Η Λίγκα των Βαλκανίων και η μεγάλη διαφορά με Ολλανδούς και Βέλγους

Βασίλης Μάστορας18 Μαρτίου 2021

Οι χειρισμοί που έγιναν στο παραπέντε της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις προσεχείς εκλογές της ΕΠΟ, φανερώνουν ότι και η νέα διαδικασία δεν θα είναι βελούδινη. Μπορεί να έγιναν προσπάθειες ώστε η υποψηφιότητα του Θόδωρου Ζαγοράκη να είναι κοινής αποδοχής, αλλά επειδή στην Ελλάδα ζούμε και οι παράγοντες διακατέχονται από μία διαχρονική καχυποψία, πάντα θέλουν να έχουν λόγο για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Επειδή το ποτάμι δε γυρίζει πίσω οι εκλογές θα γίνουν και όσοι υποσχέθηκαν ότι θα σχηματιστεί ένα δ.σ. το οποίο θα εκφράζει όλες τις τάσσεις, επιχειρούν στο φινάλε της διαδικασίας να σώσουν την παρτίδα ή να κάνουν πράξη τα όσα υποσχέθηκαν στον εμβληματικό αρχηγό της εθνικής.

Αυτά αφορούν όσους μπήκαν στον χορό και πρέπει να χορέψουν. Η μεγάλη εικόνα έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης των ιδιοκτητών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που είναι και ο βραχίονας του αθλήματος. Απ’ ότι φάνηκε, προς το παρόν, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Η Ολλανδία και τον Βέλγιο κάθισαν σ’ ένα τραπέζι και συζήτησαν ένα project που θα έχει ως θέμα τη δημιουργία της BeNeLeague. Σ’ αυτή θα συμμετάσχουν οι ομάδες του Big-6 της Eredivisie (Αγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Αλκμααρ, Φίτεσε, Ουτρέχτη) και του Big-5 του Βελγίου (Αντερλεχτ, Μπριζ, Γάνδη, Γκενκ, Σταντάρ Λιέγης). Ομάδες εργασίας εξετάζουν τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας Λίγκας που στόχο θα έχει την βελτίωση των εσόδων των ομάδων. Εχει υπολογιστεί ότι οι ομάδες των δύο χωρών έχουν συνολικά περίπου 160 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως και ο στόχος είναι με τη BeNeLeague να τα αυξήσουν σε 400 εκατ. Το κέρδος, όπως για κάθε σοβαρή επαγγελματική ομάδα, είναι το διακύβευμα αυτής της προσπάθειας. Το κέρδος σκέφτονται και οι ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ σ’ όλα τα πλάνα που επεξεργάζονται.

Η πληροφορία, πάντως, έβαλε ιδέες για τη δημιουργία βαλκανικής Λίγκας με τη συμμετοχή και των ελληνικών ομάδων. Πέρα από τις όποιες προδιαγραφές της πιθανής νέας διοργάνωσης, η οποία επίσης θα έχει ως στόχο την αύξηση των εσόδων των ομάδων, θεωρώ ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί ένα τέτοιο project γιατί η κουλτούρα των βαλκάνιων διαφέρει απ’ αυτή των Ολλανδών και των Βέλγων. Και από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο είναι το αποτύπωμα των κοινωνιών το πιθανότερο είναι η βαλκανική Λίγκα να μείνει απλώς σκέψη.

FOCUS

Ο πρώην σύμβουλος της ΕΠΟ που προσέφυγε στην Επιτροπή Εφέσεων, μετά την αθώωση του από τα Ποινικά Δικαστήρια, γιατί πιέζει για την εκδίκαση της υπόθεσης του; Μήπως γιατί φιλοδοξεί να βολευτεί κάπου με τις νέες εξελίξεις;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.