Η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο έγινε το φετινό success story

Πέτρος Χαριζακλής12 Απριλίου 2024

Η Λεβερκούζεν είναι μία ομάδα που συζητιέται ιδιαίτερα στους ποδοσφαιρικούς κύκλους όλης της Ευρώπης, για τη φετινή της πορεία. Η γερμανική ομάδα με μαέστρο τον Τσάμπι Αλόνσο, ετοιμάζεται να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορία της. 

Ωστόσο έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμη δύο τίτλους, πέρα από τη σαλατιέρα. Ο λόγος για το Κύπελλο Γερμανίας, όπου η Λεβερκούζεν βρίσκεται στον τελικό και θα αντιμετωπίσει στις 25 Μαΐου την Καϊζερσλάουτερν. Επίσης, βρίσκεται στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ όπου αντιμετωπίζει την Γουέστ Χαμ και έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο.

Πως όμως οι «ασπιρίνες» έγιναν το φετινό success story; Ο Ισπανός τεχνικός, Τσάμπι Αλόνσο, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λεβερκούζεν στις 5 Οκτωβρίου του 2022, έπειτα από το κακό ξεκίνημα της ομάδας υπό την καθοδήγηση του Σεοάνε. Το κύκνειο άσμα του Ελβετού, νυν τεχνικού της Γκλάντμπαχ, ήταν η βαριά ήττα με 4-0 από την Μπάγερν στο Μόναχο. Ο Αλόνσο έκατσε στον πάγκο της Λεβερκούζεν στο παιχνίδι με τη Σάλκε και η ομάδα του διέλυσε τους «βασιλικούς μπλε» με 4-0 εντός έδρας. Καλύτερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο φερέλπις τεχνικός. Η συνέχεια της χρονιάς είχε σκαμπανεβάσματα, όμως ο Αλόνσο οδήγησε τις «ασπιρίνες» στην 6η θέση και απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Τη φετινή χρονιά η Λεβερκούζεν είναι αήττητη, φτάνοντας τα 42 παιχνίδια χωρίς ήττα, με πρώτο στις 12 Αυγούστου στο Κύπελλο Γερμανίας και τελευταίο την Πέμπτη (11/4) κόντρα στη Γουέστ Χαμ (2-0 εντός). Το ντρεμπλ μοιάζει πιθανό για την ομάδα του Αλόνσο.

Η αρχή μπορεί να γίνει την Κυριακή (14/4), καθώς με νίκη επί της Βέρντερ Βρέμης, η Λεβερκούζεν μπορεί να τερματίσει την «μοναρχία» της Μπάγερν Μονάχου και να στεφθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Κορυφαίος για την ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο ο Βίκτορ Μπονιφέις με 17 γκολ και 9 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Εξαιρετικοί είναι επίσης οι Βιρτζ με 14 γκολ και 18 ασίστ και Φρίμπονγκ με 12 γκολ και 11 ασίστ. Στην άμυνα ο Άλεξ Γκριμάλντο έλυσε το πρόβλημα της Λεβερκούζεν στο αριστερό άκρο, έχοντας τρομερή επιθετική συνεισφορά με 11 γκολ και 15 ασίστ.

Ο Ισπανός τεχνικός αρέσκεται να παίζει 3-4-3 ή 3-4-2-1, με παίκτη-κλειδί τον Γκρανίτ Τζάκα. Ο Ελβετός μέσος είναι αναντικατάστατος στην ορχήστρα του Αλόνσο, παίζοντας βασικός σε 37/39 φετινά παιχνίδια. Αυτό το ιδιαίτερο σύστημα και η τακτική του Ισπανού, είναι ένας συνδυασμός του gegenpressing του Κλοπ, της τακτικής με το παιχνίδι θέσεων του Γκουαρδιόλα και του relationism του Ντινίζ της Φλουμινένσε.

Στην άμυνα παίζει με τριάδα, με τους τρεις αμυντικούς να είναι εξαιρετικοί στην αμυντικά τους καθήκοντα αλλά ταυτόχρονα και ικανοί στο χτίσιμο του παιχνιδιού. Οι μέσοι της ομάδας παίζουν σε μικρούς χώρους, σε μια στενή δομή. Συνήθως η Λεβερκούζεν έχει δύο κεντρικούς μέσους και ένα δεκάρι, με τα μπακ-χαφ να δίνουν πλάτος στην επίθεση της γερμανικής ομάδας. Σε φάση άμυνας, τότε η πίεση είναι ασφυκτική και αρχίζει από ψηλά. Τα εξτρέμ και ο επιθετικός ασκούν ασφυκτική πίεση για να μην μπορέσει ο αντίπαλος να αναπτύξει το παιχνίδι του και να υποπέσει σε λάθος. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι αρκετές μικρές, κάτι που δυσκολεύει τον αντίπαλο να βρει κενό χώρο.

Αναμένουμε να δούμε αν η Λεβερκούζεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει με τον απόλυτο τρόπο μια ονειρική χρονιά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.