Η φιλοσοφία του Ένινγκ μέσα από δικά του λόγια

Γιώργος Στράντζαλης15 Αυγούστου 2020

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ 

Πολλά και ενδιαφέροντα είχε η χθεσινή (14/08) απογευματινή προπόνηση του Αρη, με τον Μίκαελ Ένινγκ να αναδεικνύεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Ο Γερμανός προπονητής ήταν ιδιαίτερα ορεξάτος, συνάμα όμως και πολύ απαιτητικός από τους ποδοσφαιριστές του στη διάρκεια των ασκήσεων τακτικής που περιελάμβανε το πρόγραμμα. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της κυκλοφορίας τη μπάλας, σε μικρούς χώρους, κυρίως σε καταστάσεις πίεσης από τον αντίπαλο και το πώς η ομάδα θα “ξεμπλοκαριστεί”.
Αυτό προϋποθέτει προφανώς γρήγορη κίνηση και σκέψη από τους ποδοσφαιριστές. "Μέχρι δύο μεταβιβάσεις, αλλά καλύτερα με τη μία" είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για τον Ένινγκ, μαζί με την διορατικότητα που θέλει να αποκτήσουν για να κάνουν την καλύτερη δυνατή πάσα και ψάχνοντας κυρίως ελεύθερους συμπαίκτες τους.
“Μην είστε στατικοί, συνεχώς θέλω κίνηση. Να είστε δραστήριοι στα μεσοδιαστήματα για να δημιουργούμε τους κατάλληλους χώρους”, είναι το δεύτερο προαπαιτούμενο για τον Αρη που χτίζει στα 3-5 Πηγάδια. Σε γενικές γραμμές δούλεψε στους αυτοματισμούς και την επικοινωνία στο γήπεδο, πώς να μάθει ο ένας καλά το παιχνίδι του άλλου.
Εκείνο βέβαια που προκάλεσε εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Γερμανός μετέδιδε τη φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές. Πριν ή στα μεσοδιαστήματα κάθε άσκησης εξηγούσε τι ακριβώς ζητάει να δει, επικροτώντας μάλιστα πολλές φορές τους παίκτες.
Ενδεικτικό της ικανοποίησής του για το επίπεδο εμπέδωσης και εκτέλεσης των ασκήσεων. 

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Ένινγκ όμως, από τις οποίες ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα “θέλω” του, είναι οι παρακάτω:

- «Προσοχή στις πάσες, να διευκολύνετε τον συμπαίκτη σας, η μπάλα να πηγαίνει στο καλό του πόδι»

- «Η μηχανή πρέπει να δουλεύει σωστά, έτσι είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Συγκέντρωση, όχι πανικός στην πίεση του αντιπάλου, όταν κυκλοφορείται την μπάλα».

- «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παζλ λαθών».

- «Να δημιουργούμε χώρους, να βρίσκουμε τον ελεύθερο παίκτη»

Ο 54χρονος τεχνικός ουσιαστικά σε αυτό το διάστημα "χτίζει" την ομάδα από την αρχή, επιχειρώντας να περάσει την νοοτροπία του και τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, με πράγματα που μπορεί να θεωρούνται αυτονόητα για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά όπως είπε και ο ίδιος... "οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά". 

Και θα προσπαθήσει καθημερινά αυτές οι μικρές λεπτομέρειες να εξελιχθούν σε “ατού” για την ομάδα του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.