Η φιλοσοφία του νέου Αρη

Γιώργος Στράντζαλης30 Μαΐου 2021

Η (αναμενόμενη) παραμονή του Άκη Μάντζιου, με το νέο διετές συμβόλαιο που συμφώνησε να υπογράψει, δίνει στον Έλληνα τεχνικό τη δυνατότητα να χτίσει τον “δικό του Αρη”. 

Υπό την έννοια ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέλαβε μία ομάδα που δεν ήταν ολοκληρωτική δική του, αφού δεν είχε λόγο στο χτίσιμό της το περασμένο καλοκαίρι ούτε ασφαλώς στον μεταγραφικό σχεδιασμό. 

Στο πέρασμα των μηνών απλά επεδίωξε να της δώσει ταυτότητα και αγωνιστική φιλοσοφία κοντά στα δικά του “θέλω”. 

Φέτος αυτό αλλάζει, καθώς ο Άκης Μάντζιος θα έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην προετοιμασία και στον σχεδιασμό, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μεταγραφών.

 Τα κριτήρια που έχει θέσει για τις κινήσεις ενίσχυσης είναι συγκεκριμένα και δομημένα πάνω στο δικό του πλάνο, το οποίο η “Μ” και το metrosport.gr επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει.

1

Το πιο βασικό “συστατικό” από την πετυχημένη πορεία του φετινού Αρη, το οποίο ο Μάντζιος θέλει να διατηρήσει και να εξελίξει ενόψει της νέας σεζόν, είναι η ταχύτητα. Από τα πρώτα στοιχεία που θέλησε να αλλάξει στην ομάδα, όταν ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν οι εντάσεις της. 

Ενα γρήγορο τέμπο, με πρεσάρισμα στον αντίπαλο που ξεκινούσε από την επίθεση, το οποίο μέχρι ένα σημείο της σεζόν είχε αποτελεσματικότητα και έκαναν τον Αρη να ξεχωρίζει. Βασικό κριτήριο στις μεταγραφικές επιλογές που θα γίνουν είναι να προστεθούν στο ρόστερ γρήγοροι και αθλητικοί παίκτες, προκειμένου να “κουμπώσουν” στο υπόλοιπο σύνολο και στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας.

2

Αν υπήρχε ένα στοιχείο στο οποίο ο Αρης υστέρησε σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες ομάδες της Super League, αυτό είναι σίγουρα το… ύψος του. Ειδικά όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει κλειστές άμυνες και αναγκάστηκε να παίξει ψηλά, στα περισσότερα παιχνίδια – αν όχι σε όλα – δεν προσαρμόστηκε ποτέ σε αυτές στις συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην είναι δημιουργικός και αποτελεσματικός στο παιχνίδι του.

 Υστέρησε στις στατικές φάσεις, δεν απείλησε από τον… αέρα, πέτυχε ελάχιστα τέρματα από στατικές φάσεις και δέχτηκε περισσότερα. Συνεπώς, το ύψος θα αποτελέσει βασικό κριτήριο των επιλογών.

3

Στον περσινό μεταγραφικό σχεδιασμό επιχειρήθηκε από τους Κιτρινόμαυρους η δημιουργία μίας ομάδας με ευελιξία. Δηλαδή να υπάρχουν σε κάθε θέση τουλάχιστον δύο παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο Αρης υστερούσε σε αυτό το κομμάτι, το οποίο φέτος θέλουν να αλλάξει. Στο φορ, για παράδειγμα, υπήρχε το ύψος αλλά όχι η ταχύτητα.

 Στα στόπερ δεν υπήρχε άλλος με την ταχύτητα του Ροζ, στα χαφ έλειπε ο "κόφτης" με το κορμί που θα έδινε ύψος, αλλά και ένας ακόμη παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Ματίγια. Τη θέση του επιτελικού μέσου, πλην του Μπερτόγλιο κάνεις άλλος δεν μπόρεσε να την καλύψει με την αποτελεσματικότητα του Αργεντινού. 

 Επιθυμία του Μάντζιου είναι σε κάθε θέση να έχει τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές που θα διαφέρουν τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά, καθώς κάτι τέτοιο θα του δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσει εναλλακτικά πλάνα, να προσαρμόσει την ομάδα του ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα, όπως επίσης και να χρησιμοποιεί πάνω από έναν σχηματισμούς (σσ ο βασικός θα είναι το 4-2-3-1).

4

Η απόκτηση τουλάχιστον ενός επιθετικού αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των μεταγραφικών κινήσεων. Η φετινή σεζόν βγήκε ουσιαστικά μόνο με τον Δημήτρη Μάνο, καθώς ο Λόπεθ στο ξεκίνημα και ο Μήτρογλου μετέπειτα δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να διεκδικήσουν θέση στα πλάνα του προπονητή.

 Ο επιθετικός με τα χαρακτηριστικά του “killer” μέσα στην αντίπαλη περιοχή βέβαια, είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό για τον Αρη, το οποίο οι Κιτρινόμαυροι θα προσπαθούν να επιλύσουν με την απόκτηση ενός ικανού φορ με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί και η επιλογή αριστεροπόδαρων, τόσο στα χαφ όσο και για τα εξτρέμ.

5

Ενα ακόμη στοιχείο που τσεκάρει ο Αρης στους μεταγραφικούς του στόχους, είναι η σταθερότητα. Υπό την έννοια ότι φέτος μπορεί α διακρινόταν για το βάθος των επιλογών που είχε στο ρόστερ του, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι πολλές από τις επιλογές δεν… βγήκαν και δεν βοήθησαν, κυρίως του Ιανουαρίου. Αυτό δυσκόλεψε τον Μάντζιο στη διαχείριση και ιδίως σε στιγμές που λιγόστεψαν οι επιλογές του, είτε λόγω τραυματισμών είτε καρτών.

 Για αυτό από ένα σημείο και μετά αξιοποίησε ένα γκρουπ 15-16 ποδοσφαιριστών. Τη νέα χρονιά οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Συνεπώς θα χρειαστεί να γίνει προσεκτική αξιολόγηση, αν και ο παράγοντας “σταθερότητα” δεν είναι κάτι δεδομένο και τις περισσότερες φορές αξιολογείται στην πράξη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.