Η Γαλλία είναι, πρώτα ομάδα του Ντεσάμπ και μετά των μεγάλων αστεριών της

Βασίλης Μάστορας17 Δεκεμβρίου 2022

Αύριο το απόγευμα στο Κατάρ η Γαλλία κόντρα στην Αργεντινή θα κυνηγήσει τον τίτλο του φετινού Μουντιάλ. Σε μία μάχη χωρίς προγνωστικά που αναμένεται να απογειώσει την αδρεναλίνη όλων των φιλάθλων του πλανήτη. Οι τελικοί είναι αγώνες που δεν χωρούν προγνωστικά. Πολύ περισσότερο όταν απέναντι βρίσκονται δύο μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με ελάχιστες διαφορές σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, σημερινός προπονητής της Γαλλίας ήταν ποδοσφαιριστής της Εθνικής της χώρας του το 1998 όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Hταν παρών και δύο χρόνια μετά στην κατάκτηση του Euro 2000, τίτλος που οδήγησε τη Γαλλία στην πρώτη θέση του ranking της FIFA. Tυχαίο; Μάλλον όχι. Στο ποδόσφαιρο παίζει ρόλο και η τύχη, αλλά συνήθως πηγαίνει με τους ισχυρούς. Οι Γάλλοι στα μέσα της δεκαετίας του ’80 εγκαινίασαν την ίδρυση της «Κλερφοντέν», την Εθνική σχολή ποδοσφαίρου. Αυτό που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, παρότι πολλοί ομοσπονδιακοί προπονητές κατάθεσαν προτάσεις στις κατά καιρούς διοικήσεις της ΕΠΟ.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Έτσι και στην «Κλερφοντέν» τα πράγματα δεν ήταν απλά στην αρχή. Σιγά σιγά όμως άρχισε να παράγει καρπούς. «Γέννησε» πολλά από τα σημερινά αστέρια του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Αυτός είναι και ο λόγος της πληρότητας που έχει η Εθνική Γαλλίας στο Κατάρ. Ο αριστερός μπακ Τεό Ερναντές, ο Ιμπραχίμα Κονατέ, ο στόπερ της Λίβερπουλ, είναι «προϊόντα» της Εθνικής Ακαδημίας της Γαλλίας και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του αγώνα με το Μαρόκο παρότι μπήκαν από τον πάγκο.

Είναι όμως μόνο αυτό το προνόμιο της Γαλλίας που την έχει βάλει στον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι πέρα από τα αστέρια που αγωνίζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές, κι αυτό είναι ο προπονητής του Ντεσάμπ.

Ο σημερινός προπονητής της Γαλλίας θα μπορούσε να είναι παρελθόν το 2016 όταν η εθνική της χώρας του έχασε το EURO. Να είχε την τύχη που είχαν φέτος οι προπονητές της Βραζιλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η ομοσπονδία της Γαλλίας όμως έκανε την εξαίρεση στον κανόνα. Στήριξε το Ντεσάμπ και μετά από 10 χρόνια η Γαλλία διεκδικεί και πάλι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ντεσάμπ ακούει και επικρίσεις για τον τρόπο που κοουτσάρει την Εθνική. Εχει την ταμπέλα του συντηρητικού, αλλά τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Η Γαλλία με τον Ντεσάμπ στον πάγκο έχει προκριθεί σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου διαδοχικά και μαζί του το κατέκτησε το 2018 στη Ρωσία. Ο Γάλλος είναι προπονητής με βιογραφικό στο οποίο κάποιος βρίσκει δεκάδες διακρίσεις και σε συλλογικό επίπεδο. Γι’ αυτό λένε ότι η Γαλλία είναι πρώτα ομάδα του προπονητή της και μετά του Εμπαπέ και της παρέας του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.