Η μάχη επιβίωσης «καθάρισε» τα μυαλά στον ΠΑΟΚ, το ένιωσε και ο Αρης

Κώστας Πετρωτός22 Απριλίου 2021

Το σπουδαίο διπλό του ΠΑΟΚ επί του Αρη στο Κλ. Βικελίδης είναι ο θρίαμβος της απλής λογικής και του καθαρού μυαλού. Αυτό που μετά το ματς της Τρίπολης διαθέτουν ο Πάμπλο Γκαρσία και οι παίκτες του. Για όσους παρακολουθούν στενά την πορεία της ομάδας, είναι προφανές ότι πριν αρχίσει ο μίνι Γολγοθάς με τα τέσσερα ματς σε δέκα μέρες, κόουτς και ποδοσφαιριστές κάθισαν και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα για να καταλήξουν στο πλάνο που θα τους έφερνε πιο κοντά στον στόχο: Ευρώπη και τελικός Κυπέλλου. Και κυρίως στον στόχο του να πείσουν τον Σαββίδη ότι δικαιούνται, αυτοί και όχι άλλοι, να πάρουν την ευκαιρία να χτίσουν τον νέο ΠΑΟΚ.

Η πρώτη αλλαγή ήταν στην διάταξη. Η επιστροφή στο 3-4-3 ήρθε μετά από μπόλικη συζήτηση μεταξύ τους. O Γκαρσία το επιβεβαίωσε δύο φορές χθες δημοσίως, μία μπροστά στην κάμερα της NOVA («προσπαθούμε πάντα να βρούμε τον τρόπο λειτουργίας που μπορεί να βγάλει τα περισσότερα από τους παίκτες και στον οποίο νιώθουν άνετα») και στην συνέχεια στο ΠΑΟΚ TV («το σύστημα το φτιάχνουν οι ποδοσφαιριστές»). Τα αποδυτήρια «φώναξαν» ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να επιστρέψει σ’ αυτό που είχε μάθει να παίζει από το καλοκαίρι, αυτό που είχε δουλέψει στην προετοιμασία και είχε δοκιμάσει στα προκριματικά του Champions League, όταν και έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του. Το έχω ξαναγράψει και μετά το ματς με τον Ολυμπιακό: Ο Γκαρσία δεν είχε λόγο να λειτουργήσει εγωιστικά. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για τον καθένα να δείξει την δουλειά του είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ο 43χρονος τεχνικός αφουγκράστηκε τα αποδυτήρια και δούλεψε πάνω σ’ αυτό το «θέλω». Οι λεπτομέρειες που πρόσθεσε στο τελικό πλάνο αποδεικνύονται καταλυτικές στην εξέλιξη των αγώνων:

-Ο τρίτος αμυντικός που κερδίζει με την αλλαγή διάταξης δεν είναι ένας ακόμη στόπερ, αλλά ο Βιεϊρίνια, που με τον τρόπο που λειτουργεί μπορεί να πάρει τον τίτλο του λίμπερο. Του ελεύθερου παίκτη να κινείται στον χώρο τον στόπερ, να μαζεύει μπάλες, να προωθεί σωστά παιχνίδι και το κυριότερο, να κατευθύνει τους συμπαίκτες του στο πώς να κινούνται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ενας δεύτερος προπονητής, βοηθός του Γκαρσία μέσα στον αγωνιστικό χώρο που με τον συγκεκριμένο ρόλο ξεπερνά και την- βιολογική –αδυναμία να καλύπτει αμέτρητα χιλιόμετρα όπως έκανε πιο νέος.

-Η επιλογή του Ελ Καντουρί σε ρόλο αριστερού χαφ εξτρέμ που μετατρέπει την διάταξη σε 3-5-2 (όταν ο Αντριγια συγκλίνει κοντά στον Σφιντέρσκι), δίνει στον ΠΑΟΚ την άνεση να μην χάνει τον τρίτο κεντρικό μέσο. Πολύ απλά γιατί ο Μαροκινός λειτουργεί πολλές φορές και ως τέτοιος χωρίς όμως να έχει την υποχρέωση, που δεν του ταιριάζει εδώ που τα λέμε, να συμμετέχει στο ανασταλτικό κομμάτι το ίδιο ενεργά όπως ο Αουγκούστο και ο Σβαμπ.

Υπάρχουν και ορισμένες ακόμη λεπτομέρειες που κάνουν το 3-4-3 του ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο να μην είναι απλά αντιγραφή της εποχής Φερέιρα αλλά να έχει και την υπογραφή του Κανάριο, όμως δεν χρειάζεται να επιμείνουμε παραπάνω στο τακτικό κομμάτι γιατί θα είναι ίσως κουραστικό και μάλλον θα αδικήσουμε την πιο σημαντική κίνηση του Γκαρσία: το ξεκαθάρισμα της ιεράρχησης των επιλογών του μεταξύ των παικτών. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έχοντας προσφέρει ευκαιρίες σε όλους το προηγούμενο διάστημα, αποφάσισε να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους παίκτες που πρωτίστως πιστεύει ότι μπορούν να πάρουν τον ΠΑΟΚ στις πλάτες τους στην τωρινή κρίσιμη περίοδο. Να τους στηρίξει σε δύσκολες στιγμές και να περιμένει τα αποτελέσματα. Τα δύο τελευταία ντέρμπι ήρθαν να αποδείξουν ότι έφτασε η ώρα να δρέψει καρπούς. Οι παίκτες στους οποίους επιμένει αρχίζουν να τον δικαιώνουν. Ο Πασχαλάκης που στο παιχνίδι με τον Αρη στην Τούμπα είχε βιώσει την πιο δύσκολη στιγμή του στον ΠΑΟΚ με το επεισόδιο στην κερκίδα, έκανε χθες μία εμφάνιση βγαλμένη από την χρονιά του νταμπλ. Η απόκρουση στο σουτ του Μπερτόγλιο στο φινάλε του ματς, στην μοναδική σπουδαία ευκαιρία του Αρη στην αναμέτρηση, ήρθε να σφραγίσει την προσφορά του σε όλη την διάρκεια του αγώνα για να κρατηθεί το μηδέν παθητικό. Για πρώτη φορά μετά από καιρό ήταν και τόσο σταθερός στις εξόδους.

Ο Σφιντέρσκι σε ρόλο φορ είναι μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Πολωνός έκανε ένα από τα κορυφαία του παιχνίδια στον ΠΑΟΚ, χωρίς να χρειαστεί να σκοράρει. Μοίρασε δύο εξαιρετικές ασίστ σε Σβαμπ (γκολ) και Ελ Καντουρί (τεράστια χαμένη ευκαιρία για το 0-2 στο 44΄), έπαιξε με πλάτη τόσο πετυχημένα για πρώτη φορά στα χρόνια του του στον ΠΑΟΚ, υποδεχόμενος την μπάλα σχεδόν πάντα άψογα και κερδίζοντας κατά κράτος στις μονομαχίες τους στόπερ του Αρη. Ο «Σφίντε» ήταν από τα κλειδιά της νίκης του ΠΑΟΚ και απόδειξη ότι το πιστεύω και η στήριξη σε έναν ποδοσφαιριστή (σ' αυτό παίζει κομβικό ρόλο και η παρουσία του συμπατριώτη του Σνάουτσνερ στο πλευρό του Γκαρσία) τον κάνουν να βελτιώνεται συνεχώς και να βγάζει κάθε φορά το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Οι πανηγυρικές γροθιές που έριχνε στους παίκτες του ο Κανάριο στο τέλος του ματς είναι όλα τα παραπάνω…. σε εικόνα. Ο Γκαρσία αν και φαίνεται «κλειστός τύπος» έχει καταφέρει να αγγίξει τις καρδιές των παικτών του και να τους βγάλει το καλό πρόσωπό τους. Και το κάνει και με ορισμένους που βρέθηκε σε κατάσταση ψυχρότητας. Τον Αουγκούστο που είναι άλλος παίκτης από την ώρα που ο Γκαρσία αποφάσισε να τον βγάλει από την «ναφθαλίνη» και τον Βαρέλα που χθες… σκούπισε κάθε μπάλα που έφτασε στον χώρο ευθύνης του. Ο έμπειρος στόπερ είχε μάθει λίγη ώρα πριν η ομάδα φύγει από το ξενοδοχείο ότι ο Ίνγκασον δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί, πήρε θέση βασικού και έκανε ίσως το καλύτερο φετινό παιχνίδι του.

Όλα όσα αναλύσαμε συνθέτουν την εικόνα του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αρη που είναι συνέχεια της εμφάνισης κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Δικέφαλος ήταν τόσο συμπαγής που έμοιαζε με ατσάλι. Το αντιλαμβανόταν κανείς από την απόγνωση στην οποία κατέληγαν οι περισσότερες προσπάθειες των παικτών του Αρη να βρούνε διαδρόμους προς την εστία του Πασχαλάκη. Μία φορά που το κατάφεραν, ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ έβαλε «στοπ», δίνοντας ένα δείγμα της ποιότητάς του.

Ωστόσο, καλό είναι να μην μείνουμε μόνο στα εγκώμια. Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στου δρόμου τα μισά στο σχέδιο των δέκα ημερών και θέλει οπωσδήποτε την νίκη με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή και την πρόκριση την ερχόμενη Τετάρτη επί της ΑΕΚ, για να «κλειδώσει« τους δύο βασικούς στόχους, Ευρώπη και τελικό Κυπέλλου, πριν τα δώσει όλα για όλα για να κλείσει την σεζόν με μία κούπα.


Υ. Γ. 1 Ακρως ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του Γκαρσία για τον Τζόλη και ίσως η πιο σημαντική απόδειξη ότι είναι πολύ θετικό για τον σούπερ πιτσιρικά και τους άλλους νεαρούς του ΠΑΟΚ που αυτή την περίοδο στη πρώτη ομάδα είναι προπονητής τους ο άνθρωπος που τους δούλεψε στο αμέσως προηγούμενο σκαλοπάτι.

Υ.Γ. 2 «Είσαι προπονητής του ΠΑΟΚ και έπρεπε να κρατήσεις το επίπεδό σου, ντροπή σου», είπε ο Καρυπίδης, με βάση όσα μεταφέρει τουλάχιστον η πλευρά του Αρη, στον Πάμπλο Γκαρσία για μία κίνησή του που «ερέθισε» τους ανθρώπους που ήταν στα επίσημα. Δεν είναι λάθος ότι ο καθένας πρέπει να προσέχει την συμπεριφορά του (Πάμπλο, δεν είσαι πλέον παίκτης...), βάσει και του ρόλου που έχει και προφανώς πρέπει να εκλάβουμε την ατάκα του πρώτα απ’ όλα ως αυτοκριτική για την πολυσυζητημένη απόφασή του ως πρόεδρος μίας μεγάλης ΠΑΕ να βγάλει μπλουζάκια προς πώληση στην μπουτίκ με τον πανηγυρισμό παίκτη του στο σημαιάκι του κόρνερ στην Τούμπα που «ερέθισε» τους αντιπάλους...


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.