουργός, το λένε καθημερινά κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης, το έχουμε εμπεδώσει.

Έτσι είναι, πραγματικά... Πρόκειται για κόστος που δεν μπορεί να το σηκώσει το κράτος, αν αποφασιστεί, για παράδειγμα, ένα lockdown όπως αυτά που ζήσαμε από τον Μάρτιο του 2020 έως και την άνοιξη του 2021.

Ομως... Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά. Το τίμημα σε συνανθρώπους μας που χάνουν τη ζωή τους δεν είναι απλά βαρύ, είναι ασήκωτο. Χάνουν τη ζωή τους πάνω από 1000 άνθρωποι κάθε μήνα. Και τώρα είναι που μπαίνουμε στα ακόμη δυσκολότερα.

Τι θα γίνει, δηλαδή, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο; Πόσοι θα πεθαίνουν κάθε μέρα; 50, 60, 70; Θα καταλήγουν, δηλαδή, από τον κορωνοϊό 1.500-2.000 άνθρωποι κάθε μήνα για τους επόμενους 3-4 μήνες;

Και να φανταστείτε ότι έχει εμβολιαστεί, ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα όπου έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, το 40-50% των πολιτών. Αν δεν είχαμε κι αυτά τα ποσοστά, αν ήμασταν στο 15-20% που έχει η Βουλγαρία ή το 25% που έχει η Ρουμανία, τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα; Θα είχαμε εκατόμβες νεκρών; Το σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει; Θα πέθαινε ο κόσμος από κορωνοϊό στα σπίτια τους γιατί δεν θα υπήρχαν κρεβάτια στα νοσοκομεία;

Το έγραφα και χθες: μην τα παίρνετε όλα αυτά ως τρομολαγνεία. Η περιγραφή της πραγματικότητας είναι. Μιας πραγματικότητας η οποία, δυστυχώς, είναι... μαύρη.

Γι' αυτό και τονίζω συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ότι καταλαβαίνω από τη μια πόσο δύσκολο είναι να ξανακλείσει η οικονομία ή να πεις στον εμβολιασμένο «άλλαξα γνώμη, πρέπει κι εσύ να κλειστείς στο σπίτι», αλλά...

Βέβαια, υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα: δεν αρκεί να παίρνει η κυβέρνηση μέτρα. Πρέπει να φροντίζει και για την εφαρμογή τους. Συνέπεσε το τελευταίο δίμηνο να ταξιδέψω τρεις φορές αεροπορικώς. Ο έλεγχος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την κατάσταση της υγείας όσων ταξιδεύουν είναι πλημμελέστατος.

Μπορεί κάποιος να είναι άρρωστος και να μην τον έχει ελέγξει κανένας. Ούτε μια θερμομέτρηση δεν γίνεται, πλέον. Και τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένα μόνο κομμάτι. Υπάρχουν πολλά ακόμη. Η εστίαση, οι χώροι εργασίας, ακόμη και τα γήπεδα...

Το πρόβλημα είναι απλωμένο παντού και δεν ξέρω αν μπορεί να μαζευτεί με άλλον τρόπο εκτός από την εφαρμογή περιορισμών που θα παραπέμπουν στην περίοδο Μάρτιος 2020-Απρίλιος 2021.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.