Η νέα ιδιοκτησία της NOVA γλιτώνει την Super League από την κατάρρευση

Δημήτρης Κανελλάκης08 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League 1 θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί. Σε μια περίοδο που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα βίωνε δραματικές στιγμές εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, που οι ΠΑΕ έβλεπαν τα έσοδά τους να κάνουν βουτιά λόγω της απουσίας των οπαδών από τα γήπεδα και των μειώσεων στα τηλεοπτικά συμβόλαια, που η NOVA βούλιαζε από τα χρέη και ήταν υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, ήρθε ως... μάννα εξ ουρανού η εξαγορά του τηλεοπτικού παρόχου που είναι ο αιμοδότης του ποδοσφαίρου στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια.

Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πώς θα ήταν τα πράγματα για την Super League 1 και ειδικά για τις 10 από τις 14 ομάδες της, αν δεν είχε εξαγοραστεί η NOVA από την BC Partners, κι αν ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, δεν είχε αποφασίσει να κινηθεί με την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και την γενναιοδωρία, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες να “κλειδώσει” ότι οι 13 από τις 14 ομάδες θα βρίσκονται υπό την σκέπη του καναλιού της Κάντζας.

Η συγκυρία για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι εξαιρετική. Το timing απίστευτο. Σωτήριο για τις ομάδες, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι άγνωστο πού θα βρίσκανε τηλεοπτική στέγη (κανένα άλλο κανάλι δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον), αλλά και ότι, ακόμη κι αν βρίσκανε, σίγουρα τα χρήματα που θα έπαιρναν θα ήταν πολύ λιγότερα.

Η νέα ιδιοκτησία της NOVA προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Του δίνει, αρχικά, την δυνατότητα να επιβιώσει. Οι ιδιοκτήτες της πλειοψηφίας των ομάδων, οι οποίοι δεν ήξεραν πού θα τους οδηγήσει η οικονομική κρίση του κορωνοϊού κι αν θα μπορέσουν να την διαχειριστούν ή θα τους καταστρέψει, με τα έσοδα από τον τηλεοπτικό πάροχο γλιτώνουν από την αγωνία και τον φόβο που είχε αρχίσει να τους κυριεύει.

Ταυτόχρονα, όμως, αποκτούν το δικαίωμα της ελπίδας για ανάκαμψη και ανάπτυξη, καθώς, όπως φαίνεται, η νέα ιδιοκτησία της NOVA συνδέει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την εφαρμογή και την επιτυχία του αναπτυξιακού της σχεδιασμού με την κεντρική διαχείριση στο ποδόσφαιρο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και με την ολική επαναφορά στην αγορά δικαιωμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, του Champions League και του Europa League.

Οι προοπτικές μοιάζουν να είναι εξαιρετικές. Και για τη NOVA και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, για να μεταφραστεί το κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή σε πραγματική, ουσιαστική, πρόοδο, θα πρέπει, επιτέλους, να μπουν όροι στις συμφωνίες. Είναι πολύ καλό που οι ομάδες παίρνουν τηλεοπτικά συμβόλαια που για την εποχή που βρισκόμαστε είναι σούπερ, θα πρέπει, όμως, να φροντίσουν τις υποδομές τους, τις εγκαταστάσεις τους, τις κερκίδες τους, τα ρόστερ τους, να ενισχύσουν, δηλαδή, την ανταγωνιστικότητά τους σε όλα τα επίπεδα.

Για να έχει νόημα αυτό το... δώρο για τις περισσότερες από τις ομάδες της λίγκας...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.