Η λύση για το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι στα αποδυτήριά του

Κώστας Πετρωτός15 Μαρτίου 2021

Εχουν εξαντληθεί οι λέξεις για να περιγράψει κανείς τις διαδοχικές αγωνιστικές αποτυχίες του ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι το υλικό του είναι χειρότερο από τις ομάδες που ανταγωνίζεται στα πλέι οφ, όπως επίσης ουδείς μπορεί να πει ότι είναι ικανό να ανταγωνιστεί αυτό του Ολυμπιακού. Το πρόβλημα μοιάζει να είναι κατά βάση δομικό, του πώς είναι στημένη αυτή η ομάδα από την αρχή της περιόδου και προφανώς έχει επηρεάσει και η αλλαγή προπονητή.

Αρκεί να δούμε τρία πολύ χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία όπως καταγράφονται στο φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος:

ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα σε τελικές (358), έχει 40 πάνω από τον Ολυμπιακό και 97 από την ΑΕΚ. Κι, όμως, σε συγκομιδή γκολ είναι στο -15 από τον Ολυμπιακό. Είναι η 5η ομάδα σε γκολ ανά τελικές, πίσω από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα Σμύρνης.

-Από την άλλη, ο Δικέφαλος είναι η ομάδα που δέχθηκε τις λιγότερες τελικές (161), αλλά, είναι 3ος στην λίστα των ομάδων που δέχονται γκολ ανά τελική, πίσω από ΑΕΚ και ΟΦΗ.

Με απλά λόγια, ο ΠΑΟΚ δεν βάζει εύκολα γκολ με βάση τις ευκαιρίες που κάνει, αντίθετα, δέχεται πολύ εύκολα γκολ με βάση τον αριθμό των τελικών που του κάνουν οι αντίπαλοί του.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει πολλή τροφή για ανάλυση. Οι επιδόσεις των Ζίβκοβιτς και Πασχαλάκη είναι μία παράμετρος που εξηγεί εν μέρει το κομμάτι των εύκολων γκολ που δέχεται ο ΠΑΟΚ, τα αβίαστα ατομικά λάθη που γίνονται είναι μία άλλη και όσο και να αναλύουμε τόσο περισσότερο καταλήγουμε στην ποιότητα του φετινού ρόστερ και «χτυπητών» ελλείψεων σε συγκεκριμένες θέσεις. Θα καταλήξουμε και στο τι έχουν δώσει οι μεταγραφές ως τώρα στον ΠΑΟΚ και αν εξαιρέσουμε Κρμέντσικ και Ουάρντα από τις χειμερινές και τους Αντρίγια και Σβαμπ από τις καλοκαιρινές, όλες οι υπόλοιπες συνοδεύονται ένα τεράστιο ερωτηματικό. Για να μείνουμε και στο χθεσινό ματς, το πρώτο υψηλών απαιτήσεων που έβγαλε για ολόκληρο 90λεπτο ο Μπάμπα, δεν νομίζω να πείστηκε κανείς ότι αυτός ο παίκτης από πλευράς σωματικής ετοιμότητας είναι στα επίπεδα ενός Φεράρι που ο ΠΑΟΚ είχε κλεισμένο, τον κρατούσε σταντ μπάι και τελικά δεν τον πήρε.

Όπως και να ΄χει, όμως, το υλικό είναι αυτό, δεν αλλάζει ως το τέλος της σεζόν και μέσα από αυτό ο Πάμπλο Γκαρσία πρέπει να βρει τις λύσεις για να παρουσιάσει μία ομάδα πιο αποτελεσματική σε όλους τους τομείς για να μην χάσει τους στόχους της σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα.

Ας κάτσουν ΟΛΟΙ μαζί να βρούνε την λύση

Η αντίδραση του ΠΑΟΚ πρέπει να αρχίσει μέσα από τα αποδυτήρια της ομάδας. Πίσω από κλειστές πόρτες, προπονητής και παίκτες, να τα βάλουν κάτω και να δούνε τι μπορούν να διορθώσουν για να συμμαζευτεί, όσο είναι εφικτό, η κατάσταση. Ας αρχίσουν από τις μεταξύ τους σχέσεις. Ας έρθουν πιο κοντά, να καταλάβει ο ένας το σκεπτικό του άλλου να συζητήσουν τις διαφωνίες τους και να δουλέψουν μαζί σε ένα κοινό πλάνο το οποίο θα υπηρετήσουν με όλη τους την καρδιά. Εκτιμώ ότι αυτό είχε ο Πάμπλο Γκαρσία στο μυαλό του χθες μετά το ματς όταν έκανε ένα άνοιγμα προς τους ποδοσφαιριστές του με τις δηλώσεις του. Δεν μπήκε καθόλου σε κριτική του τι δεν πήγε καλά, αλλά θέλησε να δείξει ότι είναι στο πλευρό τους. Ίσως να σκέφτηκε και την εβδομάδα που προηγήθηκε και ήταν αρκετά δύσκολη μετά από όσα έγιναν στο clasico με τον Αρη. Οι παίκτες, όπως είχαμε γράψει, είχαν τα παράπονά τους, ειδικά μετά το επεισόδιο Πασχαλάκη-οπαδών και ο Ουρουγουανός τεχνικός είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει πυροσβεστικά. Όλη αυτή η κατάσταση πρέπει να μείνει πίσω και στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ να επικρατήσει πνεύμα συσπείρωσης πριν την τελική αντεπίθεση.

Προφανώς δεν θα 'πρεπε να είναι μόνοι παίκτες και τεχνικό τιμ σ΄αυτή την διαδικασία, θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα στελέχη που να εκφράζουν και την παρόμοια θέληση της διοίκησης, όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό του Ιβάν Σαββίδη ως φυσική παρουσία πριν τα παιχνίδια. Η ομάδα είχε μάθει να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με τον ιδιοκτήτη της ως μπροστάρη και το κενό του είναι κάτι παραπάνω από δυσαναπλήρωτο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.