Η Ιταλία ετοιμάζεται για το ντέρμπι της χώρας!

Metrosport Team03 Απριλίου 2022

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ιταλία ο όρος «ντέρμπι» χρησιμοποιείται με πολύ περισσότερη προσοχή και ρέγουλα. Τα ντέρμπι είναι συγκεκριμένα και κατά βάση χαρακτηρίζουν ένα ματς δύο ομάδων της ίδιας πόλης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια από αυτές, είναι το Derby d' Italia ανάμεσα σε Ίντερ και Γιουβέντους.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Ο όρος «Derby d' Italia» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1967, από τον Ιταλό δημοσιογράφο Τζιάνι Μπρέρα, θέλοντας να αποτυπώσει το μέγεθος και το διακύβευμα του εν λόγω αγώνα. Το «ντέρμπι της Ιταλίας». Το μεγαλύτερο στη γείτονα χώρα. Ένα αστείρευτο μίσος υπάρχει ανάμεσα στους δύο σπουδαιότερους συλλόγους της Ιταλίας και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, «τρέφοντας» τους τιφόζι και των δύο πλευρών.


Μια κόντρα, η οποία αφορά πολλά επίπεδα και είχε φτάσει σε σημείο να μεταφερθεί μέχρι και στα έδρανα του Κοινοβουλίου της Ιταλίας, καθώς αφορμή είχε σταθεί ένας μη καταλογισμός πέναλτι πάνω στον Ρονάλντο (το φαινόμενο ντε), με αποτέλεσμα να κρίνει την έκβαση του πρωταθλήματος το οποίο κατέληξε στους μπιανκονέρι.

Η αρχή μιας μεγάλης αντιπαλότητας

Ημερομηνία ορόσημο στην κόντρα των δύο ομάδων, είναι η 16η Απρίλη του 1961. Η Ίντερ ταξιδεύει στο Τορίνο και αντιμετωπίζει την Γιουβέντους. Το παιχνίδι διακόπτεται στο πρώτο ημίωρο λόγω εισβολής οπαδών της Γιούβε και το παιχνίδι πηγαίνει στους νεραντζούρι στα χαρτιά με 2-0. Η Βέκια Σινιόρα προχωράει σε έφεση, την κερδίζει και έτσι πετυχαίνει την επανάληψη του αγώνα. Το αφεντικό της Ίντερ, Άντζελο Μοράτι, έξαλλο αποφασίζει να στείλει την Πριμαβέρα (ομάδα Νέων) να αγωνιστεί στο παιχνίδι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, θεωρώντας πως η απόφαση αυτή είναι προϊόν της παρουσίας του Ουμπέρτο Ανιέλι, αδερφού του προέδρου της Γιούβε, Τζιάνι Ανιέλι, στην προεδρία της ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.


Ο αγώνας ξεκινάει και ολοκληρώνεται κανονικά, με την Γιουβέντους να μη δείχνει κανένα έλεος και να φιλοδωρεί με εννέα τέρματα τους αντιπάλους της. Το τελικό 9-1 μένει στην ιστορία και μέλλει να είναι η αρχή, μιας μεγάλης αντιπαλότητας που τις επόμενες δεκαετίες γιγαντώνεται.

Το σκάνδαλο Καλτσιόπολις

Γιουβέντους και Ίντερ, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο του Καλτσιόπολις, ήταν οι μοναδικές ομάδες στην Ιταλία που δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη εθνική.

Αυτό έμελλε να αλλάξει το 2006, με την Γιούβε να τιμωρείται για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει και πέφτει κατηγορία. Βέβαια, ακόμη και σήμερα, οι Γιουβεντίνοι πιστεύουν ακράδαντα πως πίσω από αυτό το γεγονός βρισκόταν χέρι της Ίντερ, προκειμένου να υποβιβάσει την Γιουβέντους πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ ένα από τα δύο πρωταθλήματα που είχαν αφαιρεθεί από τους μπιανκονέρι, κατέληξε στην τροπαιοθήκη των Μιλανέζων.

Η παράσταση του «Μικρού Βούδα» και ο... Μέγας Αλέξανδρος

Η Ίντερ υποδεχόταν τη Γιουβέντους στις 26 Απριλίου, στο κατάμεστο «Τζουζέπε Μεάτσα», με 75.000 θεατές στις κερκίδες. Σε ένα ακόμα επεισοδιακό «Derby d’ Italia», ο 25χρονος τότε Ιταλός στράκερ των «μπιανκονέρι», Ρομπέρτο Μπάτζιο έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Σκόραρε το πρώτο γκολ από την άσπρη βούλα κι έβαλε τη Γιουβέντους μπροστά στο σκορ. To δεύτερο προήλθε από μία εκπληκτική ενέργεια του μικρού «Βούδα», που έκλεψε τη μπάλα, ξεκίνησε μία κούρσα, έκανε το 1-2 με τον Καζιράγκι και αφού χόρεψε την άμυνα των «μπιανκονέρι», βρήκε δίχτυα. Το τρίτο το σέρβιρε στον Σκιλάτσι.

Βέβαια, πρώτος σκόρερ στην σύγχρονη ιστορία των ντέρμπι, είναι ένας έτερος φορ των μπιανκονέρι. Ο «Μέγας Αλέξανδρος» της Γιουβέντους, ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο. Όντας πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γιούβε με 290 γκολ, δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρώτη θέση των πίνακα των σκόρερ στα παιχνίδια με την Ίντερ. Ο θρυλικός σκόρερ των ασπρόμαυρων, έχει 10 γκολ στα παιχνίδια με τους νεραντζούρι.

Οι διπλοί πράκτορες

Όντας οι δύο μεγαλύτερες ιταλικές ομάδες, ανέκαθεν προσέγγισαν κορυφαίου επιπέδου ποδοσφαιριστές και αρκετές φορές παίκτες φόραγαν τη φανέλα και των δύο ομάδων. Ένας παίκτης που λίγοι γνωρίζουν πως έπραξε κάτι τέτοιο, ήταν ο Λεονάρντο Μπονούτσι. Ο τορινός στόπερ της Γιουβέντους είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τις ακαδημίες των νεραντζούρι, πραγματοποιώντας ωστόσο μόλις 1 εμφάνιση με την πρώτη ομάδα. Ο Ντάβιντς ήταν ένας εκ των παικτών που τίμησε τη φανέλα και των δύο συλλόγων, όπως και ο Πατρίκ Βιερά.


Το 2004 η Γιουβε απέκτησε τον σπουδαίο στόπερ, Φάμπιο Καναβάρο, από την Ίντερ, ενώ και οι θρυλικοί Τζιουσέπε Μεάτσα, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Αντρέ Πίρλο, φόρεσαν τα μπιανκονέρι και τα νεραντζούρι.

Έτσι λοιπόν, Γιουβέντους και Ίντερ το βράδυ (21:45) της Κυριακής (3/4) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Αλιάντζ, εκεί όπου η Ίντερ το 2012 έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που άλωνε το συγκεκριμένο στάδιο με 1-3, έχοντας ως προπονητή μάλιστα, τον γνώριμο στα ελληνικά γήπεδα, Αντρέα Στραματσόνι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.