Πρόωρο κλείσιμο μαγαζιών: Άλλα ισχύουν στην Θεσσαλονίκη, άλλα στην Αθήνα

Metrosport Team06 Οκτωβρίου 2022

Έκλεισε στο συρτάρι η κυβέρνηση το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας. Τι ισχύει για Αθήνα και τι για Θεσσαλονίκη.

Η θέση αυτή, όπως εκφράστηκε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν ξεκάθαρη πως δεν πρόκειται να νομοθετηθεί μια αλλαγή στο ωράριο που ισχύει μέχρι τώρα, δίχως ωστόσο αυτό να επηρεάζει τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους ώστε να καθορίζουν οι ίδιοι το προτεινόμενο ωράριο, μέσα στα όρια του Εθνικού.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις είναι ξεκάθαρο πως οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Ο δεύτερος, που ήταν κι εκείνος που έκανε την πρόταση, αναμένεται να εμείνει προτείνοντας στα μέλη του να αλλάξουν τις ώρες που είναι ανοικτά τα καταστήματά τους ώστε να έχουν λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ο νόμος που ισχύει δεν αλλάζει. Κάθε σύλλογος μπορεί να έχει το δικό του ωράριο. Το εθνικό ωράριο λέει το ανώτατο, ενώ των Συλλόγων είναι προαιρετικό. Αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να κλείνει στις 9μμ μπορεί να το κάνει» είπε σχετικά με το θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OPEN.

 Ενώ εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση ανέφερε: «Δεν πρόκειται το μειωμένο ωράριο στη Θεσσαλονίκη να αντέξει. Οταν καταλάβει ένας καταστηματάρχης πως τα πολυκατασήματα ή άλλα μαγαζιά είναι μέχρι τις 9μμ ανοικτά, τότε θα ανοίγει κι αυτός ως τις 9μμ». Συμπλήρωσε δε από την προσωπική του εμπειρία ως έμπορος, πως: «Δεν μπορεί ένα κατάστημα να κλείνει όταν ο ανταγωνιστής είναι ανοικτός».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως η πρόταση για οριζόντιο μειωμένο ωράριο δεν πέρασε για δύο βασικούς λόγους.

  • Μικρότερα εισοδήματα στους εργαζόμενους
  • Λιγότερες θέσεις εργασίας

«Έχουμε δύσκολο εξάμηνο, κανείς δεν πρέπει να παίρνει μέτρα που να πλήττει μισθούς» ανέφερε και εκτίμησε πως η εξοικονόμηση ενέργειας από το πιθανό κλείσιμο νωρίτερα δεν είναι όσο μεγάλη υπολογίζουν οι Σύλλογοι.

«Ζήτημα ανταγωνισμού»

Σε αντίθεση με τον Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, εκείνος της Αθήνας δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή στο προαιρετικό ωράριο λειτουργίας. «Είναι σεβαστή η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσ/ νίκης, ωστόσο εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μείωση ωραρίου σε μια εποχή με μειωμένους τζίρους…όμως εάν παραστεί ανάγκη θα λέγαμε “ναι” για να συμβάλλουμε στη μείωση ρεύματος υπό τον όρο ότι η απόφαση θα ήταν κρατική και θα αφορούσε όλη την χώρα και το σύνολο των επιχειρήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο MEGA.

Ενώ από την πλευρά του Γιάννης Νικολαράκος, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου συμφώνησε με την άποψη πως εάν η απόφαση αφορούσε όλα τα καταστήματα μαζί και τα σούπερ μάρκετ τότε θα ακολουθούσαν και αυτά στο Μαρούσι. «Εάν κλείσουν όλα τα μαγαζιά, θέλουμε και εμείς να κλείσουμε» δήλωσε και εξήγησε πως η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί πανελλαδικά προκειμένου να μην υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.