Η κερκίδα του Ουρανού!

Metrosport Team16 Μαρτίου 2023

Γράφει ο Θάνος Μπούζας 

Έφυγε ο τελευταίος των Μοϊκανών! Μια εμβληματική φυσιογνωμία που ξεχώριζε αβίαστα μέσα στους μυριάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Ευρηματικός, ιδιόρρυθμος, αποφασιστικός, δυναμικός. Όλα του τα χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνταν για να πλάσουν μια προσωπικότητα αφιερωμένη όχι στο να υπηρετεί αλλά να προάγει την ιδέα του ΠΑΟΚ και να προστατεύει τον σύλλογο. Με πολύ μεγάλη ευκολία διακρίνουμε το έλλειμα του στη σημερινή φίλαθλη κοινότητα. 

Τώρα οι μετρημένοι, οι καλοί, οι αγνοί ΠΑΟΚτσήδες μοιάζουν να αδυνατούν να βρίσκονται κοντά στην ομάδα όπως γινόταν παλιά. Εμείς προλάβαμε τον Μάκη τον Μανάβη. Και τον προλάβαμε σχεδόν στην πιο καλή εποχή του. Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και από κοντά. Συχνά πυκνά επισκέπτονταν με την «φρουρά» του τα παλιά γραφεία των ΣΠΟΡ για να εκφράσει τους προβληματισμούς του ή ακόμη και την οργή του για ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις. 

Υπήρξαν φορές που απέτρεψε φυγή μεγάλων παικτών από τον ΠΑΟΚ ή προκάλεσε τον ερχομό τους. Όλα τα παραπάνω είχαν μια κοινή συνισταμένη: Το πως θα προοδεύσει και θα δυναμώσει η ομάδα. Ο Μανάβης είχε νιώσει στο πετσί του τη βρωμιά της Αθήνας όπου την παράγκα δεν την ήλεγχε μια ομάδα αλλά τρεις μαζί. Είχε κυνηγηθεί, χτυπηθεί, συλληφθεί αλλά δεν οπισθοχώρησε ποτέ ότε ένα εκατοστό από την ιδεολογία του. Δεν έκανε καμία παραχώρηση σε βάρος του ΠΑΟΚ. 

Εκτός από τον παλμό και την οργάνωση της κερκίδας ένιωθε τον κόσμο, τη λογική του οπαδού η οποία συμπορευόταν πάντα με το δίκαιο. Δεκάδες είναι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε πάρα πολλά γήπεδα και έχουν ειπωθεί και μεταφερθεί από στόμα σε στόμα αναδεικνύοντας όχι μόνο την αποφασιστικότητα ενός αρχηγού του λαού αλλά και την εφευρετικότητά του. Οι ΠΑΟΚτσήδες εκτός των άλλων έγιναν γνωστοί και για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλωνόταν μέσα στο γήπεδο, για τα συνθήματά τους. 

Μέρος της παράδοσης που δημιουργήθηκε σε βάρος του Ολυμπιακού ασφαλώς ήταν και ο Μάκης ο Μανάβης. Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες ούτε θα αναφέρουμε γεγονότα. Απλώς θα πούμε ότι ο Μάκης λείπει εδώ και πολύ καιρό από την Τούμπα. Τώρα από ψηλά θα βλέπει και θα ελπίζει στο να επανέλθει εκείνη η αύρα του παρελθόντος που δεν έμοιαζε με αεράκι αλλά με καυτή λάβα που έκαιγε τον αντίπαλο και τον εξοβέλιζε στα τάρταρα της αποτυχίας. Μέσα σε λίγες λέξεις ο Μάκης ο Μανάβης ήταν ένα από τα λίγα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού άτομα που μπόρεσαν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ!



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.