Η «Μήδεια», η κλιματική αλλαγή και οι τραγωδίες που μας δίδαξαν (;) πολλά...

Δημήτρης Κανελλάκης13 Φεβρουαρίου 2021

Από σήμερα, λοιπόν, αντιμέτωποι με τη... “Μήδεια”. Το καιρικό φαινόμενο που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, μέρες τώρα, μας λένε ότι θα φέρει ισχυρές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα συνδυαστούν με πολύ χαμηλές... πολικές θερμοκρασίες και ολικό παγετό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για κάμποσες μέρες.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι “εντάξει... χειμώνας είναι, δεν είναι και αφύσικο να χιονίσει ή να κάνει πολύ κρύο”. Σωστά. Πράγματι, χειμώνας είναι. Αν και κοντέψαμε να το ξεχάσουμε... Μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, είχαμε θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς, σε κάποιες περιοχές της χώρας και πάνω από 20 βαθμούς.

Οπότε, το πρόβλημα δεν είναι το χιόνι και το κρύο. Προβλέπονται. Αυτό είναι το φυσιολογικό για την εποχή. Το πρόβλημα είναι οι εντυπωσιακές καιρικές μεταβολές. Δεν είναι φυσιολογικό τη μία μέρα να έχει θερμοκρασία 18 βαθμούς και να θυμίζει... άνοιξη και την άλλη μέρα να πέφτει στο μηδέν ή και κάτω από το μηδέν και να είναι βαρυχειμωνιά.

Είναι μια κατάσταση αυτή που την αντιμετωπίζουμε όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και συνδέεται, ασφαλώς, όπως λένε οι επιστήμονες, με την... ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι δέκα κλιματικές καταστροφές -παγκοσμίως- με το υψηλότερο κόστος το 2020, προκάλεσαν ζημίες αξίας 150 δισ δολαρίων, ενώ πολύ υψηλό ήταν το ανθρώπινο κόστος, καθώς 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανθρώπινες ζωές και 13,5 εκατ. εκτοπίστηκαν. Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές της Αυστραλίας, μέχρι το ρεκόρ κυκλώνων που σημειώθηκαν στον Ατλαντικό το Νοέμβριο.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στα καθ' ημάς, στην Ελλάδα. Η τραγωδία στο Μάτι το 2018, οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, η “μετεωρολογική βόμβα” που σάρωσε τη Χαλκιδική το 2019.

Το θετικό είναι, μιλώντας πάλι για τα καθ' ημάς, ότι όταν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων χτυπάνε... καμπάνες, συνήθως λειτουργούν καλά τα αντανακλαστικά των μηχανισμών που πρέπει να ενεργοποιηθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να δράσουν όπου χρειαστεί για να περιορίσουν ή και να εξαφανίσουν τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Είτε πρόκειται για τον κρατικό μηχανισμό είτε για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, Δήμους, δηλαδή, και Περιφέρειες της Ελλάδας, που νομίζω ότι, ειδικά σε περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα χιονοπτώσεις, είναι πιο συνηθισμένα, έχουν και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να διαχειρίζονται με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις.

Το ίδιο θέλω να ελπίζω ότι θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς διαπιστώνω ότι οι μηχανισμοί έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.