Η μαεστρία στην επιλογή παικτών και το ακατανόητο... PAOK-timing

Στέλιος Γρηγοριάδης24 Ιουνίου 2021

Aγαπητή Metrosport

Kάτι μου λέει ότι ο ΠΑΟΚ θα περιμένει και τον Σεπτέμβριο για να ψωνίσει ελεύθερους παίκτες.

Κάτι μου λέει ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν πιέζει για να έχει ολοκληρωμένο το ρόστερ με την έναρξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Ολλανδία.

Κάτι μου λέει ότι ο υπεύθυνος για τις μεταγραφές, εκείνος που παίρνει τις τελικές αποφάσεις και εισηγείται στον Ιβάν για τις πληρωμές, δεν άλλαξε.

Κάτι μου λέει, εν ολίγοις, ότι θα δούμε και φέτος το ίδιο έργο στις μεταγραφές του ΠΑΟΚ. Η καθυστέρηση φαίνεται βέβαιη, όσο για την ποιότητα των παικτών που θα αποκτηθούν τη θεωρώ αμφίβολη.

Το να επιλέγεις παίκτες απαιτεί μαεστρία. Χρειάζεται αυτό που λέμε στο ποδόσφαιρο “μάτι”. Είναι χάρισμα να διακρίνεις ποιος παίκτης μπορεί να γίνει παικταράς, ή ποιος παίκτης άσημος σχετικά, χωρίς πλούσιο βιογραφικό, μπορεί να ταιριάξει στην ομάδα σου και να προσφέρει πολλά. Θυμάμαι κάποια στιγμή που ο Θόδωρος ο Ζαγοράκης υποστήριζε σ' εμένα και στον φίλο μου τον Μιχάλη τον Βραζιλιάνο, σε έναν καφέ που ήπιαμε στα γραφεία της ΠΑΕ, όταν ήταν πρόεδρος, ότι η ομάδα θα αρχίζει από τον... Αμπουμπακάρι, που μόλις είχε αποκτηθεί από τον Πανσερραϊκό. Ο Γκανέζος χαφ, λοιπόν, τη σεζόν 2009-2010 έπαιξε μόνο σε... ένα επίσημο παιχνίδι (ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 3-0, στις 30 Αυγούστου του 2009) και ύστερα ο Σάντος τον έβαλε στη ναφθαλίνη. Kι όμως: Με Γκαρσία, Ιβιτς, Σορλέν, Βιτόλο και Φωτάκη στα χαφ, ο Ζαγοράκης (και όχι κάποιος τυχαίος) έβλεπε στον Αμπουμπακάρι τον νέο ηγέτη του ΠΑΟΚ. Γελάσαμε όταν το ακούσαμε, φέραμε αντίρρηση και, φυσικά, διαψεύστηκε ο όχι τυχαίος Ζαγοράκης και δικαιωθήκαμε εμείς που κλωτσήσαμε την μπάλα μόνο στη γειτονιά μας.

Με το παράδειγμα αυτό δεν θέλω να πω ότι ήμασταν πιο έξυπνοι και πιο διορατικοί από τον Ζαγοράκη, αλλά ότι ακόμη και το να είσαι ο MVP ενός EURO και αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το τρόπαιο, δεν σημαίνει ότι έχεις το χάρισμα να διακρίνεις τα ποδοσφαιρικά διαμάντια πριν αρχίσουν να λάμπουν.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, ΔΕΝ διαθέτει τέτοιους ανθρώπους. Η μοναδική ελπίδα είναι να γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις ΜΟΝΟ του Λουτσέσκου και ΜΟΝΟ του τμήματος σκάουτινγκ και όχι τα πλασαρίσματα μανατζαραίων με τους οποίους σχετίζεται ο αδαής υπεύθυνος των μεταγραφών, που όλοι ξέρουμε ποιος είναι. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι να δούμε στον ΠΑΟΚ νέους... Χατσερίντι, ή να πεταχτούν άσκοπα πολλά λεφτά σε παίκτες... τρα-λα-λα, τύπου Ζαμπά, για να μη θυμηθώ κι άλλα πολλά παραδείγματα τραγικά αποτυχημένων επιλογών όλα τα τελευταία χρόνια (Μαντούρο, Χούσεν, Αζεβέδο και πάει λέγοντας μέχρι αύριο το πρωί)

Από την άλλη πλευρά, αυτό το περίεργο τάιμινγκ του “δεν βιάζομαι” θα το κατανοούσα αν δεν έτρεχε μονίμως ο ΠΑΟΚ στο παρά 1' να μπαλώσει όπως-όπως τις τρύπες του. Αλλο να μη βιάζεσαι και άλλο να αφήνεις βασικές επιλογές σου για την τελευταία, στην κυριολεξία, στιγμή. Εδώ η ομάδα έπαιζε τη συμμετοχή της σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ και όμως οι περισσότερες μεταγραφές γινόντουσαν κατόπιν εορτής. Εχει καμια λογική αυτό;

Αποκλειστικά υπεύθυνος για όσους και όποιους λανθασμένους χειρισμούς γίνουν θα είναι ο Λουτσέσκου. Μόνο αυτός μπορεί να βάλει φρένο στην αλαλούμ μεταγραφική πολιτική ενός συστήματος που όλα δείχνουν ότι παραμένει ίδιο. Αν δεν το κάνει, θα υπονομεύσει την ίδια τη δική του δουλειά, αλλά και όλη τη σεζόν για τον ΠΑΟΚ. Μια σεζόν στην οποία η ομάδα θέλει να πάρει το Πρωτάθλημα και να χτυπήσει το επόμενο καλοκαίρι την πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΥΓ. Μια ευχή, για πολλοστή φορά: Μακάρι να μην υπερεκτιμήσει την ποιότητα του παρόντος ρόστερ και τις δικές του ικανότητες ο Ρουμάνος...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.