Η μαεστρία του Λουτσέσκου με κοντά τις τρεις γραμμές

Στέλιος Γρηγοριάδης10 Νοεμβρίου 2021

Αγαπητή Metrosport

Ηταν όντως μαεστρική η αντιμετώπιση του αγώνα με τον Παναθηναικό από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Και οι λόγοι που οδηγούν σ' αυτό το συμπέρασμα είναι πολλοί:

1. Ζήτησε από τους παίκτες του να διατηρούν συνεχώς τις τρεις γραμμές σε πολύ κοντινή απόσταση. Θέλησε έτσι να ανακόψει τον Παναθηναικό από τον άξονα, μπλοκάροντας τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά. Καρλίτος, Παλάσιος και Βιτάλ. 

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει άπραγος ο Καρλίτος, χάρη και στο άριστο μαρκάρισμα του Βαρέλα, να εξαφανιστεί στην κυριολεξία ο Βιτάλ και να αναχαιριστεί με επιτυχία ο Παλάσιος, που ήταν στην πράξη ο πιο κινητικός και πιο επικίνδυνος παίκτης του Παναθηναικού. 

Επίσης, κερδήθιηκαν πολλές μπάλες, χάρη στα πρεσαρίσματα του Κούρτιτς και του Εσίτι κι αυτό έφερε την αφετηρία για πολλές και καλές επιθέσεις του ΠΑΟΚ.

2. Η χρησιμοποίηση του Μουργκ από την αρχή ήταν, για πολλούς, αν όχι όλους, έκπληξη, αλλά είχε ένα σκεπτικό που αποδείχτηκε σωστό. Ο Μουργκ, με τη φρεσκάδα και την ταχύτητά του, ήταν ο πιο κατάλληλος για να βοηθήσει αμυντικά τους δύο πλάγιους μπακ, αλλάζοντας θέσεις με τον Ζίβκοβιτς, που επίσης με την ταχύτητά του στηρίζει και την ανασταλτική λειτουργία. Ετσι, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία ο επίσης κινητικός Χουανκάρ, που αποτέλεσε τη νούμερο δύο απειλή για τον ΠΑΟΚ.

3. Παίρνοντας το μάθημά του από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο Ρουμάνος εμπιστεύτηκε και σ' αυτό το παιχνίδι τον Εσίτι, αλλά ως 8άρι και όχι ως 6άρι. Δεν ήταν δηλαδή ο Εσίτι μπροστά στους δύο στόπερ, αλλά ο Κούρτιτς. Ετσι, αποφεύχθηκε κάποιο πιθανό νέο λάθος του Εσίτι από την πίεση των αντιπάλων, πήγε πολύ καλά σ' αυτόν τον ρόλο ο Κούρτιτς και ο Εσίτι ήταν περίφημος και στα μαρκαρίσματα, αλλά και στη δημιουργία. Παρεμπιπτόντως, ο Εσίτι που βλέπουμε φέτος δεν είναι κακός παίκτης. Ισα-ίσα, είναι πολύ καλός, αρκεί να του ανατίθεται ο ρόλος που του ταιριάζει.

4. Ακόμη, ο Ρουμάνος, εκτιμώντας σωστά ότι ο Παναθηναικός διαθέτει πολλούς μικρούς σε ηλικία παίκτες, που έχουν δυνάμεις, τρέχουν πολύ και, βέβαια, δεν είναι επιβαρυμένοι απο ευρωπαϊκούς αγώνες, “κατέβασε” αρχική ενδεκάδα με σχετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, ώστε να μην υστερήσει σε ενέργεια και ένταση ο ΠΑΟΚ. Ο Βιειρίνια, ο Βαρέλα, ο Κούρτιτς και ο Μπίσεσβαρ ήταν οι 30+, οι υπόλοιποι, όμως, όχι κι αυτό έπαιξε τον δικό του σημαντικό ρόλο.

5, Αφήνοντας εκτός αρχικού σχήματος τον Ελ Καντουρί, στερήθηκε έναν παίκτη που θα μπορούσε να δημιουργήσει, αλλά κέρδισε σε ενέργεια και σε ταχύτητα, ποντάροντας για τη δημιουργία περισσότερο στον Μπίσεσβαρ και τον Ζίβκοβιτς, αφού βλέπει ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Εκείνοι έκαναν τα πάντα για να τον δικαιώσουν, όπως βέβαια και οι Κούρτις, Εσίτι, αλλά και οι τρεις πλάγιοι μπακ που αγωνίστηκαν.(Βιειρίνια-Ροντρίγκο, Τέίλορ).

6. Για τα στόπερ είναι αυταπόδεικτο ότι έκανε τις καλύτερες επιλογές. Ο Μιχαηλίδης είναι ο παίκτης που δεν πρέπει ποτέ να ξαναβγεί από την ενδεκάδα, γιατί παίζοντας ωριμάζει συνεχώς και γιατί, εκτός από τα αμυντικά προσόντα, διαθέτει κι αυτό το υπέροχο αριστερό πόδι με το οποίο μπορεί να δημιουργεί από πίσω, αρετή που χαρακτηρίζει κεντρικούς αμυντικούς κλάσης. Οσο για τον Βαρέλα, είναι, απόντος του Ινγκασον, σαφώς πιο έμπιστος και από τον Κρέσπο και από τον Μιχάι.

ΥΓ. Οι κερδισμένες από τον Λουτσέσκου “εσωτερικές” μεταγραφές είναι δύο μέχρι στιγμής: Μπίσεσβαρ, Εσίτι. Αν τα καταφέρει και με τον Καγκάβα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι μάγος, γιατί ο Γιαπωνέζος μας έχει δείξει προ πολλού ότι πέρασε στο στρατόπεδο των παλαιμάχων...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.