Η μέρα που ο Λόραντ έχασε την ζωή του στην Τούμπα

Metrosport Team31 Μαΐου 2020

Άσχημες μνήμες ξυπνά στον κόσμο του ΠΑΟΚ η 31η Μαΐου καθώς σαν σήμερα, το 1981, ο Γκιούλα Λόραντ έφυγε από την ζωή.

Ο Δικέφαλος αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης ο Κούδας με κεφαλιά απείλησε την εστία του Σαργκάνη. Όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν, αλλά το πλεκτό δεν κουνήθηκε. Επέστρεψαν στις θέσεις τους. Όλοι εκτός από τον Ούγγρο τεχνικό, ο οποίος κατέρρευσε στον πάγκο, στα χέρια του Βασιλάκου.

Λίγο αργότερα ο Βασιλάκος θα μπει στον αγωνιστικό χώρο και θα χαρίσει την νίκη στον ΠΑΟΚ, χωρίς να γνωρίζει ότι η καρδιά είχε προδώσει τον προπονητή του. Το απόγευμα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών στο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί, άφησε την τελευταία του πνοή.

Μετά το φινάλε του αγώνα ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Καζιμίρ Γκόρσκι, δήλωσε: «Τον είχα συναντήσει και ως παίκτη και ως προπονητή, είναι τραγικό αυτό που έγινε...»

Αυτός ήταν ο Γκιούλα Λόραντ

Ο Γκούλα Λόραντ γεννήθηκε στην Ουγγαρία στις 6 Φεβρουαρίου του 1923. Μεσοαμυντικός, μέλος της θρυλικής Εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του ’50 και μετέπειτα προπονητής σε Καϊζερσλάουτερν, Ντούισμπουργκ, Κολωνία, Κίκερς Οφενμπαχ (με βοηθό τον Οτο Ρεχάγκελ), Αϊντραχτ, Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε, ενώ ο τελευταίος του σταθμός ήταν ο Δικέφαλος. Συνολικά στον πάγκο του ΠΑΟΚ κάθισε σε 89 αγώνες.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των ασπρόμαυρων το Δεκέμβριο του 1974 και μάλιστα το ντεμπούτο του ήταν με νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό (15/12/1974) με 2-0 στην Τούμπα. Με τον Λόραντ στον πάγκο οι «ασπρόμαυροι» κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, το οποίο ουσιαστικά το κλείδωσαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, κερδίζοντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Νέτο Γκουερίνο.

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο η ομάδα άνοιξε τα φτερά της και πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 1-0 επί της Μπαρτσελόνα στην Τούμπα, σε ένα από τα πρώτα κοινά ματς του Γιόχαν Κρόιφ με συμπαίκτη τον Γιόχαν Νέσκενς στους Καταλανούς.

Το καλοκαίρι του 1976 ο Λόραντ αποχώρησε, αφού ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το επεισόδιο στο γήπεδο της Ριζούπολης λίγους μήνες νωρίτερα, με παράγοντες της ομάδας που ήθελαν να κάτσουν στον πάγκο και τον Ούγγρο τεχνικό να θέλει να τους στείλει στην εξέδρα.

Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ στο τέλος Απριλίου του 1980 για την δεύτερη θητεία του στην ομάδα που έμελλε να τελειώσει με μοιραίο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή έπασχε από δερματική πάθηση οι γιατροί του είχαν συστήσει να ζει σε θερμά κλίματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.