Η «κατάρα» του Ρόις, οι «πληγωμένοι» Γάλλοι και Άγγλοι και οι υπόλοιποι απόντες του Κατάρ

Κωστής Παναγιώτου17 Νοεμβρίου 2022

Σε μια ήττα ή σε μια αποτυχία ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να στεναχωρηθεί, μπορεί ακόμα και να κλάψει, αλλά θα συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπάει, να αγωνίζεται. Ένας τραυματισμός όμως του στερεί αυτό το δικαίωμα και αν αυτό συνδυαστεί με την απουσία του από το Μουντιάλ μπορεί να γίνει η χειρότερη στιγμή στην καριέρα ενός παίκτη.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα απουσιάσουν μεγάλοι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Χάλαντ, ο Σαλάχ, οι πρωταθλητές Ευρώπης με την Ιταλία, αλλά οι μεγάλοι απόντες είναι εκείνοι που μερικούς μήνες ή εβδομάδες πριν το μεγάλο ραντεβού των Εθνικών ομάδων στο Κατάρ είδαν την ατυχία να τους χτυπάει την πόρτα.

Ο Ρόις χάνει ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση

Ο Μάρκο Ρόις δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να χάσει ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Γερμανίας. Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ παρότι ξεπέρασε το αρχικό πρόβλημα που είχε υποστεί στον αστράγαλο, συμμετέχοντας σε αγώνες των Βεστφαλών, παρουσίασε μια υποτροπή, θέτοντάς τον ουσιαστικά νοκ-άουτ από το Μουντιάλ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 33χρονος Γερμανός θα απουσιάσει από μια μεγάλη διοργάνωση με τα "πάντσερ", βλέποντας την "κατάρα" να τον ακολουθεί. Η πρώτη φορά ήταν το 2014, όταν στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν τραυματίστηκε, μένοντας εκτός αποστολής από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Δύο χρόνια μετά η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε, με τον Ρόις να τραυματίζεται πάλι στον τελευταίο αγώνα της χρονιά, χάνοντας και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016.

Η μόνη του συμμετοχή σε Μουντιάλ ήταν το 2018, αλλά και εκεί στάθηκε πάλι άτυχος, με τη Γερμανία να μένει εκτός της φάση των νοκ-άουτ, καθώς στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων ηττήθηκε από τη Νότιο Κορέα και σε συνδυασμό με την ήττα από το Μεξικό αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Στο πρόσφατο Euro του 2021 ο 33χρονος επιθετικός αποφάσισε να θέσει μόνος του τον εαυτό του εκτός διοργάνωσης, ώστε να ξεκουραστεί μετά από μια απαιτητική σεζόν λόγω του Covid-19.

Η Γαλλία χωρίς του πυλώνες της μεσαία γραμμής, Κιμπεπέ, και το αναπάντεχο με τον Ενκουνκού

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2018 και υπερασπιστές του τίτλου στα γήπεδα του Κατάρ θα παραταχθούν χωρίς τους δύο βασικούς πυλώνες της μεσαίας γραμμής τους, ο λόγος για τον Ενγκολό Καντέ κα τον Πολ Πογκμπά. Αμφότεροι είχαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Ρωσίας, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ να καλείται να βρει λύσεις, καθώς ο μέσος της Τσέλσι χειρουργήθηκε για να ξεπεράσει το πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο του, ενώ ο παίκτης της Γιουβέντους παρότι υποβλήθηκε σε επέμβαση στο μηνίσκο και ήταν έτοιμος να επιστρέψει στη δράση ξανά τραυματίστηκε, μένοντας οριστικά εκτός Μουντιάλ.

Οι επικρατέστεροι για να αντικαταστήσουν τους δύο απόντες των "τρικολόρ" είναι δύο μέσοι της Ρεάλ Μαδρίτης, Ορελιέν Τσουαμενί (22 ετών) και Εντουάρτο Καμαβίνγκα (20 ετών), οι οποίοι θα δώσουν για πρώτη φορά το παρών σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η άλλη μεγάλη απουσία για τους Γάλλους είναι ο Πρέσνελ Κιμπεμπέ, με τον κεντρικό αμυντικό της Παρί Σεν Ζερμέν να μένει εκτός Μουντιάλ, αφού δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί πλήρως, με τον 24χρονο στόπερ της Μονακό Αξέλ Ντισασί να είναι ο αντικαταστάτης του.

Τα άσχημα νέα όμως δεν τελειώνουν για τους "τρικολόρ", με τον Κριστοφέρ Ενκουνκού να τραυματίζεται στην προπόνηση (15/11) της Γαλλίας από μαρκάρισμα του Καμαβίνγκα, με αποτέλεσμα να χάνει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του. Ο αντικαταστάτης του 25χρονου επιθετικού στη Γαλλία είναι ο Κολό Μουανί, οποίος φέτος έχει 8 γκολ και 11 ασίστ σε 23 αγώνες με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Οι σημαντικές απουσίες της Αγγλίας στην άμυνα

Μια ακόμα Εθνική που πήγε στο Κατάρ με σημαντικές ελλείψεις είναι η Αγγλία, με τον Γκάρεθ Σάουθεγκεϊτ να μην έχει στη διάθεσή του τον Ρις Τζέιμς, οποίος αποκομίσει τραυματισμό στο ματς με τη Μίλαν στο Champions League (11/10) και από τότε δεν έχει αγωνιστεί ξανά με τη Τσέλσι. Βέβαια, ο ίδιος ήθελε να μεταβεί στο Κατάρ με την Εθνική του ομάδα, αλλά ο ομοσπονδιακός τεχνικός των "τριών λιονταριών" του τόνισε πως δεν θέλει να ρισκάρει, καθώς οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι επικίνδυνοι.

Η άλλη απουσία ακούει στο όνομα του Μπεν Τσίλγουελ, με τον ακραίο μπακ της Τσέλσι να τραυματίζεται στις (2/11) στον αγώνα με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να μένει εκτός τελικής 26άδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Τις θέσεις των δύο ακραίων μπακ των "μπλε" πήραν ο Λουκ Σο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Αλεξάντερ-Άρνολντ της Λίβερπουλ.

Βέρνερ, Ζότα, Κουτίνιο και οι υπόλοιποι απόντες

Στη Γερμανία δεν ήταν μόνο η απώλεια του Ρόις, με τον Τίμο Βέρνερ να τραυματίζεται στην εκτός έδρας επικράτηση της Λειψίας επί της Σαχτάρ Ντόνετσκ (2/11) στον αριστερό του αστράγαλο και να μένει εκτός αποστολής για το Μουντιάλ, με τον 26χρονο επιθετικό να δείχνει πως βρίσκει ξανά τα πατήματα του, μετά τις δύο μέτριες σεζόν στη Τσέλσι, με 9 γκολ και 4 ασίστ σε 16 αναμετρήσεις.

Η ατυχία χτύπησε και την πόρτα του Ντιόγκο Ζότα, οποίος είδε ένα από τα όνειρα του να σβήνουν, όταν επιβεβαιώθηκε ο σοβαρός τραυματισμός που υπέστη στη νίκη της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Σίτι στις 16 Οκτωβρίου, με τον Γιούργκεν Κλοπ να δηλώνει πως ο Πορτογάλος θα χρειαστεί μήνες για να ξεπεράσει το πρόβλημα στη γάμπα του.

Ο επόμενος μεγάλος απόντας είναι ο Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, οποίος υπέστη κάταγμα κνήμης το καλοκαίρι στην προπόνηση της Ρόμα. Ο Ολλανδός μέσος προσπάθησε να επανέλθει αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, χάνοντας το Μουντιάλ στο Κατάρ.

Με μια σημαντική απουσία ταξίδεψε και η Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, με τον Τζιοβάνι Λο Σέλσο να μην καταφέρνει να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του, στερώντας από τον Λιονέλ Σκαλόνι ένα σημαντικό ποδοσφαιριστή στην προσπάθεια να στεφθεί ξανά η "αλμπισελέστε" πρωταθλήτρια κόσμου.

Τέλος, ο Φιλίπε Κουτίνιο εξαιτίας ενός μυϊκού τραυματισμού τέθηκε νοκ-άουτ από το Μουντιάλ του Κατάρ, με τον Βραζιλιάνο της Άστον Βίλα να μην μπαίνει στη λίστα του Τίτε για τον Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρότι ο 30χρονος δεν λογίζεται ως βασικός στους «χωριάτες» συνέχιζε να καλείται από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της "σελεσάο".

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.