Η «Μήδεια», το αδιόρθωτο κράτος και η διαχρονική ατομική ευθύνη

Βασίλης Μάστορας20 Φεβρουαρίου 2021

Η «Μήδεια» έφυγε, άλλα άφησε πίσω της νοικοκυριά και επαγγελματίες που ταλαιπωρήθηκαν. Ανέδειξε όμως κι ένα ακόμη πρόβλημα: Οτι στο επιτελικό κράτος, κατά την κυβέρνηση, ακόμη δεν υπάρχει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων. Κι έτσι άρχισε το μπαλάκι των ευθυνών. Μπορεί αυτή τη φορά το πινγκ-πονγκ των ευθυνών να είχε… γήπεδο την Αττική, αλλά κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο την επόμενη φορά να είναι η Θεσσαλονίκη ή οποιαδήποτε άλλη πόλη της περιφέρειας, αυτή που θα πληρώσει την αναλγησία των υπηρεσιακών παραγόντων, των αιρετών άρχοντων και των γραφειοκρατών.

Φίλος ο οποίος κατοικεί στον Αγ. Στέφανο της Αττικής και έμεινε επί τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα, μου έλεγε ότι ένα δένδρο που είναι πεσμένο πάνω σε ηλεκτροφόρο καλώδιο, για να κοπεί υπάρχουν δύο λύσεις: αν είναι μέσα στα όρια του οικοπέδου θα πρέπει να υπάρξει άδεια από τον ιδιοκτήτη κι αν είναι εκτός, από τον οικείο δήμο. Κι αν δεν βρίσκεται ο ιδιοκτήτης το δένδρο θα συνεχίσει να στερεί την ηλεκτροδότηση σ’ ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο! Επρεπε να χτυπήσει τη χώρα η «Μήδεια» και κυρίως την «ιερά αγελάδα της χώρας» που είναι η Αθήνα, για να μάθουμε ότι υπάρχει ακόμη σύγχυση αρμοδιοτήτων. Δηλαδή δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η ευθύνη είναι της ΔΕΔΔΗΕ ή της ΚΕΔ. Λες και η Ελλάδα είναι μία χώρα που δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια και δεν είχε στο παρελθόν παρόμοιες δοκιμασίες, ώστε να δοθούν λύσεις.

Την ίδια ώρα φίλος που μένει στο Μόναχο μου έστελνε σαρκαστικά μηνύματα με αφορμή τα όσα έβλεπε στην τηλεόραση από την Αθήνα. «Σ’ όλη της Γερμανία οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους και ο δήμος τους δρόμους, από τα χιόνια» μου είπε. Κι εδώ μπαίνει η ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι περιμένουν να τα κάνει όλα τα κράτος. Γιατί όταν υπάρχει κίνδυνος ένα δένδρο να πέσει με κακές καιρικές συνθήκες, προλαβαίνεις το κακό. Η αδιαφορία φέρνει τα αποτελέσματα που είδαμε. Και επειδή το πολιτικό προσωπικό φοβάται τις αντιδράσεις, προχωρά σε ακραίες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο της Εθνικής. Απόφαση που μοιάζει με τη διακοπή των Πρωταθλημάτων όταν υπάρχουν ακραία φαινόμενα βίας. Αστειότητες, από ένα κράτος, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, που πηγαίνει με χαλασμένο αυτόματο πιλότο.

Κι άντε να εξηγήσεις σε έναν οδηγό διεθνών μεταφορών που πέρασε με χιόνια Γερμανία, Αυστρία και Σερβία ότι πρέπει να εγκλωβιστεί στον Προμαχώνα γιατί έριξε πέντε πόντους χιόνι στο Κολωνάκι. Γίνεται; Ε, δε γίνεται.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.