Λάμψη και διασημότητες στη γιορτή για τα 90 χρόνια της FIBA στη Θεσσαλονίκη

Στέλιος Παρθενάκης16 Δεκεμβρίου 2022

Μια ξεχωριστή εκδήλωση γεμάτη ιστορικότητα και μνήμες έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής (16/12) στο κτίριο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου η FIBA γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της.

Όπου υπάρχει FIBA υπάρχουν και εθνικές ομάδες και τιμήθηκαν όλες όσες έχουν καταφέρει να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε διεθνείς διοργανώσεις. Ιδιαίτερη συγκίνηση και για την τιμητική πλακέτα στον Γιάννη Ιωαννίδη, που δεν μπόρεσε να είναι παρόντας. 

«Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ευχαριστώ πολύ την πόλη για την τιμή που μου κάνει», τόνισε ο Ανδρέας Ζαγκλής που έλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο. «Για την ΕΟΚ η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταθμό για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι μια πόλη που έχει γράψει τη δική της ιστορία, ευχαριστούμε τη FIBA», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της μπασκετικής ομοσπονδίας.

Η εκδήλωση ήταν μια γιορτή του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, καθώς βραβεύτηκαν σωματεία της πόλης με ευρωπαϊκές διακρίσεις, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες του αθλήματος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης με χαιρετισμό που απέστειλε υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της FIBA αλλά και της ΕΟΚ στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα χαιρετισμό του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, όπου τόνισε μεταξύ άλλων πόσο μεγάλη τιμή αποτελεί για τη χώρα μας ο εορτασμός των 90 χρόνων της FIBA στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε η οικογένεια του Συμεών Μαυροσκούφη.

Ακόμη, βραβείο πήρε και ο Γιάννης Ιωαννίδης, το οποίο παρέλαβε η κόρη του Ελένη, αλλά και ο Μούμογλου.

Τιμήθηκαν επίσης:

  • Ο Γιώργος Οικονόμου γνωστός για την προσφορά του στον ΠΑΟΚ, ο πρώτος Έλληνας ψηλός, (την πλακέτα παρέλαβε ο Νίκος Σταυρόπουλος από τον Ευθύμη Ρεντζιά, τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά του βραβευθέντος στο μπάσκετ)
  • Ο υπερσκόρερ και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ επίτευξης πόντων Αριστείδης Μούμογλου του Ηρακλή, που βραβεύθηκε από τον Λάμπρο Τάκη, μέλος του δ.σ. της ΕΟΚ και τόνισε τις ευχαριστίες του στους συμπαίκτες του για τις διακρίσεις που μαζί πέτυχαν.
  • Ο «δάσκαλος» του μπάσκετ Θόδωρος Ροδόπουλος (από τον ειδικό γραμματέα της ΕΟΚ, Βασίλη Ντάκουρη), υπογραμμίζοντας πως «όλη την ημέρα ήμασταν στη ΧΑΝΘ, για εμάς ήταν το σπίτι μας, αυτό που έκανε τότε η ΧΑΝΘ, πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, σε εμάς έδωσε έναν τρόπο ζωής, έτσι και τώρα».
  • Ο Κυπελλούχος Ευρώπης με την ΑΕΚ, προπονητής δοξασμένων Εθνικών ομάδων, Απόστολος Τσάβας, που βραβεύθηκε από τον Δ.Ευαγγέλου, μέλος του δ.σ. της ΕΟΚ.
  • Ο εκ των κορυφαίων διαιτητών όλων των εποχών, Στέλιος Κουκουλεκίδης, που βραβεύθηκε από τον Νίκο Πιτσίλκα μέσα σε χειροκροτήματα.
  • Η εκ των κορυφαίων Ελληνίδα παίκτρια και «πρεσβευτής» πλέον του μπάσκετ, Εβίνα Μάλτση που βραβεύθηκε από μια άλλη κορυφαία όλων των εποχών, την Άννυ Κωνσταντινίδου, επισημαίνοντας πως μέσα από τις Εθνικές Ομάδες έζησε μεγάλες στιγμές και ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την τιμή.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η έκδοση της FIBA, «Encyclopedia European Club Competitions 1957-2021» με παράλληλη προβολή βίντεο. Ο συγγραφέας του και δημοσιογράφος Δημήτρης Καρύδας και ο Μιγκέλ Φορτ, senior associate curator της FIBA μίλησαν για το έργο ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν στην έκδοση αυτή. Αποκάλυψαν μάλιστα πως το επόμενο έργο θα είναι η ιστορία όλων των ευρωπαικών κυπέλλων.

Ακόμα, τιμήθηκαν Μακεδονικός (Χαλβατζάκης), ΧΑΝΘ (Ανανιάδης, Γιαννουζάκος) και στις γυναίκες οι ΜΕΝΤ, Απόλλων Καλαμαριάς, Μέγας Αλέξανδρος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης, ενώ προβλήθηκε βίντεο με τις μεγάλες στιγμές των παραπάνω συλλόγων.

Στο χώρο βρέθηκε και ο Σβι Σερφ!




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.