Η FIFPRO κατά της πρότασης της FIFA για 32 ομάδες στο Μουντιάλ Συλλόγων

Κωστής Παναγιώτου17 Δεκεμβρίου 2022

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως η FIFA έχει βάλει στόχο να αυξήσει τους αγώνες των ομάδων μέσα στη σεζόν. Αυτό όμως έχει έρθει σε σύγκρουση με την Ένωση Ποδοσφαιριστών FIFPRO, η οποία εναντιώνεται στις προτάσεις της Διεθνής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η Daily Μail.

Η νέα διαφωνία των δύο πλευρών προέρχεται από την πρόταση της FIFA για τη νέα μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από το 2025, καθώς πρότεινε να συμμετέχουν 32 ομάδες ώστε να μοιάζει περισσότερο με το Μουντιάλ των Εθνικών ομάδων, με αποτέλεσμα τα παιχνίδια για τους συλλόγους που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση να αυξάνονται πάρα πολύ.

Αρχικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ποδοσφαιριστών FIFPRO, αναφέρει: «Η FIFPRO σημείωσε με έκπληξη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της FIFA σχετικά με τα διεθνή καλεντάρια αγώνων για το ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες και να επιδεινώσουν την πίεση των παικτών. 

Παρά την κατανόηση της FIFPRO με τη FIFA την περασμένη εβδομάδα ότι μια κοινή διαπραγμάτευση για το διεθνές ημερολόγιο αγώνων (IMC) θα πραγματοποιηθεί πριν από το Συνέδριο της FIFA τον Μάρτιο του 2023, αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν μονομερώς χωρίς σοβαρές διαβουλεύσεις, πόσο μάλλον να συμφωνήσουν με τους παίκτες».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Για άλλη μια φορά, οι αποφάσεις για αύξηση των αγώνων χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων διασφαλίσεων είναι κοντόφθαλμες και δεν δίνουν σημασία στην υγεία και την απόδοση των παικτών. Αυτή η απόφαση δείχνει για άλλη μια φορά ότι τα βασικά ενδιαφερόμενα μέλη του αθλήματος δεν συμμετέχουν κατάλληλα στη λήψη αποφάσεων για το ποδόσφαιρο, ακόμη και όταν αφορά τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».


Η αντίδραση των ομάδων

Μάλιστα, η Sportsmail αποκάλυψε πως οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης έχουν απορρίψει την πρόταση της FIFA να ξεκινήσει ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Διεθνής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, προχώρησε σε δηλώσεις στο συνέδριο που έλαβε χώρα στη Ντόχα την Παρασκευή (16/12): «Θα είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες, κάθε τέσσερα χρόνια, και η πρώτη έκδοση θα είναι το καλοκαίρι του 2025. Οι καλύτερες ομάδες στον κόσμο θα προσκληθούν να συμμετάσχουν».

Ο Ινφαντίνο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημα της FIFA να μεγαλώσει τον καλεντάρι των αγώνων, παρά μόνο ότι θα περιλαμβάνει οκτώ περισσότερες ομάδες από την έκδοση των 24 ομάδων που είχε προταθεί και τελικώς ακυρώθηκε το 2021.

Αρκετές ομάδες των κορυφαίων πρωταθλημάτων στον κόσμο έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχίας τους για την αύξηση των αναμετρήσεων μέσα σε μια σεζόν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Premier League δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Premier League έχει δεσμευτεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στο ημερολόγιο που θα επηρεάζει αρνητικά την ευημερία των παικτών και θα απειλούσαν την ανταγωνιστικότητα, το καλεντάρι, τις δομές και τις παραδόσεις του εγχώριου ποδοσφαίρου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ουσιαστικές συμφωνίες με τα πρωταθλήματα που παρέχουν τα θεμέλια για το άθλημα».

Πέρα από τους συλλόγους και αρκετοί πρώην ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει τη αντίρρησή τους στη νέα πρόταση της FIFA, με τον πρώην αμυντικό της Εθνικής Αγγλίας και της Λίβερπουλ, Τζέιμι Κάραγκερ, να γράφει στο Twitter: «Όπως η γελοία ιδέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνικών ομάδων κάθε δύο χρόνια, αυτή είναι άλλη μια από τον Ινφαντίνο. Οι παίκτες χρειάζονται ξεκούραση κάποια στιγμή, αντιμετωπίζονται σαν βοοειδή. Η FIFA μισεί το CL και θέλουν κάτι παρόμοιο. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι πρέπει να το μποϊκοτάρουν ».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.