Η Γεωργία, η Εθνική που ωριμάζει και η ανάγκη της νίκης σήμερα 

Βασίλης Μάστορας31 Μαρτίου 2021

Μου το έλεγε προσφάτως διεθνής της ομάδας του EURO 2004, ότι «δύσκολα ένας ποδοσφαιριστής μετά από μία επιτυχία προσαρμόζεται στις ανάγκες ενός αγώνα με αντίπαλο μικρότερης δυναμικής».

Αφορμή της κουβέντας μας ήταν το αν η Εθνική ομάδα, μετά τον τεράστιο βαθμό που απέσπασε μέσα στη Γρανάδα από την Ισπανία, θα κάνει περίπατο με τη Γεωργία. Σ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο πρώην διεθνής δεν σταμάτησε να μου επισημαίνει τους φόβους του για την εξέλιξη του σημερινού αγώνα.

Θεωρητικά ο αντίπαλος μας είναι ασθενέστερος από την Ισπανία, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει, ότι δεν είναι ομάδα του χεριού μας. Αλλωστε στο ποδόσφαιρο η δυσκολία ενός αγώνα φαίνεται μετά το τέλος του. Τότε γίνεται το ταμείο. Κάτι σαν την ώρα της αλήθειας. Συνήθως τον αντίπαλο τον κάνει να φαίνεται νάνος η ομάδα που τον ρίχνει στο καναβάτσο και όχι το ρόστερ του. Θα συμφωνήσουμε ότι η Γεωργία δεν είναι Ισπανία, αλλά παρ’ όλα αυτά έβαλε δύσκολα στους Ιβηρες την προηγούμενη Κυριακή και έχασε με ένα γκολ στο 92ο λεπτό. Εξέλιξη που φανερώνει ή ότι ο σημερινός αντίπαλος της Εθνικής έχει δυνατότητες περισσότερες απ’ αυτές που εκτιμούμε ή ότι αν τον υποτιμήσει κάποιος μπορεί να μπει σε περιπέτειες. Αλλωστε ούτε και το γεγονός ότι οι Σουηδοί στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του Κατάρ νίκησαν τη Γεωργία με το φτωχό 1-0 δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο.

Αρα το πρώτο ζητούμενο σήμερα για την ελληνική ομάδα είναι να ξεχάσει το τι έκανε κόντρα στην Ισπανία και το δεύτερο να μην υποτιμήσει τη Γεωργία. Η πνευματική προετοιμασία για τον αγώνα θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο για τον Ολλανδό προπονητή και για τους διεθνείς, γιατί εκεί κρίνονται συνήθως πολλά σε τέτοιους αγώνες. Ο Φαν’τ Σχιπ με τις δηλώσεις του έδειξε ότι είναι μέσα στο πνεύμα του αγώνα. «Θεωρώ ότι δεν θα είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και φυσικά πρέπει να κερδίσουμε» δήλωσε ο Ολλανδός προπονητής και οι κουβέντες λένε πολλά.

Η Γεωργία έχει ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού, άρα έχουν πρόσθετες εμπειρίες. Το σίγουρο είναι ότι όσοι παίκτες της αγωνιστούν με κίνητρο τον ποδοσφαιρικό εγωισμό θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Οπότε μία ομάδα που ωριμάζει, όπως η Εθνική Ελλάδας, μόνο εύκολο έργο δεν θα έχει σήμερα το βράδυ. Που θα γίνει ακόμη δυσκολότερο αν πιστέψουν οι διεθνείς ότι έχουν απέναντι τους έναν αδύναμο αντίπαλο. Σε κάθε περίπτωση η Εθνική είναι υποχρεωμένη να νικήσει, αν θέλει να κρατήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες έχει για την πρόκριση. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, πέρα από την καλή ψυχολογία, έχει ένα πρόσθετο όπλο και το επιβεβαίωσε χθες ο Μπακασέτας: «Το κλίμα, άσχετα από το τι λέμε εμείς, το βλέπει όλος ο κόσμος. Πόσο πολύ μονιασμένοι είμαστε και παλεύουμε όλοι μαζί».

FOCUS

Ο τρόπος που διακόπηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ημαθίας γεννάει συνειρμούς που εκθέτουν πολιτικά πρόσωπα. Και είναι άδικο αν δεν έχουν άμεση εμπλοκή και κάποιοι τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να… αγοράσουν χρόνο ώστε να εγγραφούν αγοράσουν χρόνο ώστε να έχουν και άλλα σωματεία δικαίωμα ψήφου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.