Η Μάντσεστερ Σίτι και ο πόλεμος των… σεΐχηδων

Metrosport Team22 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣ

Τα νούμερα είναι ικανά να ζαλίσουν… Η ηλεκτρονική έκδοση του «El Economista» έγραψε κάποια στιγμή: Η Μάντσεστερ Σίτι, είναι η ομάδα που έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας ομάδα που η αξία της φτάνει τα 1.541,3 εκατ. ευρώ. Στα τέσσερα χρόνια του Πεπ Γκουαρντιόλα, η Σίτι δαπάνησε 777,59 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Σίτι είχε ζημιά 450 εκατομμύρια από το 2009 μέχρι το 2011. Είχε ζημιά 233 εκατομμύρια από το 2011 έως το 2013. Κι ενώ τα λεφτά που έχουν μπει συνολικά στον σύλλογο πλησιάζουν τα τρία δις.

Είναι όμως μόνο η Σίτι σε αυτό το κλειστό κλαμπ των ομάδων-χρυσορυχεία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που υπερβαίνουν τη λογική; Άρα, μόνο η Σίτι έπρεπε να μπει στην “τσιμπίδα” της UEFA που τιμώρησε την αγγλική ομάδα με διετή αποκλεισμό για την παραβίαση των όρων του Financial Fair Play;

Στην αντεπίθεση η Σίτι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλικής ιστοσελίδας "The Athletic”… “στη Σίτι πιστεύουν πως διάφοροι σύλλογοι, μεταξύ των οποίων η Ρεάλ, η Μπάγερν και αγγλικές ομάδες, έχουν ασκήσει πίεση στην UEFA για να πάρει αυτή τη θέση. Και πίσω από την απόφαση κρύβεται και η Παρί Σεν Ζερμέν, που έχει αποφύγει μία δεύτερη ποινή και της οποίας ο πρόεδρος, ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, είναι στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Αλ-Κελαϊφί του Κατάρ

Από τη μια λοιπόν, ο Σεΐχης, Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ιδιοκτήτης της Σίτι. Από την άλλη, ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί από το Κατάρ, ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι σε εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και είναι από το Κατάρ που φιλοξενεί το επόμενο Μουντιάλ.

Θεωρίες συνωμοσίες; Όταν ο ερευνητής του FFP υπέδειξε να υπάρξουν ποινές για την Παρί, το πειθαρχικό όργανο δεν συμφώνησε και η UEFA δεν επέμενε. Η Παρί το 2017 πήρε ταυτόχρονα Νεϊμάρ και Εμπαπέ, ελέγχθηκε από την UEFA και δεν είχε πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, ο Αλ-Κελαϊφί είναι πρόεδρος του BeIN Sports των 22 καναλιών με αθλητικά, που εκπέμπει σε αραβικά, αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Η διαδρομή των εσόδων

Οι ομάδες, απέναντι στους ελέγχους του FFP, προσπαθούν να πείσουν για τα έσοδα. Οτι οι διαδρομές των εσόδων που δικαιολογούν τα μεγάλα μπάτζετ δεν έχουν σχέση με τον ιδιοκτήτη. 

Για τη Σίτι, η εφημερίδα, «Der Spiegel» από τον Νοέμβριο του 2018 είχε αναδείξει τρεις εταιρείες μέσω των οποίων υπήρξαν οι παρασπονδίες για χορηγίες. 

Η αεροπορική, Etihad του Άμπου Ντάμπι, η επενδυτική, Aabar και το τμήμα του Αμπου Ντάμπι για θέματα πολιτισμού και τουρισμού. Επί της ουσίας δηλαδή, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Σεΐχης, Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν συνέχιζε να βάζει αυτός χρήματα. Η Παρί; Εσοδα είναι από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Κατάρ, την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ και το Υπουργείο Τουρισμού του Κατάρ. Είναι λοιπόν κάτι ανάλογο ή όχι;

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου

Από τον περασμένο Μάιο - όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) - ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος -και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου) Ιβ Λετέρμ, είχε προτείνει την τιμωρία της Σίτι. Υπήρχε μάλιστα και ρεπορτάζ του “Guardian” με ένα e-mail, από το 2013. 

Ο πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, ισχυριζόταν πως θα προτιμούσε να δώσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε δικηγόρους για ενδεχόμενες μηνύσεις παρά να εναρμονιστεί με το κανονιστικό πλαίσιο της UEFA. Το συγκεκριμένο e mail, μάλιστα, εστάλη στον τότε γενικό γραμματέα της UEFA και νυν πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Κι αν η Σίτι πάρει το CHL;

Κι ενώ συμβαίνoυν όλα αυτά κι ενώ στη Σίτι ετοιμάζονται να πάνε στο CAS για την υπόθεση, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ετοιμάζεται για τα παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης (26/2-17/3) για τη φάση των “16” του CHL.

Αν η Σίτι πάρει το τρόπαιο και ισχύουν όλα αυτά; Σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA, τη θέση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Super Cup θα πάρει η φιναλίστ του τελικού. Κι από την άλλη, υπάρχει και η Premier League. Και εκεί έχει έγνοιες. Μπορεί να προκύψει και αφαίρεση πόντων στο πρωτάθλημα.

Πιστοί Γκουαρδιόλα και Στέρλινγκ

Απέναντι στα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήδη για τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο ίδιος ο Ισπανός τεχνικός δήλωσε την πίστη του στη Σίτι. Είπε: “Σε όποια κατηγορία και να παίξουμε, θα μείνω. Ακόμα και αν παίζουμε στην Championship. Εγώ θα είμαι εδώ. Τώρα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι”. Το ίδιο και ο Ραχίμ Στέρλινγκ για τον οποίον οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζει πρόταση η Ρεάλ Μαδρίτης. 

Για τον 25χρονο παίκτη, έκανε δηλώσεις ο μάνατζέρ του, ο Εντι Γουάρντ και είπε: “Ο Στέρλινγκ επικεντρώνεται αποκλειστικά στη Σίτι και δεν αποσπάται από το ενδεχόμενο μεταγραφής σε οποιοδήποτε σύλλογο αυτή τη στιγμή. Τον ενδιαφέρει μόνο η ομάδα του”.

Η Μίλαν, η Κλουζ, ο ΠΑΟ και οι άλλοι

Η πιο...κοντινή χρονικά, αυστηρή ποινή της UEFA, ήταν απέναντι στη Μίλαν, όταν το καλοκαίρι του 2018 την τελευταία στιγμή της επιβλήθηκε τιμωρία δύο χρόνων αποκλεισμού. Τη θέση της στο Europa League πήρε η Ρόμα, ενώ η Τορίνο πήγε στα προκριματικά. Αλλες ομάδες έμειναν επίσης εκτός Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κλουζ, η Ντνίπρο (μετά τον τελικό κατά της Σεβίλλης στο Europa League), η Γαλατασαράι, ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου που τιμωρήθηκε το 2014, μαζί με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ντιναμό Μόσχας και την ελβετική Σιόν, ενώ στις 19/4/2018 τιμωρήθηκε και ο Παναθηναϊκός.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.