Η FIFA δεν χαρίζει τα κεκτημένα της

Κυριάκος Θωμαϊδης24 Ιανουαρίου 2021

Την ώρα που η ποδοσφαιρική ψωροκώσταινα ασχολείται με την τοξικότητα του ναρκοπλοίου, των στημένων αγώνων, της διαιτησίας και του Φαρ Ουέστ της Θεσσαλονίκης, οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ετοιμάζουν την μπίζνα του αιώνα.
Οι Τimes του Λονδίνου αποκάλυψαν το σχέδιο για την European Super Leagua με 15 μόνιμα μέλη και άλλα 5 που θα μπαίνουν κάθε περίοδο μέσω προκριματικών. Στα μόνιμα μέλη εντάσσονται 6 αγγλικές ομάδες, 3 ισπανικές, 3 ιταλικές, 2 γερμανικές και 1 γαλλική. Κάθε ομάδα θα αποκομίζει ετησίως τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για μία διοργάνωση που θα ξεπεράσει σε λάμψη το Champions League και στην ουσία θα επιβάλει το νόμο των πλουσίων. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε σθεναρά μιλώντας για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για τους πλούσιους και τους ισχυρούς». Το εντυπωσιακό είναι ότι αντιδρά και η FIFA. Αντιλαμβάνεται πως μπαίνουν σε κίνδυνο τα παχυλά οικονομικά της και ξαφνικά επικαλείται τις παγκόσμιες αρχές της αθλητικής αξίας, της αλληλεγγύης, του προβιβασμού και του υποβιβασμού. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιμένει ότι η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις πρέπει πάντα να κερδίζεται στο γήπεδο και όχι να υπάρχουν μόνιμα μέλη, όπως επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.

Αρχίζει λοιπόν μία διελκυστίνδα, η οποία θα φέρει απέναντι δύο πόλους:

1) τους πλέον ισχυρούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης

2) την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη FIFA και την UEFA. Πρόκειται για το κορυφαίο μπράντεφερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η κατάληξή του θα είναι απολύτως αβέβαιη.

Η αυτονόμηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από το ερασιτεχνικό, έμοιαζε αυτονόητη. Όμως καμία εθνική ομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχτεί να καθορίζονται οι διεθνείς διοργανώσεις από τη Μάντσεστερ, τη Ρεάλ, την Μπάγερν και τη Γιουβέντους. Ουδείς θέλει να χάσει τα κεκτημένα του.

Είναι και το άλλο: Η FIFA θα μπλοκάρει τη μεταγραφική διαδικασία στους «αντάρτες» και θα προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.