Η ήττα από την Μπριζ μπορεί να «σβηστεί», η ασέβεια των βελγικών Αρχών σε πολλούς οπαδούς του ΠΑΟΚ όχι

Κώστας Πετρωτός12 Απριλίου 2024

Ηταν ένα βράδυ που δεν θα ξεχαστεί αυτό που έζησαν ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του χθες στην πόλη της Μπριζ. Όχι για το αγωνιστικό του σκέλος, καθώς ο Δικέφαλος είχε μία μέτρια έως κακή βραδιά και υπέστη την ήττα που όμως δεν είναι καταστροφή, αλλά για την ταλαιπωρία που έζησαν εκατοντάδες οπαδοί του που είχαν κάνει μεγάλο κόπο και πολλά έξοδα για να βρεθούν στην όμορφη, πλην, όμως, λόγω των Αρχών της, αφιλόξενη βελγική πόλη.

Πριν, αναλύσω το σκεπτικό μου, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι προφανώς δεν μπορώ να εκφέρω απόλυτη άποψη γιατί δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα των όσων συνέβησαν την ώρα που αγώνας παιζόταν. Από αυτά που γνωρίζουμε, όσοι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είχαν εισιτήρια, δεν τους επιτρεπόταν να ανέβουν στα λεωφορεία για να πάνε στο γήπεδο, έκαναν μία πορεία με τα πόδια και περίπου 2000 άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το γήπεδο να αντιμετωπίζονται σαν κατώτερης βαθμίδας πολίτες από την βελγική αστυνομία.

Δακρυγόνα, κανονιές νερού, χτυπήματα με γκλομπ, εξαναγκασμός σε επικίνδυνες ακροβασίες πάνω από συρμάτινα εμπόδια. Αδιανόητες καταστάσεις για ανθρώπους που απλά ήθελαν να είναι δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδας και να ζήσουν από κοντά την προσπάθειά της να πετύχει κάτι ιστορικό. Δεν αποτελεί κανενός είδους δικαιολογία το αν πολλοί από αυτούς τους οπαδούς δεν είχαν εισιτήρια (εκτός Γιαν Μπρέιντελ βρέθηκαν και παραπάνω από 500 κάτοχοι εισιτηρίων) και πήγαν στο Βέλγιο με την ελπίδα να βρεθεί κάποιο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Αυτό δείχνει πάθος και αφοσίωση για το οποίο σαφώς και δεν έχει καμία Αστυνομία του κόσμου το δικαίωμα να τιμωρεί έναν άνθρωπο. Επαναλαμβάνω, μιλάω για ανθρώπους που ήρθαν με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους να συνδυάσουν μία ωραία εκδρομή με την καψούρα τους για τον ΠΑΟΚ και βρέθηκαν να δέχονται βάναυση συμπεριφορά από τους Βέλγους Αστυνομικούς και τους σεκιούριτι της Μπριζ. 

Αν έχει γίνει και κάποιο μεμονωμένο περιστατικό από κάποιον θερμόαιμο οπαδό του ΠΑΟΚ δεν τον γνωρίζω, ξέρω όμως ότι ταλαιπωρήθηκαν γυναικόπαιδα και άνθρωποι που δεν είναι σε ηλικία που μπορούν να αντέξουν και μία υπερβολή. Σωστά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κινείται να καταγγείλει το γεγονός στην UEFA και έχει κάνει και ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας, αν και δεν βλέπω πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βρουν το δίκιο τους. Και κάτι ακόμη, με την υποσημείωση ότι πιθανότατα θα επανέλθω στο θέμα: Μετά από όσα συνέβησαν θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η διαχείριση της ρεβάνς από την πλευρά του κόσμου. Ο θυμός και ενδεχομένως και οργή σε κάποια σημεία δεν πρέπει να γίνει μπούμερανγκ στην Τούμπα την άλλη Πέμπτη, αλλά θετική ενέργεια που θα σπρώξει-και δεν θα φρενάρει την ομάδα-προς την πρόκριση.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε φρεσκάδα και αυτό μέτρησε ειδικά στην αρχή

Σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ δεν μπήκε με καθόλου καλό πρόσωπο σε αυτό. Πελαγοδρομούσε στα χαφ, είχε πρόβλημα στην κάλυψη των άκρων του και αυτό έδωσε το δικαίωμα στην Μπριζ, που δεν είναι Ντιναμό, αλλά ανώτερη ομάδα, να βρει ένα γκολ νωρίς και να απειλήσει για τουλάχιστον άλλο ένα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο σημείο που και ο Σβαμπ πέρασε στο παιχνίδι για να δούμε να αποδίδουν οι αλλαγές του Λουτσέσκου, αν και η διαχείριση της δεξιάς πλευράς λίγο έλειψε να φέρει το 2-0. 

Όταν ο Ντεσπόντοφ πήρε θέση στα δεξιά «στέλνοντας» τον Αντρίγια στα αριστερά, όντας κουρασμένος και ο Βιεϊρίνια και προχωρώντας στην είσοδο του Νούσα στο ματς ο προπονητής της Μπριζ, ήρθαν ρήγματα και η φάση του πέναλτι που ευτυχώς ο Κοτάρσκι κράτησε το 1-0. Και με τον Ότο παρόντα ο ΠΑΟΚ κάτι άρχισε να ζητά από το ματς, απλά δεν βρήκε την ποιοτική τελική ενέργεια. Εχω την αίσθηση, όμως, ότι πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε φρεσκάδα και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένο λόγω των δυνάμεων που κατανάλωσε στην OPAP Arena. Μία εβδομάδα μετά, χωρίς ματς πρωταθλήματος την Κυριακή, η ρεβάνς θα είναι αλλιώς. Σίγουρα, όμως, η μάχη που δίνει ο ΠΑΟΚ σε δύο μέτωπα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Προφανώς είναι μεγάλο κέρδος ότι τρεις παίκτες της Μπριζ με κίτρινες κάρτες τέθηκαν νοκ άουτ (Τιάγκο, Ντε Κάιπερ και Μέχελε), η ρεβάνς όμως θέλει άριστη προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα: κερκίδα, αγωνιστικό).

Και κάτι ακόμη. Ο Σαμάτα ήταν από τους καλύτερους του ΠΑΟΚ, παραμένει όμως ο παίκτης που δεν έχει την εκτέλεση. Εδειξε, ωστόσο, ότι έχει να δώσει πράγματα ως το τέλος της σεζόν και καλώς τον διαχειρίζεται έτσι ο Λουτσέσκου. Ο Κουλιεράκης ήταν για μία φορά κυρίαρχος στην άμυνα και έχω την αίσθηση ότι είναι αυτός που τσέκαραν περισσότερο οι ουκ ολίγοι σκάουτς που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.