Η κατάρα της Τσέλσι… με το 9

Κωστής Παναγιώτου02 Ιουλίου 2022

Από το 1993 μέχρι σήμερα 16 επιθετικοί έχουν φορέσει τη φανέλα με το Νο9 στην Τσέλσι, και ελάχιστοι από αυτούς έχουν δικαιώσει την απόφαση των "μπλε" να τους φέρει στο Λονδίνο.

Συνολικά έχουν δαπανηθεί 312 εκατομμύρια ευρώ, με το Ρομέλου Λουκάκου να εκτοξεύει ουσιαστικά το ποσό πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς οι Λονδρέζοι αποφάσισαν να βγάλουν από τα ταμεία τους 113 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους, με τον Βέλγο επιθετικό να αποχαιρετάει μετά από ένα χρόνο την Τσέλσι για να επιστρέψει πάλι στην αγαπημένη του Ίντερ.

Η μεταγραφή του Λουκάκου στους μπλε αποδείχθηκε μια από τις χειρότερες μεταγραφές της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Ο 29χρονος φορ σε 44 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε μόλις 15 τέρματα, ενώ τη σεζόν πριν τον αποκτήσει η Τσέλσι είχε σκοράρει 30 σε 44 αναμετρήσεις με τους "νερατζούρι".

Από τους 16 επιθετικούς της Τσέλσι με το Νο9 ξεχωρίσαμε πέντε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι στο Δυτικό Λονδίνο έβλεπαν το τέρμα σαν σπιρτόκουτο.

Ματέγια Κέζμαν

Το καλοκαίρι του 2004 το όνομα του Σέρβου ήταν από τα πιο καυτά της αγοράς, με τις περισσότερες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης να θέλουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Ο Κέζμαν είχε αγωνιστεί επί μια τετραετία στην PSV Αϊντχόφεν, με την οποία είχε πετύχει 129 γκολ σε 176 αγώνες. Για ένα περίεργο λόγο ο Σέρβος μετακομίζει στο Λονδίνο έναντι 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2000 οι Ολλανδοί είχαν δώσει για εκείνον 14 εκατ. ευρώ στην Παρτίζαν.

Η συνεισφορά του στην Τσέλσι ήταν μηδαμινή, σε 41 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα μόλις 7 φορές. Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσουμε πως την προηγούμενη σεζόν με την PSV είχε 38 γκολ σε 43 συμμετοχές.

Την επόμενη κιόλας σεζόν αποχωρεί για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο ίδιος πάντως μέχρι σήμερα αναπολεί τις μέρες στους μπλε, καθώς η μεταγραφή στην Τσέλσι έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, όπως έχει δηλώσει.

Φερνάντο Τόρες

Ο Ισπανός ήταν διακαής πόθος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, οποίος προσπαθούσε να πείσει τον παίκτη να έρθει στο Στάμφορντ Μπριτζ όταν αγωνιζόταν ακόμη στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το 2007 ο Τόρες γίνεται κάτοικος Λίβερπουλ και σε μια τετραετία στους «κόκκινους» καταφέρνει να γίνει ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου, σκοράροντας 80 γκολ σε 141 παιχνίδια.

Τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2011 η Τσέλσι κάνει το μεγάλο μπαμ και ντύνει στα μπλε τον Ισπανό, έναντι 58,5 εκατ. ευρώ, προκαλώντας ντελίριο χαράς στους φίλους της ομάδας και αναστάτωση στο στρατόπεδο της Λίβερπουλ, με πολλού φίλους της ομάδας να καίνε τις φανέλες με το όνομα του Τόρες.

Ο «Νίνιο» κατάφερε στην Τσέλσι το μεγαλύτερο στόχο του, να κατακτήσει τρόπαια ( Champions League, Europa League, FA Cup ), αλλά δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με τη μεταγραφή του.

Σε 171 συμμετοχές με τους Λονδρέζους μέτρησε 45 γκολ. Ο Τόρες σε μια πρόσφατη συνέντευξή του το 2020 είχε πει: «Ίσως φταίω εγώ γιατί δεν κατάφερα να προσαρμοστώ πιο γρήγορα. Είχα πραγματικά καλές στιγμές, αλλά δεν είχα διάρκεια».

Ραδαμέλ Φαλκάο

Σχεδόν για μια πενταετία ήταν ένα από τα κορυφαία 9άρια της Ευρώπης, με τις φανέλες των Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης εκτοξεύεσαι τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Κολομβιανός γίνεται κάτοικος Μονακό και παράλληλα ξεκίνησε ο κατήφορος στην καριέρα του, με τη μια λανθασμένη απόφαση να διαδέχεται την άλλη.

Μπορεί η περίπτωση του Φαλκάο να μην είναι ίδια με τις υπόλοιπες, καθώς πριν αγωνιστεί στην Τσέλσι είχε αρχίσει να πέφτει αγωνιστικά, αλλά παρόλα αυτά στους "μπλε" έκανε τη χειρότερη σεζόν στην καριέρα του μέχρι σήμερα.

Κατάφερε να αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια και να σημειώσει ένα τέρμα. Στο τέλος της σεζόν η Τσέλσι δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα αγοράς του και ο Κολομβιανός επιστρέφει στη Μονακό.

Άλβαρο Μοράτα

Το καλοκαίρι του 2017 η Τσέλσι ξοδεύει 65 εκατ. ευρώ για τον αποκτήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να γίνει τότε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των "μπλε", με πολλούς να πιστεύουν πως η κατάρα έφτανε επιτέλους στο τέλος της, και το ξεκίνημά του ήταν όντως εντυπωσιακό.

Στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Premier League ο Ισπανός σκόραρε έξι φορές, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Σε 48 εμφανίσεις πετυχαίνει 15 τέρματα και τα σύννεφα πάνω από τη φανέλα με το Νο9 αρχίζουν πάλι να μαζεύονται.

Μάλιστα την επόμενη σεζόν ο Μοράτα παίρνει την απόφαση να αφήσει τη φανέλα με το Νο9, φορώντας το 29, αλλά η κατάρα συνεχίζει να τον ακολουθεί. Συνολικά κατέγραψε 72 εμφανίσεις και πέτυχε 24 γκολ.

Τον Ιανουάριο της επόμενης σεζόν φεύγει δανεικός για την Ατλέτικο Μαδρίτης και το καλοκαίρι του 2020 οι Μαδριλένοι τον κάνουν δικό τους, έναντι 35 εκατ. ευρώ.

Ο Μοράτα πριν από ένα χρόνο μίλησε στην El Mundo για το πέρασμά του από τους μπλε, αποκαλύπτοντας ότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή του: «Δεν είχα ποτέ κατάθλιψη και ελπίζω να μην έχω ποτέ, αλλά έφτασα κοντά στο να πάθω. «Όταν το μυαλό σου δεν λειτουργεί καλά, είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου».

Γκονσάλο Ιγκουαΐν

Τον Ιανουάριο του 2019 η Τσέλσι του Μαουρίτσιο Σάρι ανακοίνωσε το δανεισμό του Αργεντινού επιθετικού από τη Γιουβέντους, με τον Ιταλό τεχνικό να πιέζει τη διοίκηση της ομάδας για την απόκτησή του.

Μάλιστα, το δεξί χέρι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Μαρίνα Γκρανόβσκαγια, είχε δηλώσει τότε: «Ο Γκονσάλο ήταν ο νούμερο ένα στόχος μας. Στο παρελθόν είχε δουλέψει με τον Μαουρίτσιο Σάρι και γνωρίζει πώς θέλει ν' αγωνίζεται ο προπονητής».

Ο Ιγκουαΐν δεν δικαίωσε ούτε την εμμονή του προπονητή του, ούτε τους ανθρώπους του αγγλικού συλλόγου, σημειώνοντας 5 τέρματα σε 18 αγώνες. Οι μπλε στο τέλος της σεζόν είχαν δύο επιλογές για να συνεχίσουν να τον έχουν στο ρόστερ τους. Η πρώτη ήταν να πληρώσουν ένα ποσό ύψους 36 εκατ. ευρώ και η δεύτερη να ανανεώσουν το δανεισμό για ακόμη ένα χρόνο.

Τελικά η Τσέλσι επέλεξε την τρίτη επιλογή. Να συνεχίσει χωρίς τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν στο ρόστερ της.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.