Η κίνηση ματ του Καρυπίδη, με την παραμονή του απαραίτητου Μαντσίνι και το πρόσημο της εξίσωσης που θα το μάθουμε το καλοκαίρι

Βασίλης Μάστορας28 Σεπτεμβρίου 2022

«Σταυρόλεξο» για γερούς λύτες ήταν το θέμα που προέκυψε στον Αρη μετά την πρόταση που κατατέθηκε στον Μαντσίνι για μετακίνηση του σε ομάδα των Εμιράτων. Το έγραψα και χθες, ότι οι δύο προτάσεις, η κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποτελούσαν πρόκληση για τον ποδοσφαιριστή. Από τη μία τα χρήματα που προσέφερε η ομάδα των Η.Α.Ε, αλλά συγχρόνως και η πιθανή ποδοσφαιρική οπισθοδρόμηση για έναν ποδοσφαιριστή 26 χρόνων και από την άλλη η πρόκληση της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αγωνίζεται η Κοπεγχάγη. 

Και στη μέση ο Αρης που φέτος κάνει τη δική του προσπάθεια για να πετύχει πράγματα που δεν τα έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Συγχρόνως όμως η παρουσία σ’ ένα γνώριμο επαγγελματικό περιβάλλον και σε μια πόλη την οποία ο Μαντσίνι, λογικό είναι, να τη θεωρεί φιλική απέναντι του. Η απόφαση μόνο εύκολη δεν ήταν για τον Αργεντινό που φέτος είναι το «υπερόπλο» του Αρη. Με ξεχωριστή αγωνιστική προσφορά. Σταθερή και αξιόπιστη και καλύτερη απ’ ότι αποτυπώνεται στους πίνακες της στατιστικής. Ποδοσφαιρικό κεφάλαιο χρήσιμο και απαραίτητο σε κάθε ομάδα και για κάθε προπονητή. 

Ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει για την αποφασιστικότητα του, για τη φαντασία στη δημιουργία, για τα τρεξίματα του, για το ηγετικό του προφίλ μέσα στο γήπεδο. Δίλλημα υπήρχε και για τον Θόδωρο Καρυπίδη. Η επιλογή το προηγούμενο καλοκαίρι να αφήσει να φύγουν ποδοσφαιριστές που είχαν αξιολογημένη προσφορά στην ομάδα, όπως ο Σάσα και ο Σούντγκρεν, στοίχησε στον Αρη γιατί χρειάστηκε να περάσει χρόνος μέχρι οι αντικαταστάτες τους να μπουν για τα καλά στο κλίμα της ομάδας. 

Και οι υποχρεώσεις «έτρεχαν» με σημαντικότερη αυτή της Ευρώπης, όπου ο Αρης, κατά πολλούς, πλήρωσε το τίμημα της δημιουργίας μίας ομάδας με πολλά νέα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν αυτό επηρέασε την τελική απόφαση του Θόδωρου Καρυπίδη ώστε να προτείνει στον Μαντσίνι καλύτερες οικονομικές απολαβές ή αν συνέβη κάτι άλλο, το σίγουρο πάντως είναι ότι η παραμονή του Αργεντινού είναι μία κίνηση ματ. Από τις πολυτιμότερες διοικητικές, φέτος κινήσεις, την οποία ο Αρης θα την κεφαλαιοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και στο μέλλον. 

Αναγκαία όσο τίποτε άλλο, γιατί ο Μαντσίνι μοιάζει με την σταθερή γερή κολώνα, πάνω στην οποία οι «κίτρινοι» μπορούν να χτίσουν φέτος τους στόχους τους. Ηταν πρόκληση για τη διοίκηση, τα περίπου 2,5 εκατ. της προσφοράς για τον παίκτη, αλλά κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο ξεφεύγουν από τη λογική των αριθμών. Γιατί ο Αρης μπορεί να εισέπραττε αυτό το ποσό, αλλά ίσως να μην το κεφαλαιοποιούσε αγωνιστικά ακόμη κι αν το ξόδευε για τον αντικαταστάτη του Μαντσίνι. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. 

Η ποδοσφαιρική αξία ενός ποδοσφαιριστή δεν αποτυπώνεται πάντα μέσα στο γήπεδο. Οπότε όταν υπάρχει μία πετυχημένη επιλογή, όπως αυτή του Αργεντινού, καλό είναι να μην «χαλάει» η συνταγή. Αλλωστε η παραμονή του Μαντσίνι δεν αφαιρεί από τον Αρη το δικαίωμα να εισπράξει στο μέλλον ακόμη περισσότερα χρήματα, καθώς θεωρητικά ο παίκτης με την παρουσία του στην ομάδα μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να αποκτήσει υπεραξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Οπότε τότε θα φανεί το πρόσημο που θα βγάλει η εξίσωση της απόφασης του Θόδωρου Καρυπίδη να παραμείνει ο Μαντσίνι βελτιώνοντας τις απολαβές του. Και θα είναι θετικό αν ο Αρης πάρει αγωνιστικά κέρδη από τον παίκτη και μία καλύτερη προσφορά το καλοκαίρι. Σενάριο που δεν απέχει πολύ να γίνει πραγματικότητα.

FOCUS

Δηλαδή τώρα που η Επιτροπή Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA αποφάσισε το τέλος της διοικητικής διεθνής επιτροπείας στην Ελλάδα να περιμένουμε καλύτερες ημέρες για το άθλημα;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.